WSBK Magny-Cours – V neděli vyhrál Davies, Rea nedokončil

Neděle byla dnem závodů jedenáctého podniku sezony a na rozdíl od soboty se jelo na suchém asfaltu okruhu v Magny-Cours. Dopoledne jezdci absolvovali zahřívací tréninky a pak už se závodilo o mistrovské body. Závod MS Supersport vyhrál Fin Niki Tuuli, který si na konto připsal svůj první triumf v soutěži. V klání třístovek zajel na první místo Marc Garcia, jenž je před posledním podnikem sezony v Jerezu lídrem průběžného hodnocení. O vítězi závodu evropského šampionátu STK1000 rozhodla až bitva z posledního kola, kterou vyhrál domácí Jeremy Guarnoni. V královské třídě superbiků slavil vítězství Chaz Davies. Jonathan Rea závod nedokončil. Ondřej Ježek byl osmnáctý.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do druhého závodu na 21 kol startoval z první řady Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Druhá řada Leandro Mercado (IODA Racing), Davide Giugliano (Red Bull Honda World Superbike Team) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Třetí řada Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Čtrnáctý startoval Ondřej Ježek (Grillini Racing Team). Penalizaci šest pozic na startu dostal Raffaele De Rosa (Althea BMW Racing Team) a Ricardo Russo (Pedercini Racing SC-Project) za pomalou jízdu ve warm upu. Na start se postavil Ayrton Badovini (Grillini Racing Team), který dostal od lékařů zelenou, a do závodu vyrazil předposlední.

Jezdci do závodu odstartovali na hladkém obutí, ale hrozilo, že bude pršet, protože pár kapek už spadlo, když čekali na zhasnutí červených světel. Do druhého kola najížděl první Alex Lowes, druhý byl Leon Camier a třetí Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Na čtvrtou pozici se probojoval Chaz Davies, pátý byl Tom Sykes, šestý Marco Melandri a sedmý jel Xavi Forés (Barni Racing Team). Ve třetím kole havaroval Eugene Laverty a Jonathan Rea, který jel kolem, zřejmě trefil pravou nohou Irovu ležící motorku, zajel okamžitě do boxů a závod ukončil. Laverty zpomalil všechny za sebou, ale sedl na Aprilii a pokračoval v závodě na předposlední pozici. Poslední jel Ondřej Ježek, který tam měl zřejmě také pád.

Po pěti odjetých kolech vedl Chaz Davies, sekundu ztrácel Leon Camier, dvě sekundy pozadu byl třetí Alex Lowes. Čtvrtý byl VD Mark, pátý jel Xavi Forés. Bylo vidět, že v některých místech drobně prší, ale zatím nikdo do boxů měnit pneumatiky neměl v úmyslu. V polovině závodu musel z druhé pozice odstoupit Leon Camier, jehož zradila technika. Na špici závodního pole jel Chaz Davies a pět sekund za Velšanem mezi sebou bojovala dvojice tří ladiček Alex Lowes a Michael VD Mark. To celkem vyhovovalo čtvrtému Xavi Forésovi, jenž se postupně přibližoval pódiovým pozicím.

Ve třináctém kole jezdci viděli vlát vlajky, které je upozorňovaly na změnu traťových podmínek, takže museli hodně opatrně. Na první pozici jel Chaz Davies, který trošičku zvolnil a začala ho dohánět bojující dvojice tovární Yamahy Alex Lowes a Michael VD Mark. Čtvrtý Xavi Forés ztrácel na jezdce tří ladiček čtyři sekundy. Pátý byl Lorenzo Savadori, šestý Marco Melandri bojoval s Argentincem Leandrem Mercadem. O čtrnácté místo se zase přetahovala dvojice Hondy Jake Gagne a Davide Giugliano (oba - Red Bull Honda World Superbike Team).

Tři kola před koncem bylo jasné, že Michael VD Mark zvolil strategii už na týmového kolegu neútočit a dovést Yamahu do cíle. První byl Chaz Davies, druhý Alex Lowes a třetí VD Mark. Výborně jel Xavi Forés, který se probojoval na pátou pozici. Naopak Tom Sykes zůstával osmý a nedokázal se víc posunout dopředu. Do konce sezony ještě bojuje o celkové druhé místo v šampionátu, takže to pro Brita nebyl ideální závod.

Závod vyhrál Chaz Davies, který teď bojuje o celkové druhé místo v šampionátu. Na druhé pozici skončil Alex Lowes, třetí Michael VD Mark, takže double pro Yamahu. V samotném závěru odstoupil Lorenzo Savadori, který přišel o výborné umístění v Top5. Český závodník Ondřej Ježek závod dokončil osmnáctý. Sedmé místo Toma Sykese stačilo, aby stáj Kawasaki Racing už nyní získala jistotu titulu v soutěži týmů.

Superbike World Championship – Závod (2)
16°C, dráha suchá, 21°C, vlhkost: 75%
1. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R 34'49.679
2. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +3.006
3. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +4.556
4. # 12 FORÉS Xavi Ducati Panigale R +11.072
5. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +16.381
6. # 36 MERCADO Leandro Aprilia RSV4 RF +17.684
7. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +22.717
8. # 81 TORRES Jordi BMW S 1000 RR +23.920
9. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +25.431
10. # 35 DE ROSA Raffaele BMW S 1000 RR +35.227
11. # 34 GIUGLIANO Davide Honda CBR1000RR +45.621
12. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +47.231
13. # 121 ANDREOZZI Alessandro Yamaha YZF R1 +52.076
14. # 13 WEST Anthony Kawasaki ZX-10RR +53.903
15. # 86 BADOVINI Ayrton Kawasaki ZX-10RR +59.610
16. # 84 RUSSO Riccardo Kawasaki ZX-10RR +59.706
17. # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF +1kolo
18. # 37 JEŽEK Ondřej Kawasaki ZX-10RR +2kola
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF  
  # 2 CAMIER Leon MV Agusta 1000 F4  
  # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist