Úspěšný privátní test pro český tým

Effenbert Liberty Racing má za sebou třídenní test na Phillip Islandu, během kterého se tým pokusil maximálně využít této příležitosti otestovat veškeré materiály před samotným závodem, který se na tomto australském okruhu koná za necelé dva týdny.

Podmínky pro testování byly náročné, neboť teplota asfaltu se pohybovala kolem 50°C a vzduchu kolem 30°C, což bylo obzvláště náročné s ohledem na mrazivé podmínky v Evropě, odkud tým přijel teprve před několika dny. Testy proběhly bez problémů, až na podivný virus, který postihl 4 mechaniky a také 2 jezdce, Sylvaina Guintoliho a Bretta McCormicka.
Tým začal pozvolna, a během prvního dne testování se pouze snažil „zabydlet“. Jezdilo se s loňským materiálem, zavěšením a brzdovým systémem z loňské sezony, s důrazem především na nalezení ideálního základního nastavení motocyklu. Cílem tedy tentokrát nebyla honba za co nejrychlejším časem.
Program druhého dne testování byl nečekaně narušen virem, kterým se nakazil Sylvain Guintoli i Brett McCormick a byli tak nuceni odstoupit z dnešního dění na okruhu. To však nemělo žádný vliv na zbylé tři protagonisty, kteří byli připraveni v plné síle nastartovat motory své Ducati. Jakub Smrž objel celkem 73 kol se snahou získat důvěru v nový motocykl, zatímco Maxime Berger objel kol 45.
Berger byl s průběhem velice spokojen. „Motocykl se letos hodně změnil. Předek používá nejnovější verzi Ohils a funguje fantasticky. Tým pracuje skvěle a to je velmi důležité. Mám v sobě hodně sebevědomí pro letošní sezonu, neboť mám k dispozici špičkový materiál. Je mi velkou ctí jezdit pro tým Effenbert Liberty Racing,“ nechal se slyšet Berger.
Oba, Smrž i Berger, začali ve velmi solidním tempu, s časem 1,33.3 sekundy. Federico Sandi pracoval s nastavením nové Panigale, které doposud nebylo vymezeno. „Ducati Panigale je velmi odlišná. Nicméně moje první dojmy jsou ohromné. Má velmi silný motor. Musím říct, že Ducati udělala ohromný kus práce a chtěl bych poděkovat všem inženýrům za jejich podporu,“ vyjádřil se mladý Ital Sandi.
Všichni jezdci byli připraveni v plné síle ke třetímu dni testování. Sandi nastavil vysokou laťku hned v úvodu, kdy zajel 1,37.8 sekund a předal motocykl McCormickovi. Ten ve velké rychlosti absolvoval výlet mimo trať, ale ani to ho nepřimělo ubrat plyn a projel cílovou rovinkou po trávě s časem 1,38.2. Guintoli byl rovněž zpět na trati a absolvoval několik kratších výjezdů. Jeho časy byly stabilně kolem 1,34.00 a několikrát se přiblížil i hranici 1,33.
Jakub Smrž byl velmi spokojen s motocyklem a podařilo se mu zajet povzbudivých 1,32.4 na závodních pneumatikách. „Během prvního dne jsem se snažil si opět zvyknout na motocykl, neboť zimní pauza byla velmi dlouhá. Již od začátku jsem se cítil velmi dobře. Pracovali jsme na kontrole trakce a nastavení spojky a rovněž jsme se snažili najít optimální nastavení zavěšení. Použili jsme novou přední vidlici a brzdový systém, z čehož jsem byl velmi nadšen. Chtěl bych poděkovat celému týmu za skvěle odvedenou práci, neboť první test je vždycky důležitý start do nové sezony. Nyní nás čeká pár dní odpočinku před oficiálním testem, který vypukne v pondělí,“ řekl závěrem Jakub Smrž.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist