Portrét mistra světa: Max Biaggi

Od dnešního dne je Max Biaggi už šestinásobným mistrem světa. Zároveň je i mistrem závěrečných závodů a nečekaných zápletek. Zatímco dnes se stal mistrem světa o pouhého půl bodu, tak v roce 1997 vyhrál nad Ralfem Waldmannem o body dva. Ze šesti jeho vyhraných titulů se rozhodovalo až v posledním závodě ve čtyřech z nich. Kromě letošního finále a už jmenovaného duelu s Waldmannem to bylo v roce 1994 - s Okadou a 1996 - rovněž s Waldmannem - všechno ve dvěstěpadesátkách.

Dohromady se svými čtyřmi tituly z dvěstěpadesátek je nyní 41-letý římský pilot šestinásobným mistrem světa. Po 15 rocích závodění v seriálu Grand Prix a 6 rocích ve WSBK vyhrál svůj doposud poslední titul o pouhého půl bodu.

Zisk letošního Biaggiho titulu byl především zásluhou jeho vyrovnaných výkonů, neboť ani v jednom z relevantních měřítek mu nepatřil primát: Marco Melandri vyhrál více závodů (6x ku 5x), Tom Sykes a Melandri stáli víckrát na stupních jako druzí (po 5x ku 2x Biaggi) a rovnoměrné to bylo jen u třetích míst (Sykes a Biaggi po 4x).
Maxi Biaggimu stačilo páté místo ve druhém závodě na Magny-Cours k zisku titulu mistra světa: "Jako kalkulačka", nešetřil humorem Říman a dodal: "V prvních kolech jsem se na mokré trati necítil vůbec dobře. A tak jsem se pouze snažil, abych neztratil moc času. Všichni ostatní totiž jeli hrozně rychle a já nechtěl udělat chybu jako v prvním závodě".

První jízdu nedokončil tovární jezdec Aprilie po pádu, když mu uklouzlo přední kolo: "Doposud pořád nevím, proč jsem vlastně spadl. Prostě přední kolo mně ustřelilo a už jsem ležel. Druhý závod byl pro mě náročný především po psychické stránce. Ideální linie začala schnout a to jsou ty nejhorší jízdní podmínky, jaké si jen při tak důležitém závodě můžeme vůbec představit".
"Nyní ale stojím úplně nahoře a jsem hrozně šťastný. Také Tom [Sykes] by si ale zasloužil zde stát, tedy my oba dva. Ale tentokrát to prostě byl můj čas, ten jeho ještě přijde", říkal dále ode dneška dvojnásobný mistr světa superbiků.

"Tato sezona byla hodně těsná. Začali jsme velmi dobře vítězstvím na Phillip Islandu, poté co jsem v zimě ztratil celý svůj tým. Překonali jsme některé hodně těžké momenty. Byla to hodně těžká práce a proto je tento úspěch snad o to sladší. Děkuji mému celému týmu, Aprilii, mé rodině a hlavně mé přítelkyni Eleonoře, stejně jako našim dvěma dětem", byl doslova dojatý 41-letý zkušený pilot.

Letošní sezona Maxe Biaggiho očima čísel

ZávodKvalifikace1. jízda2. jízdaAkt.um. v šamp.Ztráta či bod.náskok
 Phillip Island2.1.2.1.+15
 Imola5.4.4.2.- 4
 Assen17.4.8.1.+1
 Monza6.nejelo se5.1.+2
 Donington Park4.5.2.1.+5
 Salt Lake City7.3.3.1.+18
 Misano10.1.1.1.+38,5
 Aragon2.1.4.1.+48
 Brno14.6.4.1.+21
 Silverstone11.ned.11.1.+10,5
 Moskva7.3.ned.2.-18,5
 Nürburgring1.1.13.1.+9,5
 Portimao5.4.3.1.+30,5
 Magny Cours10.ned.5.1.+0,5

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist