FIM EWC – Kvalifikaci na Bol d’Or 24hodin vyhrál tým BMW Motorrad World Endurance

Ve čtvrtek a v pátek absolvovali jezdci vytrvalostního MS silničních motocyklů tréninky a dvě kvalifikace, které určily pořadí na startu letošního ročníku závodu Bol d’Or 24hodin. Pole position získal tovární tým BMW Motorrad World Endurance, jenž je stále ve hře o titul mistra světa. Tým YART – Yamaha Official Team EWC byl druhý a Karel Hanika ve své jízdě ze všech nejrychlejší. Start závodu Bol d’Or 24hodin je v sobotu, 17.září v 15.00 hodin.

Čtvrtek, 15.září 2022

Volný trénink nezačal jak bylo původně v plánu, takže jezdci a jejich týmy až o něco později absolvovali neoficiální privátní trénink. Ten vyhrál časem 1'52,069 sekundy tým BMW Motorrad World Endurance Team. Sekundu ztratil druhý tým v pořadí YART – Yamaha Official Team EWC, třetí F.C.C. TSR Honda France byl o 1,771 sekundy pomalejší.

První kvalifikační sérii odstartovali jezdci s modrou páskou na ruce. Nejrychlejším jezdcem byl Markus Reiterberger z belgického týmu BMW Motorrad World Endurance Team. Čas Němce byl na hodnotě 1'52,267 sekundy. Druhý Josh Hook (F.C.C. TSR Honda France) ztratil jen 0,244 sekundy, třetí Niccolo Canepa (YART – Yamaha Official Team EWC) byl o 0,658 sekundy pomalejší. Časy do Top5 zajel Leon Haslam (TATI Team Beringer Racing) a Randy De Puniet (Webike SRC Kawasaki France).

V kvalifikaci žlutých opět dominoval jezdec týmu BMW Motorrad World Endurance Team, kterým byl Illya Mykhalchyk. Ukrajinec nastavil čas 1'52,415 sekundy a byl o dvě desetiny rychlejší než druhý v pořadí Mike Di Meglio (F.C.C. TSR Honda France). Třetí čas nastavil Marvin Fritz (YART – Yamaha Official Team EWC), který byl s necelými devíti desetinami ztráty poslední v jedné sekundě. Čtvrtý byl Javier Fores (ERC Endurance-Ducati) a pátý Sheridan Morais (Wójcik Racing Team).

V kvalifikaci jezdců označených červeně zastavil nadvládu tovární stáje BMW český závodník Karel Hanika (YART – Yamaha Official Team EWC). Tovární jezdec tří ladiček zajel kolo časem 1'52,914 sekundy a byl o 0,044 sekundy rychlejší než druhý Jeremy Guarnoni (BMW Motorrad World Endurance Team). Hanika už letos vyhrál kvalifikace na 24H Le Mans Třetí byl Alan Techer, který u F.C.C. TSR Honda France nahradil zraněného Gina Reu, čtvrtý Florian Marino (Websike SRC Kawasaki France) a pátý Sylvain Guintoli (Yoshimura SERT Motul).

Nejrychlejší časy 1.kvalifikace:

Jezdec (modrý):
Formula EWC: Markus Reiterberger (BMW Motorrad World Endurance Team) 1'52,267
Superstock: Kevin Manfredi (Wójcik Racing Team) 1'54,674
Jezdec (žlutý):
Formula EWC: Illya Mykhalchyk (BMW Motorrad World Endurance Team) 1'52,415
Superstock: Valentin Suchet (National Motos Honda) 1'55,259
Jezdec (červený):
Formula EWC: Karel Hanika (YART – Yamaha Official Team EWC) 1'52,914
Superstock: Philipp Steinmayr (Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore) 1'55,571
Jezdec (zelený):
Formula EWC: Kenny Foray (BMW Motorrad World Endurance Team) 1'52,717
Superstock: Bálint Kovács (Wójcik Racing Team) 1'55,859

Pátek, 16.září 2022

Výsledky kvalifikace jsou založeny na průměrném čase dvou nejrychlejších jezdců týmu ze čtvrteční první kvalifikace a páteční druhé kvalifikace. V případě týmu BMW Motorrad World Endurance Team se ukázala jako nejrychlejší kola jezdců Markuse Rieterbergera a Illyi Mykhalchyka. V kvalifikaci modrých zajel Němec Reiterberger nejrychlejší čas 1'51,693 sekundy, jeho týmový kolega Ukrajinec Mykhalchyk, byl v kvalifikaci žlutých, také nejrychlejší s časem 1'51,641 sekundy. Tím si belgický tým zajistil start z pole position.

Z druhé pozice odstartuje tým YART – Yamaha Official Team EWC. V kvalifikaci modrých byl Niccolo Canepa druhý s kolem za 1'51,942 sekundy. Marvin Fritz zajel v kvalifikaci žlutých maximum 1'51,824 sekundy a Karel Hanika byl v kvalifikaci červených nejrychlejší s kolem za 1'52,100 sekundy. Průměr byl na 1'51,883 sekundy a na pole position jim chybělo jen dvě desetiny. YART byl také poslední tým s průměrem pod 1'52 sekundy.

Třetí se do závodu kvalifikoval vedoucí tým průběžného hodnocení Yoshimura SERT Motul, čtvrtý je F.C.C. TSR Honda France a pátý startuje Team Moto Ain. Slovenský Maco Racing se do závodu kvalifikoval jako patnáctý v pořadí.

V kategorii Superstock s podporou Dunlop získal tým Wójcik Racing pole position ve druhém kole světového poháru FIM Endurance World Cup v řadě, když se mu to podařilo v červnu v závodě 24H SPA EWC Motos.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist