Osmý podnik MS Superbike – Laguna Seca

Druhou polovinu sezony 2017 odstartuje závod mistrovství světa superbiků v Monterey. Na západní pobřeží Spojených států míří pouze jezdci a týmy série WorldSBK, ostatní už po Misanu zahájili letní přestávku, která končí srpnovým závodem v Německu. Na dráze Laguny Seca uvidíme závodit celkem dva zástupce z České republiky - Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) je pravidelným jezdcem seriálu, Jakub Smrž (Guandalini Racing) bude v pozici náhradního jezdce. První tréninky startují v pátek odpoledne, závody jsou na programu v jedenáct večer středoevropského času a lze je sledovat v přímém přenosu na televizní stanici Eurosport.

Kapitoly článku

Mazda Raceway Laguna Seca, California (USA)

Mistrovství světa FIM Superbike míří do Monterey už popatnácté v historii. Poprvé tam jezdci superbiků závodili v období 1995 až 2004, pak následovala delší přestávka a na dráhu nedaleko města Monterey se paddock WorldSBK vrátil v roce 2013. Mimo Laguny jeli jezdci a týmy světového šampionátu závody na území Spojených států také na okruzích v Minnesotě a Utahu.

Dráha okruhu v Laguně Seca je dlouhá 3610 metrů a v jednom kole jezdci projedou proti směru hodinových ručiček celkem 11 zatáčkami - 7 levými a 4 pravými. Nejvíc vítězství v Laguně, celkem tři, mají na kontě jezdci John Kocinski, Anthony Gobert, Troy Corser, Tom Sykes a Ben Bostrom. Australan Troy Corser je s celkem jedenácti pódii nejúspěšnějším závodníkem.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'23,403 – Davide Giugliano (2014)
Nejrychlejší kolo – 1'21,811 – Tom Sykes (2014)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Vedoucím jezdcem světového šampionátu superbiků je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Severní Ir má nyní padesátibodový náskok a to především zásluhou jeho výsledkové konzistence. Rea závod nedokončil jen jednou v Donington Parku, když mu záhadně explodovala zadní guma, ale jinak v každém víkendu bodoval umístěním na stupních vítězů. Loni vyhrál první závod v Laguně, takže stoprocentně je velkým favoritem nadcházejícího víkendu.

Vítězem druhého závodu v Laguně Seca byl loni Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), dnes druhý jezdec průběžného hodnocení superbikového šampionátu. Britova bilance je velmi dobrá, protože byl letos v každém víkendu na stupních vítězů, nicméně vyhrál jen jednou v Doningtonu a naposledy v Misanu, takže proto padesát bodů ztráty na týmového kolegu. Sykes jde ale výkonnostně nahoru, takže se ještě můžeme dočkat překvapení.

Třetí v pořadí je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Potom, co spadl v Misanu a Jonathan Rea mu projel přes záda, Velšan můžeme mluvit o neuvěřitelné dávce štěstí, že je v pořádku a co víc, že je připraven závodit už v Laguně. Jezdec Ducati čeká na vyjádření lékařů, kteří mu buď umožní start v osmém podniku sezony nebo ne. V Misanu Davies nezískal jediný bod, takže jeho cesta za titulem je letos u konce. Na druhou pozici teď ztrácí jednašedesát bodů, což už je dost, ale v Laguně bodoval dvakrát plným počtem, takže se necháme překvapit.

Na čtvrté pozici je Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který v Laguně naposledy závodil v roce 2014 a závod tam tehdy vyhrál. Italský závodník přijíždí na západní pobřeží Spojených států po vítězství v Misanu, takže v pozitivním módu. Rozhodně byla velká škoda pádu z posledního kola prvního závodu na pobřeží Jadranu, protože tím přišel o body za třetí místo. V této fázi šampionátu ztrácí na týmového kolegu Daviese dvaadvacet bodů, na vedení je to 133 bodů.

Na průběžné páté a šesté pozici je dvojice továrního týmu tří ladiček. Pátý je Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který první stupně vítězů oslavil na domácí půdě Donington Parku, druhé pódim slavil v Misanu. Brit je dvaadvacet bodů za Melandrim a tuto ztrátu se bude snažit snížit. Holanďan Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je šestý, šestadvacet bodů za Lowesem.

Na dráze v Monterey pojede o nadcházejícím víkendu Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) pro něhož byly závody v Misanu letos zatím nejúspěšnější. Český závodník během jediného víkendu na pobřeží Jadranu nasbíral šest bodů, což se mu předtím podařilo v šesti kolech šampionátu. Nyní je na průběžné dvaadvacáté pozici.

Pro českého fanouška bude závod v USA okořeněn účastí dalšího českého jezdce, kterým je Jakub Smrž. Závodník z britského šampionátu superbiků pojede závod v Laguně Seca s Yamahou týmu Guandalini Racing. Ital Riccardo Russo už nadále nebude s týmem pokračovat, takže Jakub Smrž dostal od vedení stáje Guandalini nabídku s nimi dokončit sezonu WorldSBK. Vzhledem k výborným vazbám na svůj tým v seriálu BSB, ale Jakub Smrž odmítl a pojede pouze osmé kolo sezony v Monterey.

FIM Superbike – Stav po Misanu:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 296
2. TOM SYKES KAWASAKI 246
3. CHAZ DAVIES DUCATI 185
4. MARCO MELANDRI DUCATI 163
5. ALEX LOWES YAMAHA 141
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 115
7. XAVI FORÉS DUCATI 110
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 89
9. JORDI TORRES BMW 85
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 79
11. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 65
12. STEFAN BRADL HONDA 54
13. LEANDRO MERCADO APRILIA 50
14. LORENZO SAVADORI APRILIA 49
15. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 44
16. NICKY HAYDEN HONDA 40
17. RAFFAELE DE ROSA BMW 27
18. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 27
19. LEON HASLAM KAWASAKI 20
20. MARKUS REITERBERGER BMW 19
21. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 14
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 12
23. RICCARDO RUSSO YAMAHA 8
24. JAKE DIXON KAWASAKI 7
25. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
26. JULIAN SIMON APRILIA 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii -0.3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
HeavyMental46 přispěl -0.3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist