První podium pro tým Effenbert Liberty Racing!

Sylvain Guintoli si dojel pro 3. pozici v úvodním závodě šampionátu na Phillip Islandu.

Dnešek byl velkým dnem pro všechny motocyklové fanoušky, neboť sezona 2012 mistrovství světa Superbike odstartovala prvním závodem na Phillip Islandu. Byl to rovněž velký den pro český tým Effenbert Liberty Racing, který získal své první podium v nové sezoně, když Francouz Sylvain Guintoli dovezl svoji Ducati na 3. pozici v prvním závodě a postaral se tak o fantastický úvod pro náš tým!

Všem třem protagonistům týmu Liberty Racing se start do prvního závodu podařil. Sylvain Guintoli a Jakub Smrž se dělili o 5. respektive 6. pozici, zatímco Maxime Berger byl po prvním kole 10. Guintoli se brzy začal probojovávat kupředu, stejně jako jeho týmový kolega Maxime Berger, který bojoval o 7. příčku, když nešťastně vyjel mimo trať a vrátil se zpět do závodu až na pozici 20. Berger svůj boj nevzdal a podařilo se mu vyšplhat až na 13. pozici v cíli. Jakub Smrž skončil 5. a tým byl tak velmi spokojen s veškerým úsilím, které bylo během víkendu vynaloženo se zaslouženou odměnou zisku prvního podia. Sylvain jezdil ve skvělém tempu – 1.33.5 pouhých 6 kol před cílem – a byl velmi spokojen se svým třetím místem. Jeho souboj o druhou pozici s Tomem Sykesem by se dal zhodnotit jako zlatý hřeb dění na trati v prvním závodě.
„Po tom co se mi tu přihodilo loni, jsem si nemohl přát lepší odměnu. Bylo to náročné, ale jsem šťastný a rád bych poděkoval celému týmu,“ zhodnotil Guintoli

V druhém závodě se předvedl ve skvělé formě nováček týmu Maxime Berger, který odjel závod ve fantastickém rytmu a skončil na 7. pozici s nejrychlejším časem 1.33.39.
„Po prvním závodě, kde jsem se ocitl mimo trať a musel jsem se propracovat zpátky, druhý závod byl daleko lepší, přestože jsem měl menší kontakt se soupeřem, který mě stál několik pozic. Tým je fantastický a moji kluci předvedli skvělý výkon. Máme za sebou úspěšný víkend,“ vyjádřil se Berger.

Sylvain Guintoli už tolik štěstí ve druhém závodě neměl, kde byl donucen vyjet mimo trať a závod tak pro něj skončil v devátém kole pádem v kačírku. Byla to velká škoda, neboť jeho tempo již v začátku závodu bylo velmi povzbudivé – 1.33.486.

„Věřil jsem si na další podium,“ svěřil se Guintoli, „a jak jsem bojoval s Melandrim, musel jsem opustit stopu, abych se vyhnul pádu. Vyjel jsem mimo trať, kde se mi už nepodařilo motorku ovládnout.“

Guintoliho závodní inženýr, Luca Ferraccioli , doplnil: „Sylvain si vedl skvěle v prvním závodě. To, že se mu podařilo vybojovat podium po tak těsném souboji s Tomem Sykesem a Marcem Melandrim, byl ten nejlepší start do nové sezony, jaký jsme si mohli přát. Obzvláště s ohledem na nehodu, která ho zde potkala v loňské sezoně. Ve druhé jízdě se snažil dát do toho vše, aby zůstal v kontaktu se skupinkou na čele a bohužel to pro něj tentokrát nedopadlo nejlépe.“

Jakub Smrž se trochu trápil v začátku závodu, neboť byl příliš široký ve 4. kole a ztratil několik pozic. Posléze začal tlačit na pilu a podařilo se mu propracovat se až na 11. pozici v cíli.

“Po úspěšné první jízdě jsme se rozhodli provést několik změn na motorce. Neměl jsem zrovna dobrý start, a přestože motorka fungovala skvěle a moje časy i rychlost byly velmi dobré, nepodařilo se mi už dostat se výš než na 11. pozici. Je mi to líto, ale udělali jsme velký kus práce na motocyklu a jsem vděčný za skvěle odvedenou práci mého týmu,” řekl Jakub Smrž na závěr závodního víkendu.

Říká se, že vždycky je co zlepšovat a náš tým byl ziskem prvního podia povzbuzen k ještě lepším výkonům do budoucna. Sylvain Guintoli a Jakub Smrž se nyní dělí o 6. pozici v šampionátu se ziskem 16 světových bodů a Maxime Berger je 10. s 12 body. Tým se nyní přesune zpět do Evropy, kde jej čeká další závod za několik týdnů, tentokrát však v italské Imole.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist