Litrové stocky v Monze: Bodlinka se vrátil

Brněnský student Ondřej Ježek se uplynulý víkend představil v Monze v rámci světového poháru FIM Superstock 1000. Jeho novým působištěm je slovenský tým SK Energy Racing Team startující na motocyklech Ducati 1098R.

Po rozchodu s týmem SMS Racing a vynechání podniků v Imole a Assenu se Ondra dohodl na zbytku sezóny s týmem pana Luboše Gréče – SK Energy Racing Team, který startuje ve třídě Superstock 1000. Doplnil tak jako třetí jezdec dosavadní italsko-slovenskou dvojici Marco Bussolotti-Tomáš Svitok.

Předpověď pro Monzu slibovala nestálé počasí a zcela se vyplnila. Ondrovo páteční seznámení s Ducati ještě proběhlo na suchu. V ranním tréninku obsadil 21. místo, odpoledne si časově výrazně polepšil, když obsadil 16. pozici. V sobotu však přišel déšť a naděje na další zlepšení tak vzala za své. Mokrá trať se ovšem ukázala jako Ondrova silná stránka. Ranní volný trénink na polomokru dokončil na 8. místě. V odpolední kvalifikaci, která vzhledem k dešti neměla vliv na postavení na roštu, bojoval dokonce o vítězství, když nakonec skončil třetí se ztrátou rovné půl vteřiny na vítězného Eddi La Marru.
Ondřej Ježek (kvalifikace: 16. místo, nejlepší čas: 1:49,320): „Úvodní seznamovací den na Ducati byl velmi zajímavý. Je to zcela odlišný stroj od šestistovkové Hondy. Především je motorka těžší na ovládání a o řád divočejší. Bude potřeba trochu pozměnit jizdní styl. Na vodě jsem si jízdu s Ducati nesmírně užíval. Hned od začátku jsem jel rychle a cítil se na ni velice pohodlně a bezpečně. Když by v neděli zapršelo, mohlo by to být zajímavé.“

Noc na neděli propršela, avšak ráno vysvitlo sluníčko a trať začala osychat. Pro jezdce třídy Superstock 1000, jejichž závod byl na programu již v 10:30, to znamenalo dilema s výběrem pneumatik. Ondra se rozhodl startovat na intermédiích, zvolil tak střed mezi suchou a mokrou pneumatikou. Jeho první start s Ducati se mu povedl. Z šestnácté pozice se rychle odpíchl a v první zatáčce se pohyboval okolo 6. – 8. místa. Bohužel o několik zatáček později vypověděl službu motor a Ondra tak už po prvním kole zajel do boxů ke svým mechanikům.

Závod vyhrál Ital Lorenzo Savadori, který se tímto vítězstvím dostal do čela pohárové tabulky. Ondrův týmový kolega Bussolotti obsadil 5. příčku, Tomáš Svitok dokončil závod na 12. místě.
Ondřej Ježek (nedokončil závod pro technickou závadu): „Tohle je obrovská škoda. Trochu té mé smůle přestávám rozumět. Start závodu mi vyšel téměř dokonale. Předjel jsem asi deset jezdců a nebýt vody ve vnitřní stopě, byl bych v první zatáčce na pátém místě. V zatáčce Lesmo mě předjel Marco Bussolotti. Vydal jsem se za ním, jenže když jsem se mu chystal jeho předjetí vrátit do Variante Ascari, na moment se mi zablokovalo zadní kolo mojí Ducati. Na rovince před Parabolicou už můj stroj výrazně ztrácel a začal vyluzovat zvláštní zvuky. Byl jsem nucen zajet do boxů a ze závodu odstoupit.

Když pominu tuto nepříjemnou záležitost, chtěl bych celému týmu SK Energy poděkovat za vřelé přijetí do kolektivu a dobře odvedenou práci během víkendu. O to víc mě mrzí, že závod pro mne nedopadl dobře.“

Již nadcházející víkend 11. – 13. května se SK Energy Racing Team představí před českým publikem v rámci mistrovství ČR a Alpe Adria šampionátu na Masarykově okruhu v Brně.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist