Superbiky míří do Misana

Šestým letošním zastavením světového šampionátu superbiků je italské Misano, kde v roce 2009 získal český superbikový jezdec Jakub Smrž své první, a zatím?, poslední Pole Position. A bude to teprve letošní třetí kompletní pořad tohoto seriálu, tedy jak se supersporty, tak s oběma kubaturami stocků.


Okruh v "Misanu Adriaticu" se jmenuje Santa Monica a závody superbiků se zde jezdí s jednou malou přestávkou (1992) od roku 1991. Nejúspěšnějším jezdcem v historii superbikových závodů na tomto okruhu je Troy Bayliss, který zde vyhrál celkem 5x. Ze současných jezdců startovního pole WSBK zde ale vyhráli Ruben Xaus - celkem třikrát (2x - 2003 a 2008), Troy Corser dvakrát (2000), Max Biaggi rovněž dvakrát (2010) a Jonathan Rea (2009).  

Nejvíce Pole position zde získal od roku 1991 nestárnoucí Australan Troy Corser - celkem 6 - a to na těchto pěti různých motocyklech!: Ducati (1998), Aprilia (2000), 2005 (Suzuki), 2007 a 2008 (Yamaha) a 2010 (BMW)! Ovšem nás zajímá hlavně to, že český jezdec Jakub Smrž zde vyhrál Superpole v roce 2009 časem 1.35.435.  


Původní dráha měřila jen 3.488 metrů a roku 1993 byla prodloužena na 4.060 m. Ještě než se zde jely poprvé závody MotoGP, tak byla celá trať znovu přebudována a nyní měří už konečných 4226 m. Má šest levých a 10 pravých zatáček a cílová rovinka je dlouhá 510 m. Kvůli vybudování větších únikových zón pro MotoGP byl také změněn směr okruhu a jezdí se nyní ve směru hodinových ručiček. 

Okruh je velmi náročný na jezdecké umění a třeba průjezdy retardéry vyžadují motocykl s perfektním ovládáním. Pět z posledních šesti závodů zde vyhráli jezdci se čtyřválcovými motocykly, byli to Max Biaggi (2x - 2010), Ben Spies a Jonathan Rea (2009) a Max Neukirchner (2008). Posledním vítězem na dvouválci byl pak už zmiňovaný Ruben Xaus (2008). 

Rekordy okruhu kubatury WSBK
Nejrychlejší kolo: 
2010 Corser Troy BMW 1'35.001
Rekord Superpole: 2010 Corser Troy BMW 1'35.001
Rekord závodu: 2010 Crutchlow Cal Yamaha 1'36.546 


V loňském roce zde dvakrát vyhrál pozdější mistr světa Max Biaggi, ale jednoduché to rozhodně neměl. V dramatickém prvním závodě totiž dojeli první tři jezdci v pořadí Biaggi, Checa a Corser v rozmezí 0,8 sekundy.  Druhou jízdu vyhrál suverénně opět Biaggi, ale další skupinka v pořadí Haslam, Fabrizio, Crutchlow, Checa a Guintoli bojovala až do samotného konce o další podiová umístění. Český jezdec Jakub Smrž objel vloni za oba dva závody pouhá 3 kola a byl to jeho poslední loňský start na motocyklu Ducati....
Španěl Carlos Checa s Ducati (195 bodů) cestuje do Itálie s komfortním náskokem 61 bodů, když letos už šestkrát vyhrál a dvakrát skončil jako třetí. Druhý je Ital Marco Melandri na Yamaze (134) s jedním vítězstvím a s dalšími třemi podiovými umístěními. Třetím je obhájce titulu mistra světa Max Biaggi na Aprilii, který sice stále ještě letos nevyhrál, ale dojel pětkrát druhý a jedenkrát třetí. Na čtvrtém místě je nováček tohoto šampionátu Ir Eugene Laverty na Yamaze - double z Monzy (109), pátý pak Brit Leon Haslam s BMW - rovněž bez vítězství (95) a šestý jeho krajan Jonathan Rea s Hondou - vyhrál jednou v Assenu (94). Stále více se dostává do tempa další Brit Leon Camier s Aprilií (91), který je sedmý před Italem Michelem Fabriziem na Suzuki (85).
 Po zisku dvou podiových umístění (Donington a Miller) a dalších pěti umístěních v Top10 je náš jezdec Jakub Smrž z týmu Effenbert Liberty Racing se ziskem 83 bodů na devátém místě a to ho nyní čeká jeho oblíbený okruh, takže další podiové umístění v "Santa Monice" by zas tak nebylo úplně náhodné, ba naopak se dá i trochu očekávat. Hned za Smržem je jeho týmový kolega Sylvain Guintoli, který se podiovým umístěním vrátil do absolutní špičky superbikového seriálu. 

Japonec Nori Haga s Aprilií - jezdící zřejmě svou poslední sezónu - je prozatím 11. (54), za ním jsou umístěni Ital Ayrton Badovini na satelitním motocyklu BMW (12.- 51), Brit   
Tom Sykes na nejlepší Kawasaki 13. (50) a Top 15 kompletují Troy Corser s tovární BMW (14.- 49) a Joan Lascorz na Kawasaki (15.- 39). Zatímco James Toseland absolvoval v Milleru po svém zranění úspěšný comeback a i když byl za svůj získaný bod velmi rád, tak v Misanu a v Aragonu bude chybět. Naopak Misano bude dalším pokusem - už několikátým - o comeback Chrise Vermeulena. A pole závodníků bude rozšířeno ještě o dva Italy s wild card, mistrem Itálie Alessandrem Politou a "starým známým" - vedoucím jezdcem šampionátu CIV - Matteem Baioccem - oba na Ducati.
Muž na snímku, Ital Luca Scassa s Yamahou, je sice vedoucím jezdcem mistrovství světa supersportů, ale s pravděpodobností 99,9% už po Misanu nepovede, neboť zde nebude startovat kvůli trestu od ředitelství šampionátu - testoval na této dráze, ačkoliv jeho tým má nahlášen jako testovací okruh jiný okruh. Stejný počet bodů jako Scassa - tedy 70 - má na svém kontě i jeho týmový kolega Chaz Davies z Velké Británie. O dalších 10 bodů zpět je Australan Broc Parkes s Kawasaki, za kterým následuje překvapivě nejlepší jezdec na Hondě Robin Harms z Dánska (43). Španěl David Salom na Kawasaki je pátý (42) a zkušený Francouz Fabien Foret s Hondou šestý (36). Top 10 kompletují sedmý Brit Sam Lowes s Hondou (27), osmý Ital Massimo Roccoli s Kawasaki (26), devátý Francouz Fabien Marino (26) a desátý Brit James Ellison (19) - oba na Hondách.       
Brit Gino Rea z česko-ukrajinské stáje Step Racing je 11. (16 bodů), jeho týmový kolega Vladimír Ivanov 18. (7) a hned za ním jediný český účastník v této kubatuře, Ondřej Ježek (7), všichni na Hondách.
 
Ovšem neuvěřitelný je počet jezdců s wild card, kterých je 10!, čímž bude na startu v Misanu celkem 38 jezdců na supersportových motocyklech: Ilario Dionisi (Honda - Scuderia Improve), Alessio Velini (Honda - Velini Racing), pojede i tým Puccetti Racing na motocyklech Kawasaki Ninja ZX-6R s jezdci Stefanem Crucianim a s Mirkem Giansantim. 

Dalšími pak jsou William Marconi (Yamaha Marconi Racing) a Yury Vigilucci (Yamaha Vigi Racing Team) či Robert Muresan (PTR Romania Honda), Yves Polzer (Yamaha MRC Austria) a také Vladimir Leonov a Valery Yurchenko, tedy účastníci "Coppa delle 2 Nazioni” Rusko - Itálie.
Litrové stocky mají po dvou závodech následující pořadí: Vede kvinteto Italů v pořadí Davide Giugliano (45 bodů) před Danilem Petruccim (33) - oba na Ducati, Lorenzo Zanettim s BMW (32), Andreou Antonellim - Honda (18) a Michele Magnonim - BMW (16).
Jak Slovák Tomáš Svitok (Ducati), tak Čech Michal Salač (BMW) zatím v šampionátu nebodovali.
V malých stocích je na čele Francouz Romain Lanusse - na snímku vpravo (45 bodů) před Italem Dino Lombardim (33) - oba na Yamahách a Nizozemcem Michaelem Van der Markem s Hondou (31). Slovák Tomáš Krajčí na Yamaze je 22., když má na svém kontě 1 bod.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist