Superbikový šampionát ve znamení změn jezdeckých sestav

Nadcházející ročník mistrovství světa superbiků představuje změny v předpisech, ve složeních jezdeckých sestav týmů nebo také v kalendáři šampionátu, což určitě slibuje napínavou podívanou. Zaměříme se na jezdecké sestavy, kde došlo skutečně k velkým přesunům.

Titul bude obhajovat Sylvain Guintoli, který třídu Superbike vyhrál v sedle tovární Aprilie, ale po skončení vítězné sezony 2014 přestoupil k týmu Pata Honda World Superbike. Obhajovat vítězství v kategorii jednotlivců bude v sedle Hondy a jeho týmovým kolegou bude vítěz kategorie Supersport Michael van der Mark, nováček mezi superbiky.

Od tovární stáje Kawasaki odešel Loris Baz, který je teď jezdcem prototypového mistrovství světa a jeho místo zaujal bývalý jezdec Pata Hondy Jonathan Rea. Jeho týmovým kolegou je mistr světa třídy Superbike 2013 Tom Sykes, jemuž obhajoba titulu unikla na dráze Kataru jen o šest bodů. Ambice získat titul zpátky jsou u Sykese velmi silné. Samozřejmě Rea také nemyslí na nic jiného.
Další změnou je fakt, že už neuvidíme tovární tým Aprilie. Motocykly italského výrobce ale chybět nebudou, protože vlajku Aprilie ponese továrnou podporovaný tým Red Devils Roma. Nová jezdecká dvojice Leon Haslam a Jordi Torres pojedou s novými stroji RSV4 RR a budou se snažit navázat na úspěchy, kterých Aprilia se svým týmem ve WSBK docílila.

Tým Voltcom Crescent Suzuki prošel výraznou změnou jak jezdecké sestavy, tak členů týmu Alexe Lowese, který má nové mechaniky včetně šéftechnika Pete Jenningse. K týmu přišel nový jezdec Randy De Puniet, jenž po roční přestávce absolvuje premiéru v superbikovém šampionátu. Francouz je zároveň testovacím jezdcem Suzuki MotoGP, kterou bude připravovat na změnu dodavatele pneumatik pro MotoGP.

Tým Ducati naopak zůstal téměř nedotčen. Ducati Superbike Team pokračuje druhým rokem s jezdci Chazem Daviesem a Davide Giuglianim. K dispozici mají 1199 Panigale R model 2015 a velké ambice se pořadím posunout mnohem výš než tomu bylo letos, kdy jim patřilo v pořadí šesté a osmé místo.

V mistrovství superbiků pokračuje Španěl Toni Elías, jenž spojil síly s týmem JR Racing. Španělovým týmovým kolegou je italský závodník Ayrton Badovini. Tým Althea Racing má nyní dvojici závodníků. Prvním jezdcem je Španěl z prostředí seriálu Grand Prix Nicolas Terol, který ještě letos závodil s týmem Aspar v třídě Moto2 a druhým je italský závodník Matteo Baiocco.
Bývalý jezdec týmu Althea Racing Niccoló Canepa změnil pro rok 2015 své působiště a přesunul se k Američanům do týmu Hero EBR, kde bude závodit společně s Larry Pegramem. Američan není jen zkušeným závodníkem, který jako jediný loni získal pro EBR body, když jel v Laguně Seca na divokou kartu, ale je také manažerem týmu, jehož evropskou základnou je severní Itálie.

Oficiálně zatím MV Agusta nic nepotvrdila, ale má se za to, že s motocyklem F4RR pojede v roce 2015 britský závodník Leon Camier, který má za sebou sezonu plnou zkušeností v pozicí náhradního jezdce za zraněné závodníky v MotoGP a WSBK. Jedním z týmů, kde Camier letos závodil, byl BMW Motorrad Italia s jezdcem Sylvainem Barrierem. Francouz měl velkou smůlu na zranění, ale Italové Barrierovi věří a rok 2015 bude jejich novým začátkem.

Vítěz kategorie EVO David Salom už v příštím roce nebude součástí tovární stáje Kawasaki Racing, protože vzhledem k tomu, že v roce 2015 nebudou Superbiky rozděleny na skupinu Tovární a EVO, má tým již klasické složení s dvěma jezdci. David Salom tak v příštím roce pojede Kawasaki v týmu Pedercini.

Premiéra čeká na Argentince Leandra Mercada, který potom co s Barni Racing vyhrál světový pohár Superstock 1000, přestoupil i s týmem mezi Superbiky, kde budou pokračovat ve spolupráci s italským výrobcem Ducati.

Dalším nováčkem bude Christophe Ponsson v barvách stáje Grillini Racing. Druhým jezdcem týmu měl být Sheridan Morais, ale těsně před podpisem finální smlouvy ze spolupráce sešlo a Jihoafričan je zpátky v mistrovství světa supersportů. Jméno druhého jezdce zatím nebylo potvrzeno.

Zatím je na seznamu dvaadvacet závodníků. Předpokladem ovšem je, že v únoru bude na startu v Austrálii tento počet ještě o něco vyšší.

Provizorní seznam jezdců MS Superbike 2015:

  • Kawasaki Racing - Tom Sykes, Jonathan Rea
  • PATA Honda World Superbike - Sylvain Guintoli, Michael van der Mark
  • Ducati Superbike Team - Chaz Davies, Davide Giugliano
  • Voltcom Crescent Suzuki - Alex Lowes, Randy de Puniet
  • Althea Ducati - Nicolas Terol, Matteo Baiocco
  • Red Devils Roma Aprilia - Leon Haslam, Jordi Torres
  • Barni Racing Ducati - Leandro Mercado
  • JR Racing BMW - Toni Elias, Ayrton Badovini
  • MV Agusta Reparto Corse - Leon Camier
  • Grillini Kawasaki - Christophe Ponsson
  • Team Toth BMW - Imre Toth
  • BMW Motorrad Italia SBK - Sylvain Barrier
  • Pedercini Kawasaki - David Salom
  • Team Hero EBR - Niccolo Canepa, Larry Pegram

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist