WSBK Most – První vítězství slaví Razgatlioglu, König třetí v závodu SSP300

Na dráze Autodromu Most byl sobotní program ve znamení posledních tréninků, bitev o pozice na startu v podobě Superpole a prvních závodů šampionátů WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300. Pole position SBK získal Rea, první vítězství ale slavil Turek Toprak Razgatlioglu. V třístovkách vyhrál Victor Steeman, parádní druhé místo v závodu získal Oliver König, který bohužel po penalizaci skončil třetí. Karel Hanika (Yamaha) první závod superbiků nedokončil. Petr Svoboda (Yamaha) zajel v závodu WSSP300 na šestnácté místo. Závod WSSP zastavily červené vlajky a jeho vítězem je Jihoafričan Steven Odendaal, Ondřej Vostatek (Yamaha) byl dvacátý. V neděli jsou na programu zahřívací tréninky a pak druhé závody superbikového víkendu v Mostě.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1) - 21kol

Do 22 kol závodu v Mostě startoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) a Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Z druhé řady vyrazil Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team), Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) a Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Třetí řada a Leon Haslam (Team HRC), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team). Karel Hanika (IXS-YART Yamaha) startoval třináctý z páté řady.

Do první zatáčky po startu najel na špici pole Toprak Razgatlioglu, druhý jel Jonathan Rea, třetí byl Scott Redding. Za vedoucí trojicí jel Michael Ruben Rinaldi, Tom Sykes a Andrea Locatelli. Karel Hanika startem ztratil a jel sedmnáctý do doby než ze závodu odstoupil Kotha Nozane (GRT Yamaha WorldSBK Team), tím jednu pozici získal. Ve druhém kole už pole vedl Scott Redding, na druhé místo se posunul Jonathan Rea, třetí byl Toprak Razgatlioglu. Třetí kolo nedokončil Karel Hanika, který to měl s pádem v době, kdy byl patnáctý. Na zemi skončil také Alessandro Delbianco a Američan Jayson Uribe. Ve čtvrtém kole havaroval v první zatáčce Chaz Davies (Team GoEleven) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team).

Po pěti kolech vedl závod Scott Redding, jehož náskok byl na hodnotě sedmi desetin. Druhý jel Jonathan Rea, třetí byl Toprak Razgatlioglu. Oba dělilo minimum. Výrazněji již ztrácel čtvrtý Michael Ruben Rinaldi, protože tomu na Turka chybělo přes tři sekundy. Pátý byl Andrea Locatelli, šestý Álvaro Bautista (Team HRC). Bílý dým byl vidět za BMW Jonase Folgera, který musel v osmém kole ze závodu odstoupit. Němec jel na nebodované osmnácté pozici. Mezi tím si první Redding navýšil náskok na 1,7 sekundy. Důvodem byla skutečnost, že za ním sváděli souboje o druhé místo jezdci Toprak Razgatlioglu a Jonathan Rea. V devátém kole spadl Tito Rabat (Barni Racing Team).

Do druhé poloviny najížděl první Scott Redding s výhodou 1,063 sekundy, takže bylo jasné, že se rozdíl mezi Britem a dvojicí Razgatlioglu, Rea začíná snižovat. Na čtvrtou pozici se posunul Andrea Locatelli, pátý jel Michael Ruben Rinaldi. Havaroval Loris Cresson, který byl v době pádu čtrnáctý. Japonec Kohta Nozane měl jako první problém v závodě jel sice poslední, ale byl šestnáctý, takže hodně blízko bodované pozici. Na tu se Japonec posunul, když havaroval Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) a spadl také Jonathan Rea, který šel k zemi v první zatáčce a to hraje do karet tureckému jezdci Razgatlioglovi. Turek už dýchal na záda Reddingovi. Rea se do závodu vrátil a jel jedenáctý.

Pět kol před koncem závodu dělily prvního Scotta Reddinga a druhého Topraka Razgatliogla jen čtyři desetiny. Na třetí místo se posunul Andrea Locatelli, který si jel pro další parádní výsledek. Přes dvě sekundy ztrácel na pódium Michael Ruben Rinaldi. Druhý pád zaznamenal Jonathan Rea, pro něhož závod definitivně skončil ve dvacáté zatáčce. V závodu tak pokračovalo jen čtrnáct jezdců. Razgatlioglu v předposledním kole na Reddinga zaútočil a byl úspěšný, Brit to ale Turkovi vrátil a do posledního kola najel jako první. Tři desetiny za jezdcem Ducati jel tovární jezdec Yamahy, který bojoval o každý bod, aby snížil ztrátu na vedení v průběžném hodnocení.

Skvělý a napínavý závěr prvního závodu WSBK v Mostě předvedl Toprak Razgatlioglu a Scott Redding. Oba jezdci si v posledním kole nic nedarovali a Turek dvě zatáčky před cílem dosáhl svého, když Reddinga předjel a závod vyhrál. Druhý projel cílem Scott Redding, třetí je Andrea Locatelli, takže továrna Yamahy má na stupních vítězů oba své jezdce.

Superbike World Championship – Závod (1) – 22kol
27°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 43%
1. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1   34'14.370
2. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 0.040
3. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 13.838
4. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 16.650
5. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 16.935
6. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 17.099
7. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R + 22.590
8. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000 RR-R + 24.728
9. # 66 SYKES Tom BMW M 1000 RR + 26.924
10. # 17 FRITZ Marvin Yamaha YZF R1 + 39.559
11. # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1 + 58.991
12. # 32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR + 59.105
13. # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR + > 1'
14. # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1 + 1kolo
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR    
  # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR    
  # 84 CRESSON Loris Kawasaki ZX-10RR    
  # 53 RABAT Tito Ducati Panigale V4 R    
  # 94 FOLGER Jonas BMW M 1000 RR    
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R    
  # 14 URIBE Jayson Kawasaki ZX-10RR    
  # 98 HANIKA Karel Yamaha YZF R1    
  # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000 RR-R    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist