Brit Sykes je Mr. Superpole 2012

Tom Sykes prohrál souboj o svůj první titul mistra světa o pouhých 0,5 bodů, přesto vzhledem k dosavadním výsledkům za tři předchozí roky závodění v mistrovství světa superbiků překonal své vlastní očekávání.

Napětí se nedá naplánovat. A už vůbec ne v takové bojovné kubatuře, jakou je bezesporu mistrovství světa superbiků, kdy se na stupních vítězů mohou objevit po každém závodě vždy nové obličeje jezdců a kdy zdánlivě nemožné situace se stávají často realitou. Diváci ve francouzském Magny-Cours tak zažili finále, jehož scénář nemohl dopředu nikdo naplánovat.
Na konci totiž rozhodl ten nejmenší možný bodový rozdíl 0,5 mezi titulem a porážkou a to po 14 zastávkách a 27 jízdách. Už na tomto samotném základním faktu si vedle Maxe Biaggiho zaslouží stejnou pozornost být úplně v popředí i vicemistr světa Tom Sykes :" Získali jsme Pole, zajeli jsme nový rekord okruhu, stáli jsme na stupních vítězů, vyhráli jsme a na Biaggiho jsme zde získali 30 bodů k dobru. To vše proti jezdci takového kalibru, nebylo vůbec jednoduché", řekl po posledním závodním víkendu britský tovární pilot Kawasaki.

"Ano, samozřejmě že zklamání na jedné straně je obrovské, pokud ale zůstaneme realisty, tak musíme být šťastní, neboť jsme naše vlastní očekávání před touto sezonou překonali opravdu o hodně",
ví dobře Sykes.
27-letý pilot, který během čtyř roků závodění v mistrovství světa superbiků skončil doposud pouze jednou v Top-10 (2009 s Yamahou jako devátý, jinak 2010-14., 2011-13.) je známý tím, že se drží raději v pozadí a neupozorňuje na sebe.

Místo silných slov za něho více mluví činy - čtyři vítězství, 13 podiových umístění a především 9 vybojovaných Pole Position - to je jasný důkaz o jeho skvělých výkonech v právě uplynulé sezoně.

Především ale skutečnost, že v Superpole 2012 byl jen horko těžko k poražení, mu zajistila přezdívku "Mr. Superpole".
"Minulý závodní víkend jsme byli opravdu hodně silní, částečně i proto, že jsem měl na hlavě repliku helmy Joana Lascorze", nezapomenul Brit vzpomenout na svého bývalého týmového kolegu, který po pádu při testech v Imole je nyní odkázán pouze na pojízdné křeslo.

Sykes pojede i v příští sezoně za tým Kawasaki - jeho týmovým kolegou zůstane i nadále mladý Francouz Loris Baz - a jezdec se startovním číslem "66" dále řekl:"Doufám, že v příštím roce budeme už od začátku sezony konstantní", čímž Tom Sykes naznačil jasně své cíle na rok 2013.

          

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist