Startovní rošt WSBK 2014 získává konkrétní obrysy

Startovní rošt superbiků má v této chvíli patnáct potvrzených jezdců, z toho tři s motocyklem specifikace “EVO“ a dalších sedm jmen na seznamu možných kandidátů. Stejně jak v případě seriálu Grand Prix má také WSBK od prvního prosince zákaz testování, který jim ale končí v polovině ledna.

V závěru letošního roku je jasné, že po patnáctém lednu vyrazí testovat dvojice jezdců tovární Kawasaki, která pro sezonu 2014 zůstává ve stejném složení – Tom Sykes a Loris Baz. Britský závodník Tom Sykes bude obhajovat s číslem jedna na kapotě Kawasaki mistrovský titul, Loris Baz zase plánuje umístění mezi nejlepšími třemi.

Jistá je rovněž dvojice jezdců tovární stáje Aprilie, kde zůstává Francouz Sylvain Guintoli, jenž má po odchodu Eugene Lavertyho nového týmového kolegu v podobě Marca Melandriho. Oba borci mají v plánu jediné a to je titul mistra světa. Pata Honda World Superbike prodloužila smlouvy s Jonathanem Reou a Leonem Haslamem. Oba Britové mají šanci předvést svůj potenciál a být tentokrát víc vidět vpředu, aniž by je sužovaly problémy se zraněními.
Jezdcem s kořeny v Severním Irsku je Eugene Laverty, jenž podepsal smlouvu s Crescent Suzuki a jeho ambice nejsou o nic menší než u jeho již zmiňovaných soupeřů. Technika Suzuki ve spojení s Lavertyho bezesporu velkým talent by v nadcházející sezoně mohla zamíchat kartami. Superbiková stáj Ducati je komplet v novém a jejich jezdecké složení je v podobě Chaze Daviese a Davide Giugliana. Na oba jezdce čeká těžká sezona a velká očekávání ze strany italského výrobce.

V příštím roce bude v kategorii Superbike závodit značka MV Agusta ve spojení s ruskou skupinou Yakhnich Motorsport. Jejich jediný zástupce je Ital Claudio Corti, jehož úkolem bude zkrotit stroj s označením F4RR a zaznamenat úspěšnou sezonu, která přinese pozornost sponzorů. Další nová značka na superbikovém startovním roštu je americká ikona Erick Buell Rancing, který vstupuje do sezony 2014 s dvojicí Aaron Yates a Geoff May a podporou indického výrobce motocyklů Hero (Hero MotoCorp).
Motocykly ve specifikaci “EVO“ jsou do této chvíle potvrzeny jen tři. V barvách Grilini Kawasaki to je Michel Fabrizio a Sheridan Morais, jenž oba sedlají motocykly ZX-10R stejně jako jezdec stáje MRS Kawasaki Jeremy Guarnoni.

V rovině neoficiální, tudíž buď bez smlouvy nebo bez oficiálního potvrzení je na seznamu dalších sedm jmen. Letošní šampion britských superbiků Alex Lowes je vázán smlouvou minimálně do konce kalendářního roku. V lednu tak můžeme předpokládat oficiální oznámení jeho kontraktu s Crescent Suzuki.

V nejbližší době by měli potvrdit své angažmá jezdci kategorie “EVO“ Fabien Foret a David Salom. Vítěz letošního ročníku kategorie Superstock 1000 Sylvain Barrier je rovněž spojován s přestupem do prestižní kategorie s motocyklem německého výrobce BMW, čímž by rozšířil počet výrobců na osm, což už je celkem solidní číslo.
Niccolo Canepa byl nedávno na soupisce týmů MotoGP, kde figuroval u týmu Ioda Racing. Nakonec to tak nebylo a mělo se jednat o omyl. No budiž. Canepa je nyní na soupisce týmů WSBK a tam by měl podepsat smlouvu s Althea Racing a závodit s továrně podporovanou Ducati 1199R.

Provizorní startovní rošt WSBK 2014 - Superbike

1 - Tom Sykes - GBR - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R
2 - Loris Baz - FRA - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R
3 - Sylvain Guintoli - FRA - Aprilia Racing Team - Aprilia RSV4
4 - Marco Melandri - ITA - Aprilia Racing Team - Aprilia RSV4
5 - Leon Haslam - GBR - Pata Honda World Superbike - Honda CBR1000RR
6 - Jonathan Rea - GBR - Pata Honda World Superbike - Honda CBR1000RR
7 - Eugene Laverty - IRL - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000
8 - Chaz Davies - GBR - Ducati Superbike Team - Ducati 1199R
9 - Davide Giugliano - ITA - Ducati Superbike Team - Ducati 1199R
10 - Claudio Corti - ITA - MV Agusta Reparto Corse - MV Agusta F4RR
11- Aaron Yates - USA - Team Hero EBR - EBR 1190RX
12 - Geoff May - USA - Team Hero EBR - EBR 1190RX
13 - Michel Fabrizio - ITA - Grillini Kawasaki Team - Kawasaki ZX-10R (EVO)
14 - Sheridan Morais - RSA - Grillini Kawasaki Team - Kawasaki ZX-10R (EVO)
15 - Jeremy Guarnoni - FRA - MRS Kawasaki Team - Kawasaki ZX-10R (EVO)

Zatím bez oficiálního potvrzení:
1 - Alex Lowes - GBR - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000
2 - Niccolo Canepa - ITA - Althea Ducati - Ducati 1199R
3 - Christian Iddon - GBR - Pedercini Kawasaki - Kawasaki ZX-10R (EVO)
4 - David Salom - ESP - Kawasaki Racing - KAwasaki ZX-10R (EVO)
5 - Fabien Foret - FRA - MAHI Kawasaki - Kawasaki ZX-10R (EVO)
6 - Luca Scassa - ITA - Pedercini Kawasaki - Kawasaki ZX-10R (EVO)
7 - Sylvain Barrier - FRA - BMW Italia Team - BMW S1000RR (EVO)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist