O jeden jediný bod čtvrtí

Francouzský jezdec českého týmu Kawasaki Intermoto Step z Hradce Králového Fabien Foret zajel na domácím závodě v Magny Cours skvělý závod a umístil se opět v Top-5.

Zkušený pilot královéhradeckého týmu Kawasaki Intermoto Step Fabien Foret vystartoval do nedělního závodu z druhé pozice na startovním roštu, a ačkoliv mokrá trať není zrovna jeho oblíbenou „disciplínou“, držel se celý závod mezi absolutní špičkou. Po prvním kole projel jako pátý, potom se sice propadl na místo osmé, ovšem po absolvování 5 z 22 kol už jel opět na 5. místě, které si bezpečně udržel stabilně zajížděnými časy během jednotlivých kol až do samého konce finálového závodu.

Francouzský závod vyhrál domácí pilot Jules Cluzel s Hondou před svým značkovým kolegou Samem Lowesem z Velké Británie. Třetí projel sice cílem mistr světa Kenan Sofuoglu, ale byl kvůli zkrácení tratě penalizován 25 sekundami a tak se na stupně vítězů postavil Dan Linfoot. Za nakonec čtvrtým Sofuoglem si pro už sedmé umístění v řadě po sobě mezi Top-6 dojel náš Fabien Foret.
Druhý pilot týmu z Hradce Králového Romain Lanusse vystartoval do závodu jako 16., postupně se ale na náročné trati propadal, až dvě kola před koncem musel předčasně zajet do boxu, kde si vyměnil zadní pneumatiku. Kromě toho jeho zranění ze sobotní kvalifikace se ukázalo hodně bolestivé a ani „Románkova“ obrovská vůle nedokázala, aby náš benjamínek dojel při domácím závodě v bodech.

V celkovém pořadí šampionátu 2012 skončil Fabien Foret o pouhý jeden jediný bod jako čtvrtý za třetím Samem Lowesem. Mistrem světa se stal Kenan Sofuoglu s celkovým ziskem 231 bodů před Julesem Cluzelem (210 bodů) a Samem Lowesem (172). Fabien Foret nasbíral dohromady 171 bodů a Top-5 dokompletoval Broc Parkes (135).
39-letý zkušený jezdec Fabien Foret vyhrál letos v Imole a potom v domácím závodě na Masarykově okruhu v Brně. Kromě toho dojel ještě dvakrát druhý, hned při premiéře na Phillip Islandu a také v Aragonu. K tomu přidal další dvě třetí místa z Nürburgringu a z Portimaa. Suma sumárum, s výjimkou Assenu a Monzy dokončil závod vždy v Top-10.

Ve své první sezoně si vedl na neznámých okruzích skvěle druhý jezdec týmu, teprve 18-letý Romain Lanusse. Celkově mu patří 19. místo se ziskem 25 bodů, když v nabité kubatuře při své premiéře dokázal celkem 6x bodovat a z toho 4x dojet těsně za Top-10 jako jedenáctý.
Náš tým se svými výsledky také nemalou měrou zasloužil o to, že značka Kawasaki získala titul vicemistra světa o pouhých 14 bodů za svým velkým rivalem Hondou.

Josef Kubíček (majitel týmu) zhodnotil finálový závod a celou sezonu 2012 následovně: „Po skončení závodu se míchal v našich hlavách smutek se štěstím. Po celou sezonu jsme patřili k absolutní špičce kubatury supersportů a v úplném konci nám bronz unikl o jeden jediný bod. A to jak v soutěži pilotů, tak také v soutěži týmů. Řádově má tento bod hodnotu 1 milionu českých korun, tolik by totiž činil bonus za třetí místo pro tým na příští rok. A to ještě pomíjím speciální prémii od Kawasaki Japan pro Fabiena, která byla rovněž za umístění do 3. místa celkově a jenž nebyla rozhodně malá.

Ale pojďme raději k tomu pozitivnímu. Přes veškeré problémy a chmury mohu po včerejšku potvrdit, že pojedeme supersportový šampionát i v roce 2013. Také mohu potvrdit, že to bude s motocykly Kawasaki. O detailní struktuře týmu a o jezdcích by se mělo rozhodnout do 30. listopadu tohoto roku. Mohu ale potvrdit i to, že Fabien Foret podepsal s Kawasaki Japan smlouvu na jeden další rok a že on sám vyjádřil otevřené přání zůstat ve stejném týmu jako letos, obklopen stejnými techniky a celou letošní skvělou týmovou atmosférou.

V neposlední řadě bych chtěl poděkovat všem těm, kteří i v těžkých chvílích zůstali s námi, kteří nám nepřestali pomáhat a držet palce a fandili nám až do samého konce. Věřte nebylo to vůbec jednoduché, a my si jako tým této podpory neobyčejně vážíme.

A nesmím samozřejmě zapomenout poděkovat celému týmu za odvedenou práci během celé sezony, kdy vůbec nehleděli na hodiny, dny a noci strávené v garážích ať už na tratích celého světa či na domácí základně. Sezona byla opravdu skvělá a nebojím se říci, že vůbec nejlepší za celou tu dobu, kterou se v motocyklovém paddocku pohybuji.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist