WSBK Indonésie – Oba závody SBK vyhrál Rea, titul slaví Razgatlioglu

Nedělní první závod WorldSBK na okruhu Pertamina Mandalika International Street Circuit rozhodl bitvu o titul mistra světa MOTUL FIM Superbike World Championship pro rok 2021. Závod vyhrál Jonathan Rea (Kawasaki), ale jelikož Toprak Razgatlioglu (Yamaha) projel cílem druhý, bitva byla rozhodnuta a na výsledku druhého klání již v tomto směru nezáleží. Český jezdec Oliver König (Kawasaki) první závod superbiků nedokončil a ve druhém, kvůli silnému dešti dlouho odkládaném klání, už nestartoval. Druhý závod vyhrál také Jonathan Rea (Kawasaki), který si cestou do boxů nechal přelepit startovní číslo #1 jeho číslem #65. V závodu WorldSSP zvítězil Jules Cluzel (Yamaha), který startoval až jako třináctý. Indonésie uzavřela letošní rošník MS superbikových motocyklů, který přinesl spoustu vyrovnaných a napínavých bitev. Příští rok se máme určitě na co těšit.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Přibližně pět minut před startem prvního klání začalo pršet a z Ředitelství závodu přišel příkaz start odložit. Déšť to nebyl nijak silný, tedy na místní poměry, takže se jezdci tomuto rozhodnutí celkem divili. Informace ohledně nového termínu startu zatím není k dispozici.

4.05 (SEČ) - start do zahřívacího kola
4.08 (SEČ) - týmy mají 5 minut na výměnu pneumatik, ne všichni ale mění hladké pneu za obutí do mokrých podmínek
4.13 (SEČ) - start do zahřívacího kola, Razgatlioglu a Rea jedou na hladkém obutí, neprší
4.16 (SEČ) - start závodu na 20kol

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Z druhé řady vyrazil Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team), Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Třetí řada a Axel Bassani (Motocorsa Racing), Álvaro Bautista (Team HRC) a Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team). Oliver König (OUTDO TPR Team Pedercini Kawasaki) startoval osmnáctý. Kvůli zdravotním potížím spojeným s pooperační léčbou šlachy bicepsu pravé ruky, nebude v Indonésii závodit Leon Haslam (Team HRC).

Nejlépe odstartoval Jonathan Rea, který převzal vedení. Na druhou pozici se posunul Scott Redding, třetí byl Toprak Razgatlioglu. Výborně si při startu vedl Oliver König, jemuž v prvním kole patřila čtrnáctá pozice, bohužel český jezdec jako první v závodu havaroval a do třetího kola už nenajel. Ve druhém kole Toprak Razgatlioglu zaútočil na vedoucí pozici a byl úspěšný. Za Turkem jel Jonathan Rea, Scott Redding, Axel Bassani a Tom Sykes. Ve třetím kole Axel Bassani předjel Jonathana Rea a posunul se na druhou pozici a ve čtvrtém převzal vedení v závodu, když překonal Razgatliogla. Bassanimu prostě podobné podmínky sedí.

Po pěti kolech už bylo vše jinak, protože Jonathan Rea během krátké doby předjel jak druhého Topraka Razgatliogla, tak vedoucího jezdce Axela Bassaniho. Turek na nic nečekal, šel před Itala a okamžitě útočil na vedoucího jezdce závodu, kterým byl Jonathan Rea. Pokud by závod skončil vítězstvím Severního Ira a druhým místem Turka, bral by tovární jezdec Yamahy titul mistra světa už po prvním závodu. Byl to Jonathan Rea, kdo nastavoval jedno rychlé kolo za druhým, ale Razgatlioglu jel těsně za ním a v osmém kole převzal vedení, když úřadujícího šampiona dostal v desáté zatáčce. Byl to závod na ostří nože a každá chyba mohla být fatální. Turek nejel na vítězství v šampionátu takticky, ale chtěl vyhrát závod a šampionát v jednom sledu.

V polovině závodu jela vpředu čtveřice závodníků – Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea, Scott Redding a Axel Bassani. V jedenáctém kole vedl Toprak Razgatlioglu, ale na druhé pozici jel Scott Redding, třetí byl Jonathan Rea a čtvrtý Axel Bassani. Brit Redding jede poslední dva závody za Ducati a jeho cílem je oba vyhrát, takže potom, co byl Razgatlioglu ve dvanáctém kole delší na brzdy, Brit převzal vedení a na druhé místo se posunul Rea. Razgatlioglu byl třetí a těsně za ním jel Bassani. Nejrychlejší kolo závodu opět nastavil Jonathan Rea a to mělo v tu chvíli hodnotu 1'34,413 sekundy. Ve třináctém kole ztrácel Razgatlioglu na druhého Jonathana Rea téměř 1,7 sekundy. Rea potřeboval překonat Reddinga, aby na Turka získal co nejvíc bodů v boji o titul mistra světa. Šest kol před cílem oba dělily čtyři desetiny.

Pět kol před cílem Jonathan Rea dokázal překonat Scotta Reddinga a převzít vedení v závodu. Toprak Razgatlioglu jel třeí, necelé půl sekundy za druhým Britem a v závěru závodu plánoval jeho předjetí. Napoprvé to Turkovi nevyšlo, ale v sedmnáctém kole Reddinga předjel a byl druhým jezdcem závodu, který vedl Jonathan Rea. Tento stav mu zaručoval titul mistra světa. Do cíle ale zbývalo odjet tři kola. V posledním kole Toprak Razgatlioglu nastavil nejrychlejší kolo 1'34,288 sekundy a byl šest desetin za Jonathanem Rea.

Závod vyhrál Jonathan Rea, druhý projel cílem Toprak Razgatlioglu a třetí Scott Redding. Tento výsledek rozhodl, že poprvé od roku 2015 nebude titul mistra světa slavit Jonathan Rea, jehož neuvěřitelná série skončila. Mistrem světa MOTUL FIM Superbike World Championship se pro rok 2021 stává turecký talent Toprak Razgatlioglu.

Superbike World Championship – Závod (1)
30°C, dráha mokrá/suchá, 39°C, vlhkost: 75%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR   32'12.219
2. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 + 0.670
3. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 2.155
4. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 7.644
5. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 8.133
6. # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR + 9.809
7. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R + 13.949
8. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 14.059
9. # 36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R + 22.907
10. # 66 SYKES Tom BMW M 1000 RR + 25.525
11. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 25.609
12. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 26.267
13. # 32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR + 27.168
14. # 76 CAVALIERI Samuele Ducati Panigale V4 R + 43.748
15. # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1 + 50.244
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1    
  # 53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR    
  # 15 KONIG Oliver Kawasaki ZX-10RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist