Ohlasy ze stupňů vítězů SBK v Imole

V Imole panovalo v sobotu krásné počasí, což jezdcům připravilo velmi dobré podmínky jak pro boj o pozice na startu v Superpole, tak v samotném prvním klání superbikového šampionátu. Velmi dobře si v sobotu vedl Chaz Davies, který zaznamenal rekord jak v čase na kolo Superpole tak v samotném závodu, který vyhrál. Druhý projel cílem Jonathan Rea, třetí byl Tom Sykes. Dvojice Kawasali, kde to začíná pořádně jiskřit. Pokud byla sobota ve znamení hezkého počasí, v neděli může být vše jinak. To ale zjistíme až zítra.

World SBK – Závod (1)

1. Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) – MS 2.místo ... 161 bodů (-40)

Velšan dnes dokázal dostat fanoušky italské Ducati do varu, když nejdřív vyhrál Superpole a následně závod v němž vedl od startu až do cíle. Mezi tím přepsal rekord okruhu časem z třetího kola 1'46,700 sekundy a dokázal, že má technický komplet s nímž může konkurovat Kawasaki a letos také usilovat o titul mistra světa. Samozřejmě zopakovat vítězství nebude v neděli snadné už vzhledem k předpovědi počasí, ale změna podmínek může Daviesovi výrazně pomoci.

„Dnešní závod byl prostě perfektní. Podařilo se mi čistě odstartovat, dal jsem hlavu mezi řídítka, hned od prvního kola na to zatlačil co šlo a nastavil své vlastní tempo. Ze začátku se mezera mezi mnou a Jonathanem zmenšila, ale pak jsem se v dalších kolech snažil znovu utrhnout, ale to jsem na boxové tabuli najednou uviděl, že mám náskok přes pět sekund. Zůstal jsem ale v nastaveném tempu a chtěl si udržet 1'47s jak dlouho to jen bude možné. Vyhrát tady je něco zcela jiného, mimořádného, protože Imola je okruhem Ducati. Od Aragonie je moje Panigale R pokaždé velmi konkurenceschopná. Poslední aktualizace motoru nám umožnily srovnat krok s našimi soupeři, za což bych chtěl Ducati moc poděkovat. Teď jen doufejme, že to samé zopakujeme také ještě jednou zítra. Předpověď mluví o možnosti deště, takže se na to musíme připravit.“
 

2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) – MS 1.místo … 201 bodů

Vedoucí jezdec průběžného hodnocení v Superpole nestačil na jezdce tovární Ducati a do závodu se kvalifikoval třetím časem. Po startu byl ale jediný, kdo dokázal zachytit mohutný nástup Chaze Daviese. To ale do doby než měl technický problém související s elektronickým řízením motorové brzdy. Severní Ir byl v jednu chvíli delší na brzdy a měl co dělat, aby neskončil ve štěrku únikové zóny. Rea pak odolal závěrečnému tlaku týmového kolegy a cílem projel druhý.

„V úvodu se mi jelo s Chazem dobře a podařilo se mi snížit jeho náskok. Měli jsme tu ale nějaké problémy s ohledem na motorovou brzdu, což byl důvod vyjetí mimo trať. Stalo se to v rychlé páté zatáčce, což trošku snížilo moji důvěru. Po této chybě byla mezera opět větší. S druhým místem jsem nakonec spokojený, protože Chaz tu jel jako kdyby byl z jiné planety. Teď už se těším na závod zítra, protože jsem si jistý, že ještě dokážeme zapracovat na zlepšení nastavení. Už jsem slyšel, že předpověď počasí hlásí nějaký déšť, tak doufám, že budeme připraveni na všechny eventuality.“
 

3. Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) – MS 3.místo … 138 bodů (-63)

Britský závodník v Superpole vybojoval čtvrté místo na startovním roštu, ale jen co závod odstartoval už figuroval za týmovým kolegou na třetí pozici. Tam mu vedoucí dvojice poodjela, ale po Reově chybě byli oba jezdci Kawasaki znovu na kontaktní vzdálenost. V posledním kole Sykes hledal místo, kde by mohl zaútočit, ale takových míst je v Imole jen velmi málo.

„V Imole není snadné předjíždět, protože je to dráha, která neodpouští chyby. Jediná možnost k předjetí je ve dvou místech, ale to nebylo snadné provést čistě. S ohledem na množství času, který jsme ztratili v pátečních trénincích jsme dnes nebyli na tak špatné úrovni. Konzistence byla u ZX-10R v závodu dobrá, jen jsme trošku postrádali ten správný čas na kolo, dokonce i v Superpole, což bude naší prioritou pro zítřek. V prvních kolech jsem ztratil jednu, možná dvě sekundy a tato ztráta se při této úrovni stahuje jen velmi těžko. Pokud se nám podaří motorku připravit tak, abych s ní jezdil jak chci, můžeme být zítra silní.“

Co už není tolik vidět je atmosféra v boxech Kawasaki, která rozhodně není dobrá. Mezi oběma jezdci to vře a to zejména potom, co Rea komentuje Sykesovo závodění jakmile dojde na jejich vzájemné souboje na dráze. Sykes už teď uvažuje o odchodu od Kawasaki a není vyloučeno, že zamíří k tovární Ducati. Takže je jasné, jak moc by chtěl zítra vyhrát nebo přinejmenším projet cílem před týmovým kolegou.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist