Sedmý podnik MS Superbiků v Imole

Víkendový podnik superbikového šampionátu proběhne na Autodromu v Imole. Po šesti kolech a dvanácti závodech dosavadní části sezony vede průběžné hodnocení Sylvain Guintoli před Tomem Sykesem a Eugenem Lavertym.

Kapitoly článku

Dráha okruhu v Imole měří celkem 4936 metrů. Jezdci v jednom kole projedou 13 levými a 9 pravými zatáčkami. Nejrychlejší kvalifikační kolo 1'46,748 sekundy tam v roce 2012 zajel Tom Sykes a stejnému jezdci patří také rekord okruhu, který britský jezdec nastavil loni v závodě Superbiků 1'47,552 sekundu.

Superbike - preview

Francouz Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) pokračuje svižným tempem vstříc, dnes již poměrně reálné možnosti, letošní šampionát vyhrát. Jezdec tovární Aprilie RSV4 má potřebnou techniku k tomu, aby odolal náporu svých soupeřů a navíc má ještě výbornou konzistenci. Guintoli bodoval v každém z posledních dvanácti závodů a jen třikrát chyběl na stupních vítězů. Pokud tímto stylem bude nadále pokračovat, výsledek se jistě dostaví, protože jeho soupeři už nyní dělají celkem dost velké chyby.

Například druhý v pořadí Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) ještě pře cestou do Portugalska ztrácel na vedení jen tři body, ale pak přišla chyba před druhým závodem. Britský jezdec při jízdě z boxů na startovní rošt přejel obrubník a při návratu zpátky na trať spadl. Nejen, že byl potlučený, ale také poškodil svůj motocykl, který mechanici rychle opravovali. Sykes odstartoval z boxové uličky, ale dlouho nezávodil, protože musel zpátky do boxů kvůli problému se snímačem. Do závodu se pak vrátil, ale nebyl klasifikován. Nyní je Sykesova ztráta na Guintoliho osmadvacet bodů.
Třetí v pořadí je druhý jezdec tovární stáje Aprilie Eugene Laverty (Aprilia Racing Team). Ir měl pořádnou smůlu v prvním portugalském závodu, protože mu explodoval motor jeho Aprilie v době, kdy vedl závodní pole Superbiků. Ve druhém klání Laverty znovu předvedl, že mu okruh v Portimau opravdu sedí a tentokrát už dobře rozjetý závod dotáhl do vítězného konce. Na druhé místo dnes Laverty ztrácí jedenáct bodů a na týmového kolegu Guintoliho devětatřicet.

Poslední závod byl padesát na padesát také v případě Marca Melandriho (BMW Motorrad GoldBet SBK Team), protože Ital první klání po Lavertyho výpadku vyhrál, ale nedařilo se mu ve druhém závodě, kde válčil s problémovou zadní pneumatikou. Ta ztratila potřebnou přilnavost už po čtyřech nebo pěti kolech, takže pro Melandriho to byl boj o to, aby se vůbec udržel na bodovaných pozicích. Pro Melandriho velká smůla, protože byl blízko možnosti se posunou na Lavrtyho třetí průběžnou pozici. Nestalo se tak a italský jezdec teď ztrácí na Ira osmnáct bodů.
Od roku 2010 je na okruhu v Imole nejúspěšnějším jezdcem Carlos Checa (Team Ducati Alstare). Čtyřicetiletý Španěl tam vyhrál z posledních šesti závodů rovných pět a jen jednou byl poražen, když v roce 2011 vyhrál první závod Jonathan Rea. Checovo zranění ramene by už Španěla nemělo tolik omezovat a stejně tak nebude restriktor omezovat jeho Ducati 1199 Panigale R, protože po Portugalsku došlo na změnu technických předpisů FIM, konkrétně článku 2.4.8.1.3, kde je upraven předpis ohledně rovnováhy výkonu mezi čtyř a dvouválci.

Již zmiňovaný Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike) je druhým jezdcem, který dokázal v posledních třech ročnících v Imole vyhrát závod. V roce 2011 to mohlo pro Brita dopadnou dvojím vítězstvím nebýt ale problémů s elektronikou, které Reovi neumožnily slavit podruhé. Týmový kolega Leon Haslam (Pata Honda World Superbike) po Portugalsku pracuje na rychlém zotavení levé nohy, která mu v Portimau působila tolik problémů a je jasné, že jeho návrat do sedla byl předčasný. Jak to bude vypadat v Imole se teprve uvidí.
V Imole se rovněž představí Noriyuki Haga, jenž bude závodit pouze v tomto jediném podniku s týmem Grillini Dentalmatic SBK Team. Japonský zkušený závodník v Imole slavil vítězství v roce 2009, když tehdy vyhrál první závod na Ducati 1098. O víkendu ale pojede Haga s motocyklem BMW S1000 RR.

V pondělí 1.července absolvují superbikové týmy v Imole jednodenní oficiální test.

O víkendu můžeme fandit také českým zástupcům v mistrovství světa produkčních motocyklů. V kategorii Superstock 1000 je to průběžně osmý Ondřej Ježek (SK Energy – Fany Gastro) a v kategorii Superstock 600 jednadvacátý Tomáš Vavrouš (Montáže Brož Racing Team). V kategorii Supersport závodí tři české stáje. Kawasaki Intermoto Ponyexpres nastoupí do víkendu v Imole s dvojicí jezdců Luca Scassa a Florian Marino. Tým ProRace bude závodit s Valentinem Debisem, který nahradí zraněného Gábora Talmácsiho. Stáj Com Plus SMS Racing pokračuje s maďarským závodníkem Balazsem Nemethem.

Průběžné hodnocení mistrovství produkčních motocyklů WSBK.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist