Osmý podnik MS Superbike – Magny-Cours

Loni byly závody ve francouzském Magny-Cours předposlední misí sezony, letos tomu tak zdaleka není, jelikož pokud půjde vše podle plánu, máme před sebou ještě pět dalších závodních víkendů. Závody ve Francii jsou pokaždé s otazníkem co se týče počasí a ne jinak je tomu letos. Předpověď na víkend hovoří, že s deštěm můžeme počítat, takže o to vše budou mít jezdci a týmy komplikovanější. Na rozdíl od Navarry budou v Magny-Cours závodit týmy všech tří šampionátů WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300, kde má Česká republika zastoupení v podobě Olivera Königa (Kawasaki) a Petra Svobody (Yamaha).

Kapitoly článku

Circuit de Nevers Magny-Cours (FRA)

Francouzský závodní okruh leží v blízkosti měst Magny-Cours a Nevers, takže proto Circuit de Nevers Magny-Cours. Na 4411 metrů dlouhé dráze v minulosti například přivítali slavné vytrvalostní závody Bol d’Or nebo prestižní formuli 1. Dráha měří 4411 metrů, cílovou rovinku má 250 metrů dlouhou a v jednom kole musí jezdci zdolat celkem 17 zatáček – 8 levých a 9 pravých.

Rekord – World Superbike:

Rekord okruhu – Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) – 1'37,018 (2019)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Tom Sykes (Kawasaki) – 1'35,696 (2018)

Rekord – World Supersport:

Rekord okruhu – Sandro Cortese (Yamaha) – 1'41,185 (2018)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Federico Caricasulo (Yamaha) – 1'40,416 (2018)

Rekord – World Supersport300:

Rekord okruhu – Scott Deroue (Kawasaki) – 1'54,065 (2019)
Nejrychlejší kolo/Superpole – Scott Deroue (Kawasaki) – 1'54,034 (2018)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Po závodech v Navaře máme na špici tabulky dva jezdce se stejným počtem bodů - 311. Na prvním místě je díky vyššímu počtu vítězství (hlavní závody) Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), který skvěle využil Reova zaváhání a dostal se zpátky do hry o titul mistra světa. V Assenu nebodoval ve druhém závodu, když ho z dráhy smetl Američan Gerloff, takže to byla pro Yamahu rána, ale Turek dokázal získat ztracené body zpět a momentálně vede šampionát.

Na druhém místě je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jehož nadvláda již letos není tak dominantní jak v předchozích letech a získat titul mistra světa nebude snadné. Razgatlioglu to má v hlavě srovnané, není to jezdec, který by na dráze dělal psí kusy, jakmile mu dojde s někým trpělivost, díky čemuž nejde tak lehce vyprovokovat. Rea bude muset nasadit veškerý svůj um a Kawasaki přijít s něčím, co by mu umožnilo být v závěru sezony jistější a rychlejší.

Třetí v pořadí Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) ztrácí na první dva 38 bodů. Jezdec tovární Ducati v posledních dvou závodech ukázal, že je třeba s ním v závěru sezony počítat. On to zatím ani závěr v pravém slova smyslu není, jelikož máme před sebou stále plánovaných šest podniků, otázkou ale je, zda Argentina a Indonésie bude letos reálná. Na Britovi je znát, že bude o každý bod bojovat jako lev, aby pro Ducati získal co nejlepší umístění. Na rozloučenou. Redding totiž přestupuje k BMW.

Ztráta Alexe Lowese (Kawasaki Racing Team) je už na samotného Reddinga závratně vysoká, protože je na 104 bodech. Jeho ztráta na vedení v šampionátu má hodnotu 142 bodů. Myslím, že tady jakékoliv naději ohledně celkového vítězství v šampionátu skončily. Umístění na stupních vítězů má Lowes jako šafránu a bez toho nemůže myslet na to, že bude bojovat o konečné pozice v Top3.

Od Assenu jede výborně Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), který je pátý, jediný bod před Italem Rinaldim. Locatelli získal první stupně vítězů v Assenu, další přidal v Mostě a v Navaře sice medaili nezískal, ale na konto si připsal 32 bodů, což nebylo vůbec špatné. Zmiňovaný Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) v posledních závodech ztratil, takže proto ten propad na šestou pozici. Rinaldi teď může být v klidu, jelikož má smlouvu s týmem na další rok.

Nejlepším jezdcem netovárního týmu je v této chvíli osmý v pořadí Američan Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team). Na druhé pozici je Chaz Davies (Team GoEleven) a třetí Axel Bassani (Motocorsa Racing). Argentinec Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team) je v tabulce nezávislých jezdců jedenáctý. Jezdec české stáje zatím získal nejvíc bodů v Assenu, Most kvůli pozitivnímu testu na Covid-19 musel vynechat a naposledy si z Navarry odvezl jeden bod.

FIM Superbike – MS po Navaře:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 311
2. JONATHAN REA KAWASAKI 311
3. SCOTT REDDING DUCATI 273
4. ALEX LOWES KAWASAKI 169
5. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 151
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 150
7. TOM SYKES BMW 146
8. GARRETT GERLOFF YAMAHA 135
9. MICHAEL VAN DER MARK BMW 131
10. CHAZ DAVIES DUCATI 92
11. ALVARO BAUTISTA HONDA 92
12. AXEL BASSANI DUCATI 87
13. LEON HASLAM HONDA 71
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 38
15. TITO RABAT DUCATI 35
16. KOHTA NOZANE YAMAHA 30
17. ISAAC VINALES KAWASAKI 19
18. JONAS FOLGER BMW 14
19. EUGENE LAVERTY BMW 14
20. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 11
21. LEANDRO MERCADO HONDA 8
22. MARVIN FRITZ YAMAHA 6
23. LORIS CRESSON KAWASAKI 3
24. ANDREA MANTOVANI KAWASAKI 2
25. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist