FIM EWC – Páteční program v Suzuce, tréninky a první kvalifikace

Třetím podnikem MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů je osmihodinovka v Suzuce Coca-Cola Suzuka 8 Hours. V pátek měly týmy na programu poslední test, volný trénink dopoledne a večer a první kvalifikace. Lídrem průběžného hodnocení světového šampionátu je tovární tým tří ladiček YART Yamaha, jehož součástí je i český závodník Karel Hanika, který byl v pátek druhým nejrychlejším jezdcem kvalifikací. Nejrychleji zajel v kvalifikaci Japonec Tetsuta Nagashima (Honda). V první a druhé kvalifikaci týmy nebojují o pole position, ale o časy v první desítce, protože prvních deset postoupí do sobotního Top10 Trial, bitvy o pole position.

TEST

Páteční program zahájil test, který trval hodinu a půl. Nejrychlejším časem se prezentoval tým YART Yamaha Official EWC, když jeho jezdec Marvin Fritz zajel kolo okruhu v Suzuce za 2’06,424 sekundy. Zatím to sice není čas, který by byl podobný tomu, jenž loni stačil na pole position, a který tehdy zajel Tetsuta Nagashima (2’04,934 sekundy), ale je rozhodně nejrychlejší z celého testovacího týdne. Druzí v pořadí byli jezdci týmu Team HRC with Japan Post, kde právě závodí Tetsuta Nagashima a ti byli o 1,145 sekundy pomalejší. Třetím týmem v pořadí byl F.C.C. TSR Honda France.

VOLNÝ TRÉNINK

V tréninku to byl Tetsuta Nagashima, kdo zajel nerychlejší kolo 2’06,458 sekundy, takže na první pozici výsledkové listiny figuruje Team with HRC Japan Post. Přes sedm desetin ztratil další tým Hondy TOHO Racing, třetí je SDG Honda Racing a posledním týmem v jedné sekundě na prvního je F.C.C. TSR Honda France. V případě obhájců titulu je komplikovaná situace v tom, že se jim zranil Australan Josh Hook. K týmu se připojil náhradní jezdec Hondy Tarran Mackenzie, jenž v neděli vyhrál svůj první závod MS supersportů. YART Yamaha Official EWC Team je s časem 2’07,736 sekundy pátá a na prvního ztrácí 1,278 sekundy.

1.KVALIFIKACE

V kvalifikaci jezdců označených modrou páskou zajel nejrychleji Tetsuta Nagashima z týmu HRC with Japan Post. Jezdec Hondy má na kontě kolo za 2’05,722 sekundy. Druhý Niccoló Canepa z YART Yamaha Official EWC Team byl o necelých osm desetin pomalejší. Velmi dobře zajel třetí Gregg Black z Yoshimura SERT Motul. Pětici nejrychlejších uzavřely týmy Astemo Honda Dream SI Racing a F.C.C. TSR Honda France, kde Francouz Mike Di Meglio ztratil na prvního 1,328 sekundy. BMW Motorrad World Endurance Team je s Němcem Markusem Reiterbergerem na deváté pozici. Kvalifikace byla přerušena červenými vlajkami poté, co v patnácté zatáčce havaroval Takafumi Kato, který naštěstí vyvázl bez zranění. Spadl také Randy de Puniet z Kawasaki Webike Trickstar a Christian Napoli s Yamahou Motobox Kremer Racing.

Náš tip

Live timing

Kvalifikaci jezdců označených žlutou páskou zastavily červené vlajky hned dvakrát. Poprvé po střetu Alana Techera (F.C.C. TSR Honda France) a Joshe Waterse z týmu S-Pulse Dream Racing -ITEC Suzuki. Techerova Honda začala hořet, ale oba jezdci vyvázli bez zranění. Podruhé vyvěsili červené vlajky, když ve druhé zatáčce havaroval Shigenori Sakurayama. Na první pozici výsledkové listiny je Marvin Fritz, jezdec YART Yamaha Official EWC Team. Němec nastavil nejrychlejší kolo na hodnotu 2’07,084 sekundy a byl o 0,074 sekundy rychlejší než druhý v pořadí Takumi Takahashi z Team HRC with Japan Post, a o 0,091 sekundy rychlejší než třetí Takuya Tsuda z AutoRace Ube Racing Team (Suzuki). Jen něco málo přes desetinu ztrácí další dvojice Kazuma Watanabe (Astemo Honda Dream SI Racing) a Sylvain Guintoli (Yoshimura SERT Motul). Top5 v jedné desetině, to je víc než vyrovnané.

V kvalifikaci jezdců s červenou páskou byl nejrychlejší Karel Hanika, který v sedle Yamahy týmu YART Yamaha Official EWC Team zajel kolo okruhu v Suzuce časem 2’06,009 sekundy. Desetinu ztratil na českého závodníka jezdec z prostředí MS superbiků Xavi Vierge z továrního týmu Team HRC with Japan Post. Třetí je TOHO Racing, jehož jezdec Ikuhiro Enokido byl o 1,3 sekundy pomalejší. Top5 uzavírají týmy s dalšími dvěma Hondami - F.C.C. TSR Honda France s Tarranem Mackenziem a SDG Honda Racing s Harukim Noguchim. Kvalifikaci poprvé zastavily červené vlajky, když Maiku Watanuki těžce havaroval v patnácté zatáčce. U jezdce naštěstí není hlášeno žádné zranění. Druhé přerušení přišlo v závěru, když spadl Ikuhiro Enokido.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist