První den zajel nejrychleji Sykes, testoval také Abraham

Test v Jerezu dopoledne omezila mokrá dráha, následek silného nočního deště. Dráha v průběhu dne osychala a nejrychlejším jezdcem byl po šesté večer Tom Sykes z tovární Kawasaki. Něco přes desetinu ztrácí druhý Chaz Davies z Ducati a třetí Jonathan Rea byl s Kawasaki o tři desetiny pomalejší než jeho týmový kolega. Nejrychlejším jezdcem STK1000 je jedenáctý v pořadí Leandro Mercado, Turek Kenan Sofuoglu neměl soupeře v kategorii supersportů. Čech Karel Abraham odstartoval přípravu na sezonu celkově dvaadvacátým časem (třináctým v pořadí jezdců SBK).

První den na dráze Jerezu zajel nejrychleji Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) jehož maximum na kolo je 1'40,882 sekundy. Sykes byl jediný, kdo v úterý dokázal zajet pod minutu a jednačtyřicet sekund. Jeho týmový kolega a úřadující mistr světa Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) vyjel na dráhu o něco později, nastavil celkem padesát kol a třetí nejlepší čas 1'41,210 sekundy.

Na druhé pozici je s časem 1'41,041 sekundy Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Na Daviesovi je vidět, že si tempo dokáže udržet i po zimní přestávce a ztráta na Sykese jsou jen necelé dvě desetiny. Druhý jezdec tovární Ducati Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) pracuje na návratu zpět na závodní dráhu, protože celou druhou polovinu sezony 2015 byl kvůli zranění obratlů mimo hru. První jízda ale nebyla vůbec špatná, když Ital zajel šestý čas 1'41,792 sekundy.

Nováček v soutěži Američan Nicky Hayden (Honda World Superbike) hned na úvod ukázal, že to s ním letos nebude snadné a poslal tam čtvrtý čas 1'41,371 sekundy, což bylo o necelé půl sekundy pomalejší kolo než v případě Toma Sykese. Holanďan Michael van der Mark (Honda World Superbike) nastavil maximum na 1'41,891 sekundy a skončil sedmý.

Yamahu dostal na páté místo Alex Lowes (Pata Crescent Yamaha) časem 1'41,505 sekundy. Na britském jezdci bylo vidět, že se nechce nechat omezit zraněním ramene z konce loňského roku, i když dnes stačil najet jednatřicet kol, což mimo Jamese Ellisona z BSB nejméně. Druhý jezdec tří ladiček Sylvain Guintoli (Pata Crescent Yamaha) má na kontě padesát kol, devátý čas a na rozdíl od týmového kolegy se mu nepodařilo překonat hranici minuty a dvaačtyřiceti sekund.

První desítku nejrychlejších uzavírá s časem 1'42,165 sekundy Leon Camier (MV Agusta). Britský závodník měl během dne testovat novou palivovou nádrž, kterou koncem roku vyzkoušel Marco Melandri, zkušební jezdec Forward Racingu, tedy týmu pod jehož křídla spadá jak MV Agusta v MS Superbike, tak v MS Supersport.

Úřadující šampion BSB a dnes jezdec superbikového šampionátu Josh Brookes (Milwaukee BMW) si na konto připsal devětačtyřicet kol s čtrnáctým maximem dne na hodnotě 1'43,923 sekundy, což byly tři sekundy na prvního Sykese. Český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) během dne zajel jednačtyřicet kol s časem 1'45,462 sekundy. Maximum na kolo Abraham nastavil v předposledním kole úterního testu a v hodnocení jezdců SBK je v pořadí třináctý, celkově dvaadvacátý.

Z jezdců MS Supersport byl s časem 1'44,059 sekundy nejrychlejší úřadující šampion Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing). Za Turkem se umístil jeho týmový kolega Randy Krummenacher (Kawasaki Puccetti Racing) s nejlepším kolem za 1'44,232 sekundy. Třetím nejrychlejším je Lorenzo Zanetti (MV Agusta), čtvrtý Jules Cluzel (MV Agusta), který byl v celkovém pořadí s časem 1'47,519 sekundy pětadvacátý.

Test týmů superbikového šampionátu pokračuje v Jerezu ve středu 27.ledna 2016 druhým dnem.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist