Ohlédnutí za sezónou (1)

V prvním našem ohlédnutí za sezónou superbikového šampionátu se zaměříme na kubatury stocků a supersportů, které nám nabídly skvělé závody během celého roku. I když bohužel z českého pohledu to bylo méně, než jsme buď očekávali, nebo byli v minulých sezónách zvyklí.

Kapitoly článku

Malé stocky byly napínavé až do posledního závodu v portugalském Algarve, kde se teprve rozhodlo o titulu mistra Evropy. Po 10 absolvovaných závodech se stal mistrem Evropy australský mladík Jed Metcher, který sice vyhrál jen jednou ve španělském Aragonu, ale přidal k tomu ještě čtyři druhá a dvě třetí místa na stupních vítězů a to tomuto jezdci s motocyklem Yamaha YZF R6 zajistilo titul šampiona. 
Velký boj o titul "vice" byl otevřený až do úplného závěru a nakonec si ho zajistil Američan Joshua Day s bikem Kawasaki ZX-6R o pouhý jediný bod před prvním Evropanem, Nizozemcem Michaelem van der Markem na Hondě CBR600RR. Teprve čtvrtý skončil protagonista první části sezóny Francouz Romain Lanusse, který od 5. závodu šampionátu pouze paběrkoval a během posledních šesti podniků nasbíral pouhých 20 bodů. Top-5 doplnil Ital Dino Lombardi, který sice dokázal závod i vyhrát, ovšem nedělalo mu "problém" dojet třeba do cíle jako 13.
Česko-slovenské fanoušky a především ty od naší republiky na východ musely ale potěšit dva podiové výsledky Tomáše Krajčího v Brně a ve finále v Portimau. Pokud se 20-ti letý student ze Žiliny Tomáš Krajčí - jezdec týmu TK Racing Slovakia s motocyklem Yamaha R6 - oprostí od někdy zbytečných "0" na svém kontě, tak je jistě schopen skončit v roce 2012 v šampionátu lépe než letos, tedy v Top-10. 

České "malé" stocky se bohužel úplně vytratily ze startovních listin tohoto šampionátu, dokonce ani u nás v Brně nejel nikdo z domácích jezdců na divokou kartu, takže na nedávné úspěchy Patrika Vostárka (4.-2008) či Ondry Ježka (6.-2006) můžeme pouze nostalgicky vzpomínat. Dle čerstvých informací našeho webu, by se ale tato skutečnost mohla změnit už v nejbližší době, neboť jednoho pána, kterého někteří posílají "na ryby", celá tato záležitost chladná nenechává, ba naopak.

Konečný stav šampionátu STK 600 ccm - 2011

01- J. Metcher 150 bodů
02- J. Day 138 
03- M. Vd Mark 137 
04- R. Lanusse 101
05- D. Lombardi 96 
06- R. Russo 94 
07- G. Duwelz 67
08- T. Covena 50
09- S. Egea 44 
10- F. Cocco 39 
11- D. Beretta 38
12- T. Krajčí 37
13- G. Gregorini 35
14- A. Schacht 35
15- N. Calero Perez 35 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist