Sofuoglu to dokázal a mostem projel rychlostí 400 km/h

Turecký závodník Kenan Sofuoglu letos usiluje o svůj pátý titul v mistrovství světa FIM Supersport, nicméně ve čtvrtek dosáhl výrazného triumfu na domácí půdě. V den otevření nového, dvou a půl kilometrového visutého mostu, dokázal jízdou na motorce přes Izmitský záliv dosáhnout vysokorychlostního rekordu 400 kilometrů za hodinu. To vše s motorkou, která rozhodně nepatří mezi prototypy z Bonneville.

Ve čtvrtek otevřeli v Turecku čtvrtý nejdelší visutý most na světě, který vede přes východní cíp Marmarského moře u města İzmit a díky němuž se výrazně zkrátí cesta z hlavního města Istanbulu.

Dřív než na most vyjela první auta, dostal prostor známý turecký motocyklový závodník Kenan Sofuoglu, který měl ve spolupráci s Red Bullem v plánu dosáhnout v sedle Kawasaki Ninja H2R maximální rychlosti 400 kilometrů za hodinu.

Při posledních testech v úterý Sofuoglovi příliš nepřály povětrnostní podmínky, protože foukal silný vítr a Turek zajel maximum na 350 kilometrů za hodinu. Přesto věřil, že při správném načasování, nastavení motoru, volbě pneumatik a paliva, nakonec na čtyřstovku dosáhne.

Ve čtvrtek časně ráno (5:00 hodin) vyrazil a jízdou na plný plyn se snažil co nejrychleji dosáhnout hranice 400 kilometrů za hodinu. Prostor pro chybu, možnost přehřátí pneumatik nebo nějaký nenadálý poryv větru tam rozhodně nebyl. Ostatně podívejte se sami.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist