Melandri: Rossi to nebude mít lehké

"Tento film jsme už jednou viděli", řekl po Rossiho testování na Ducati ex-pilot MotoGP Marco Melandri. A novopečený pilot superbiků se už těší na nové závodění, ačkoliv měl možnost jet příští rok na jedné satelitní Hondě opět v MotoGP.

Pro Marca Melandriho se ve Valencii skončil po 14 letech pobyt v paddocku Grand Prix. Ital pojede příští rok - což ostatně není žádná novinka - na továrním motocyklu Yamaha seriál WSBK a chce bojovat o titul. Bylo to jeho vlastní rozhodnutí, neboť 28-letý pilot říká, že měl nabídku ještě na další rok závodění v MotoGP. 


"Mohl jsem jet satelitní Hondu od Lucia Cecchinella" říká Melandri pro italský web Motosprint.it. Ale po třech či čtyřech rocích bez valného úspěchu nechtěl Melandri riskovat ještě jednu takovou sezónu. S motocyklem Ducati byl v roce 2008 v nejhlubší propasti své dosavadní kariéry, když skončil celkově 17., se ziskem hubených 51 bodů, tedy s rozdílem o pouhých 6 bodů více, než při svém debutu v MotoGP 2003. 


V roce 2009 následoval odchod ke Kawasaki, která se ale ještě jako továrna před zahájením sezóny ze světa MotoGP stáhla. A tak jezdil "Macio" na "Hayate" a v deštivém závodě na okruhu Le Mans se dokonce dostal na podium. Byl to tedy zřetelný posun směrem nahoru, neboť v konečném součtu měl Melandri dvakrát tolik bodů, jako v roce předchozím. 

V letošním roce chtěl navázat v týmu Gresini Honda na rok 2005, kdy se stal vicemistrem světa. Ale z toho nebylo vůbec nic, Melandri ztratil veškerou motivaci a k další sezóně v MotoGP se prostě už neodhodlal...


 "Neměl jsem prostě ty stejné podmínky a technický potenciál jako ostatní, byl jsem prostě jen jedno číslo ve startovní listině. Nyní je mně už 28 let a a chci začít znovu vyhrávat, tedy aspoň se o to pokusit", řekl dále pro italský web Motosprint Marco Melandri. 


Mistrovství světa superbiků ovšem nevidí Melandri jako nějakou degradaci, nýbrž: "Je to prostě pro mě šance. Potřebuji změnu vzduchu a dělat něco, co mám rád. Pro mě totiž není závodění na motocyklu vůbec jednoduchý job, je to něco, co miluji a co si užívám". 

Po sezonním finále sledoval Melandri své bývalé kolegy při testování: "Odsud je to všechno hrozně jednoduché. Viděl jsem, jak se jezdci perou se svými motorkami, a bojují s tisíci problémy. Viděl jsem jezdce, kteří nebudou mít v roce 2011 žádnou šanci k úspěchu. Ale oni proti tomu nemohou nic dělat, neboť prostě nemají ten správný technický potenciál. A tak ztratí motivaci! Někteří říkali, Melandri se už zlomil, ale to není pravda. Každý sportovec ztratí motivaci teprve, když vidí realisticky, že nestartuje se stejnými výchozími podmínkami jako ten jiný", řekl dále Melandri.


"Je to film, který jsme už jednou viděli. Přišel jsem v roce 2008 k Ducati a měl jsem stejné problémy jako Valentino, když jsme tehdy testovali ve Valencii. Když jsem volal po změnách, tak odpověď zněla, že tento motocykl vyhrál právě mistrovství světa a já se mu musím prostě přizpůsobit. A jediná jejich reakce byla, že mě poslali k psychologům. U Valentina se to nestane, neboť on je silnější než já a má tedy větší politickou moc. Nevím ovšem, jestli on dokáže tuto situaci změnit a otočit. Nejsem totiž o tom vůbec přesvědčen",
ukončil celý svůj rozhovor tovární jezdec superbikového týmu Yamahy Marco Melandri.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist