Skvělá kvalifikace, částečné zklamání v Superpoli

Po skvělých výsledcích v pátečních trénincích, kdy se naši jezdci nacházeli na nejvyšších pozicích v časových tabulkách, byla sobotní kvalifikace očekávána s velkým optimismem. Sylvain Guintoli byl jedním z protagonistů kvalifikace sledován z nejbližší blízkosti Jakubem Smržem. Po skončení Superpole sice výsledky neodpovídaly našemu očekávání, přesto je velmi pozitivní, že francouzský jezdec vyrazí do závodu z pátého místa a český pilot z pozice třinácté.

KVALIFIKACE – V první páteční kvalifikaci vedl dlouho Sylvain Guintoli, kterého nakonec dělilo pouhých 89 tisícin od virtuálního Pole position. Nakonec se před něho dostali pouze budoucí mistr světa Carlos Checa a Eugene Laverty. Skvělý výsledek týmu Effenbert Liberty potvrdil pátým místem Jakub Smrž (1’38. 942).

V dnešním dopoledni se kvalifikační časy našich pilotů ještě zlepšily a teprve v úplně posledním kole se před duo Effenbert Liberty dostal Marco Melandri, který zajel čas
1’38.171. Guintoli byl těsně druhý (1’38.293), zatímco “Kuba” Smrž obsadil časem 1’38.365 místo třetí. Checa a Laverty, tedy dva nejlepší jezdci ze včerejška, skončili jako desátý resp. jedenáctý. Byla to neuvěřitelně vyrovnaná kvalifikace, o čemž svědčí skutečnost, že 17. jezdec v pořadí a první nepostupující do Superpole, Xavi Fores ztratil na Melandriho pouze jednu sekundu.
SUPERPOLE – Pouze málo chybí Carlosovi Checovi, aby se zítra stal mistrem světa. Do zítřejšího závodu vyjede jako třetí za dvojicí Rea-Laverty, ačkoliv i on byl nucen použít kvalifikační gumy, aby nevypadl už dříve, ovšem stejně jako on je použil i jeho největší přímý konkurent Melandri, který nakonec skončil jako osmý.

Jonathan Rea získal Pole position na Grand Prix Francie, když zajel nový rekord dráhy (1’37.940). Superpole bylo velmi napínavé a až do poslední sekundy nebylo jasné o postavení jezdců na startovním roštu. Mezi absolutně nejlepší jezdce patřil i náš Sylvain Guintoli, který se ve své rodné zemi ukázal v té nejlepší kondici a je připraven bojovat zítra o podiová umístění. Pilot týmu Effenbert Liberty Racing skončil jako pátý a měl úplně shodný čas jako šestý Tom Sykes.

“Kuba” Smrž bohužel zajel až 13. místo a vyjel si tak 4. řadu, když ho od postupu do dalšího kola dělilo pouhých 28 setin. Ovšem jeho výhled na dobrý výsledek do zítřejších dvou závodů je víc než optimistický.

Sylvain Guintoli si vyjel druhou řadu, když ho od té první dělilo jen několik tisícin sekundy. “Bike je velmi dobře nastaven na tuto francouzskou trať. V kvalifikaci a v Superpoli jsme byli víc než konkurence schopní a to jen dokazuje, že můžeme hrát zítra v závodě hodně důležitou roli. Mám zde hodně svých skvělých fanoušků a myslím si, že zítra přineseme našemu týmu hodně radosti. Jen tak dál!”

O Guintolim se také vyjádřil šéf týmu Dr. Mario Bertuccio: “Po nehodě na Phillip Islandu dokazuje Guintoli v každém závodě své jezdecké kvality, jsme velmi spokojeni s průběhem tohoto závodního víkendu a chceme hrát zítra v závodě důležitou roli”.

Takovou dobrou náladu ale nemá jeho týmový kolega Jakub Smrž: “Časy v kvalifikaci byly opravdu fajn, takže je mně hodně líto, že Superpole dopadlo tak špatně a že jsem neskončil mezi prvními. Musím prostě zítra v závodě dohnat ztrátu z dnešního Superpole”.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist