Checa není novým motocyklem vůbec nadšen

Vedoucí superbikového projektu v továrně Ducati Ernesto Marinelli bojoval celou zimu se dvěma různými záležitostmi: S vývojem jedné a zároveň s povinným zvýšením váhy druhé Ducati. Nyní na této druhé Ducati absolvoval první testovací den i úřadující mistr světa superbiků Carlos Checa a byl po tomto testu hodně rozmrzelý.

Vedoucí superbikového projektu továrny Ducati Ernesto Marinelli zažil v uplynulých týdnech všechno jiné, než poklidnou zimu. Měl totiž na starosti dva hodně velké projekty: vývoj nové Ducati 1199 - Panigale, a zvýšení váhy stávajícho motocyklu 1198 o celých 6 kg. Tento krok bylo nutno učinit na základě změny pravidel superbikového světového šampionátu.

"Byli jsme velmi pozitivně překvapeni zájmem o model 1199 a nyní tedy jen přemýšlíme o sportovním aspektu nového motocyklu", je doslova nadšen Marinelli. Vedle nasazení tohoto stroje v seriálu superstocků o pohár FIM se totiž ozvali i zájemci z národních superbikových šampionátů, kde platí superstocková pravidla.
Daleko větším oříškem byla ale úloha zvýšit váhu modelu 1198, aby odpovídal pravidlům: "Náš závodní superbikový motocykl byl vyvinut na váhu 168 kg, která byla později snížena na 165, a nyní musí dosahovat 171", vysvětlil Ital současné problémy, když normální silniční model tohoto motocyklu váží 174 kg.

K dosažení této požadované váhy bylo prvním krokem zabudování startéru. Dalším krokem bylo odebrání titanových dílů z výfuku a tím dosažení lepších možností rozložení váhy a udržení rovnováhy celého motocyklu. Ovšem všechny tyto změny piloti poznají hned při prvním svezení a to dost podstatně: "Zvýšení váhy se projeví v každé oblasti výkonu motocyklu: při brždění, akceleraci, ovladatelnosti atd.", říká Marinelli a dodává: "Uvidíme, jaký to vše bude mít dopad při jízdě na závodní trati. Myslím si ale, že hodně budou rozhodovat jezdecké kvality jednotlivých pilotů, neboť právě jezdec bude svým uměním muset vše kompenzovat".
Při posledním třídenním testu Ducati MotoGP pod vedením technického ředitele Filippa Preziosiho na okruhu Jerez de La Frontera s piloty Carlosem Checou a Francem Battainim, testoval poslední den superbikový šampion Carlos Checa tento pozměněný motocykl: "Nemůžeme vyvozovat žádné podstatné závěry, neboť byla zima a Checa už dva měsíce neseděl na žádném motocyklu. Ovšem jeho první dojem byl, že to bude s pozměněným motocyklem hodně těžké a že se s ním nejede zrovna nejjednodušeji", řekl Marinelli.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist