Tvrdý trénink a hodiny němčiny

Superbikoví jezdci BMW mají za sebou týdenní "BMW fitness camp" v německém Stephanskirchenu, kde všichni čtyři piloti Corser, Haslam, Toseland a Badovini absolvovali kromě tvrdého tréninku i hodiny německého jazyka.

Běžící pás, jízda na horských kolech, horolezecká stěna, posilovna - prostě tovární motocyklový tým BMW dělá s německou důkladností opravdu všechno, aby byli všichni čtyři jezdci - Troy Corser, Leon Haslam, James Toseland a Ayrton Badovini - na novou sezónu 2011 dobře připraveni. Pod vedením týmového lékaře Dr. Vincenza Toty absolvovali všichni jmenovaní piloti vícedenní tréninkový tábor v německém Stephanskirchenu. 

Na začátku minulé sezóny bylo australskému pilotovi Troyovi Corserovi vyčítáno, že kondičně není rozhodně na úrovni vrcholového sportovce a i sám 38-letý australský jezdec potom uznal - celých dlouhých pět let bez vítězného závodu - že jen s talentem dále nevystačí, pokud chce i nadále slavit úspěchy...

"Tento "Fitnesscamp" byl sice hodně zajímavý, ale zároveň i náročný. Moje břicho mě pěkně bolí, neboť jsme dělali hodně intenzivního tréninku na břišní svalstvo. Také jsme absolvovali Cooperův test a jsem rád, že moje fyzička je v porovnání s chlapci, o deset let mladšími, docela na slušné úrovni. Nejvíce zábavná byla horolezecká stěna, neboť zde se spojuje tempo a pohyblivostí a předvídavostí. Všichni spolu dobře vycházíme a byla to opravdu legrace. Už se ale těším do Jerezu, kde budeme příští týden testovat na motocyklu", řekl veterán superbikového závodění Troy Corser. 


Na programu soustředění byl také zátěžový lékařský test, různá gymnastická cvičení, cvičení na reakci, silová příprava, sportovně-psychologické testy a také hodiny němčiny. Na konci tohoto výcvikového tábora obdržel každý z jezdců individuální tréninkový plán včetně stravovacího programu, který musí každý sám v příštích třech až čtyřech měsících splnit, než začne nová sezóna. 

"V zásadě jde o to, aby jezdci byli schopni absolvovat objemově a intenzivně náročný trénink fyzičky. Trénink na horských kolech je třeba dobrý k rozvoji aerobních schopností v tukovém metabolismu. Při tréninku na horolezecké stěně se naopak trénují speciální svaly. To znamená, že stejně jako při jízdě na motocyklu se používají svaly na předlokti a také zádové svalstvo. Zároveń také jezdci trénují rovnováhu. V posilovně pak pochopitelně rozvíjejí silové schopnosti. Jelikož ale jde u nás o rozvoj silově-rychlostní vytrvalosti, tak necvičíme s velkými zátěžemi, nýbrž na programu jsou opakovací cvičení s menší váhou", vysvětlil Dr. Vincenzo Tota.

"Všichni  jezdci jsou ve velmi dobré formě, přičemž jediný kdo zde byl už vloni, je Troy. A tak jsme mohli i srovnávat jeho zlepšený tělesný stav oproti loňskému roku. Ale i ostatní přítomní jezdci jsou velmi dobře připraveni. Důvodem takového soustředění je i skutečnost, že se jezdci pohybují společně v jiném prostředí, než je paddock. Určitě z nich nevytváříme žádné blízké přátele, ale učíme je, aby se mezi sebou navzájem respektovali. A to se nám také podařilo", uzavřel spokojeně celý tréninkový camp týmový lékař Dr. Tota.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist