Guintoli na plný plyn

V Assenu vyjel francouzský jezdec Sylvain Guintoli svému týmu Effenbert Liberty Racing první historické vítězství v závodě světového šampionátu superbiků, když vyhrál restartovanou první nizozemskou jízdu, kterou provázely proudy vody, ale českému týmu pršelo štěstí.

Šachovnicový praporek odmávl ve třetím kole mistrovství světa superbiků – v typicky zimním holandském počasí – první historické vítězství týmu Liberty Racing Effenbert zásluhou Sylvaina Guintoliho.

Celý tým oslavoval v Assenu, a to nejen pro první a druhá místa, která ulovil Guintoli, ale i pro ostatní tři jezdce Jakuba Smrže, Brett McCormicka a Maxime Bergera, kteří ukázali velké odhodlání bojovat neúnavně s náhlými změnami počasí, reálné šedé eminence, která doprovázela oba závody.

Silné emoce hned v první jízdě. Po špatném začátku vlajkové lodi Effenbertu, Guintoliho a Smrže, se oba vrátili na druhou, respektivně třetí pozici, když se devět kol před koncem dostavil liják. Smrž spadl, závod byl pozastaven a jeho Ducati byla po pádu poškozena. Technici sice dokázali jeho motocykl opět vrátit k životu, ale “Kuba” musel do závodu odstartovat ze zadní části roštu a nikoliv ze třetí pozice, na které se nacházel v době vyvěšení červené vlajky.

Smrž zajel skvělý závod, ve kterém skončil sedmý.

Hrdinou dne ale byl Sylvain Guintoli, který začal velmi opatrně, vzápětí ale nasadil ke smrtelnému útoku a porazil Giugliana a Checu.
Nepopsatelné štěstí bylo vidět ve tvářích celého týmu Effenbert Liberty Racing, který tak vyhrál svůj první závod mistrovství světa superbiků a Guintolimu se tak podařilo uskutečnit velký sen, ukázat naplno svůj jezdecký talent a technické úsilí týmu.

S chutí šampaňského v ústech se český tým vydal do druhé jízdy s jasným cílem, hned od samého začátku potvrdit fantastický výsledek, který získal o několik hodin dříve.

Po více než polovinu závodu se zdál sen o získání prvních dvou míst reálný. Smrž od začátku unikl všech konkurentům a za něho se po špatném začátku dostal Guintoli, který předjížděl jednoho soupeře za druhým a dostihl svého týmového kolegu. Konec už tak šťastný bohužel nebyl. Když Jakub Smrž předjížděl o kolo Aitchisona, tak se zadní pneumatikou dostal na mokrou trávu a upadl. Mezitím vedoucí Guintoli musel odolávat ohromujícímu comebacku Johnnyho Rey. Pilot Hondy díky lepšímu výběru pneumatik předjel v závěru naše francouzské eso a odnesl si vítězství a připravil tak tým Effenbert o double.

Bohužel velmi smutně se skončila druhá jízda pro oba dva naše mladé jezdce Maxime Bergera a Bretta McCormicka, kteří jezdili průběžně v první desítce. Zatímco v případě Francouze nebyly po jeho pádu nahlášeny žádná zranění, tak mladý kanadský spolujezdec v boji s Checou, ten se do závodu navrátil po výměně pneumatik s kolem ztráty, těžce havaroval a v současné době je v nemocnici v Groningenu pod stálým lékařským dohledem.

První vyšetření ukázalo, že jezdec utrpěl zlomeninu pátého a šestého krčního obratle a během několika hodin se rozhodne, jak jeho zlomeninu stabilizovat.

Sledujte aktuální informace o jeho zdravotním stavu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist