Šestý podnik MS Superbiků – Sepang

Kapitoly článku

Supersport – preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení je po pěti kolech sezony holandský závodník Michael van der Mark (Pata Gonda World Superbike), který v Sepangu nemá zkušenosti žádné, takže na jezdce a jeho tým čeká víkend získávání zkušeností a hledání ideálního nastavení pro kvalifikaci a samotný závod. VD Mark má na kontě devadesát bodů za dvoje druhá místa a dvě výhry. Závod v Austrálii nedokončil, takže tam má nulu.

Na druhém místě je Francouz Florian Marino (Kawasaki Intermoto Ponyexpres), jemuž se v Británii nepodařilo prodloužit řadu tří umístění na stupních vítězů z Aragonie, Assenu a Imoly. Nyní má na kontě o čtrnáct bodů méně než Holanďan VD Mark a bude muset bojovat, aby si udržel průběžné druhé místo.
Na to bude mít chuť Jules Cluzel (MV Agusta RC – Yakhnich Motorsport), protože je jednak motivován druhým místem, které vybojoval naposledy v Doningtonu a také tím, že patří mezi ty jezdce, kteří na okruhu v Sepangu už závodili. Francouz Cluzel byl jezdcem šampionátu prototypů šest let, takže nějaký ten kilometr má v Sepangu najetý a to bude jeho výhoda.

Na čtvrtém místě je Kev Coghlan (DMC-Panavto Yamaha), jenž v Aragonii nevěděl přijít zmiňovanému Cluzelovi na jméno, protože to byl právě Francouz, který ho při jednom z předjížděcích manévrů poslal k zemi. Nebýt toho, mohl závod klidně vyhrát, ale na to se samozřejmě historie neptá a Brita teď od vedoucí pozice dělí rovných třicet bodů. Pro Coghlana může být reálným cílem porazit Cluzela a dostat se v průběžném hodnocení před něj.
První pětici nejlepších uzavírá italský závodník Lorenzo Zanetti (Pata Honda World Superbike). Na Phillip Islandu a teď naposledy v Doningtonu nebodoval, takže s devětačtyřiceti body zaznamenal po Imole pád z třetí pozice na pátou a to si navíc musí dávat velký pozor na šestého Raffaele De Rosu, který na něho ztrácí jen čtyři body.

Zatím skutečně velkým smolařem zůstává turecký závodník Kenan Sofuoglu (Mahi Racing Team India Kawasaki). Neustále ho brzdí technické problémy a v roce, kdy měl bojovat o titul, víc bojuje sám se sebou a stejně tak s technikou. Zatím vyhrál jeden závod v Aragonii a třináct bodů si připsal na konto v Doningtonu. Okruh Sepang zná z roku 2011, protože tehdy tam závodil v kategorii Moto2 a cílem projel dvanáctý.
Pro týmy a jezdce třídy Supersport je závod v Malajsii novinkou v letošním kalendáři, ale pro některé jezdce ne úplně novou zkušeností s okruhem v Sepangu. Ital Roberto Rolfo (Team Go Eleven Kawasaki), jemuž v průběžném hodnocení seriálu Supersport patří devátá příčka, má na Sepang velmi dobré vzpomínky, protože tam v roce 2002 získal třetí místo v kategorii do 250ccm a v roce 2010 tam slavil vítězství v tehdy nové kategorii mistrovství světa prototypů Moto2.
Z českého týmu Kawasaki Intermoto Ponyexpres je na průběžném desátém místě Američan Patrick Jacobsen, Holanďan Tony Coveňa je jednadvacátý. Jezdec stáje COM Plus SMS Racing Fraser Roger zatím bodoval jen jednou v Austrálii a v průběžném hodnocení mu patří čtyřiadvacátá příčka.

Na divokou kartu se v Sepangu představí domácí závodník Zaqhwan Zaidi (SIC Racing Team). Jako doma se v Sepangu může cítit také Thajec Ratthapark Wilairot (Core PTR Honda), bývalý jezdec mistrovství světa prototypů.

Průběžné honocení třídy Supersport:

1. - M. VD MARK - HONDA - 90 bodů
2. - F. MARINO - KAWASAKI - 76
3. - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 62
4. - K. COGHLAN - YAMAHA - 60
5. - L. ZANETTI - HONDA - 49
6. - R. DE ROSA - HONDA - 45
7. - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 38
8. - R. TAMBURINI - KAWASAKI - 37
9. - R. ROLFO - KAWASAKI - 36
10. - P. JACOBSEN - KAWASAKI - 32
11. - K. WAHR - YAMAHA - 23
12. - M. BUSSOLOTTI - HONDA - 21
13. - R. RUSSO - HONDA - 21
14. - F. MENGHI - YAMAHA - 19
15. - J. KENNEDY - HONDA - 19
16. - C. GAMARINO - KAWASAKI - 16
17. - V. LEONOV - MV AGUSTA - 13
18. - R. WILAIROT - HONDA - 13
19. - G. GOWLAND - TRIUMPH - 9*
20. - A. NOCCO - KAWASAKI - 8
21. - T. COVEÑA - KAWASAKI - 6
22. - D. SCHMITTER - YAMAHA - 3
23. - N. CALERO - HONDA - 3
24. - F. ROGERS - HONDA - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist