Red Bull Ring tentokrát bez české účasti

Bohužel, obě české posádky International Sidecar Trophy, se závodů na rakouském Red Bull Ringu nezúčastnili. Kateřina Rozeneková po nehodě na mosteckém Autodromu není stále ve 100% stavu a zranění Ondřeje Kopeckého si již vyžádalo chirurgický zákrok. Tým Moto43 ve složení Petr Fišar a Ondřej Kopecký vydal oficiální prohlášení o ukončení letošní sezóny. No a teď k samotnému dění na okruhu pod hradem Spielberg.

Sobotní ráno přálo jezdcům počasí a obě kvalifikace se odjely za nádherného počasí, kdy teploty stejně jako u nás překračovali 30°C. Toto vedro a náročná trať byly velkou zkouškou pro všech 21 posádek, které se postavily na start pátého dílu tohoto šampionátu. Nejlépe si v kvalifikacích vedli hosté a prvních 8 míst na startu obsadily posádky z mistrovství světa a z německého mistrovství IDM. Nejlepším stálým účastníkem byla švédská posádka Lundberg Anderson (F1) na devátém místě.

S blížícím se startem sobotního Super Sprintu se nad okruh blížila bouřková mračna a tak jako již letos poněkolikáté se řešilo obutí pro závod. Nakonec se stihl závod odjet za sucha a první kapky jezdce osvěžily až v mávacím kole. Jak již trénink napověděl, startovní pole se rozdělilo do dvou skupin a v obou těchto skupinách se sváděly pěkné souboje. Bohužel tento sprint byl pohromou pro dosud vedoucí posádky šampionátu. Týmům Lundberg – Anderson (F1) se pár metrů po startu zakouřilo z motoru a Wirth Uhlig (F2) museli po prvním kole zajet do boxů. Nejrychlejší v cíli byli SattlerNeubert v kategorii F1 a GrabmüllerKirchhofer v kategorii F2.

Předpověď počasí na neděli nevěstila nic pěkného. Hlavní závod organizátoři přesunuli na dopoledne před Sprint. K hlavnímu závodu nastoupilo všech 21 posádek a největší drama se odehrálo hned v první zatáčce, když posádka Laimer – Billich přehnala nájezd do první pravé a dostala hodiny. Všechny posádky dokázaly včas na vzniklou situaci zareagovat, ale některé musely mimo trať a proto se hned po startu startovní pole pěkně roztáhlo a roztrhalo. Stejně jako v Super Sprintu i v hlavním závodě první tři místa obsadili v Fjedničkách hosté Sattler Neubert, SchräderWert Ritz Fries. Fdvojkám kraloval Michale Grabmüller se Sophií Kirchofer, pro kterou to byl poslední závodní víkend po ohlášeném konci velmi úspěšné závodnické kariéry. Za nimi jel Wirth – Uhlig, ale jejich motor nevydržel nasazené tempo a tři kola před cílem rapidně ztratil výkon a byli tak postupně předjeti největšími konkurenty v boji o celkové vítězství v Int. Sidecar Trophy posádkou KnaptonRoick.

Před odpoledním Sprintem se nad Red Bull Ringem skutečně prohnala bouřka a pěkně skropila trať. Tím odradila několik týmů k účasti v posledním závodě víkendu. Do závěrečného Sprintu nastoupilo pouze 15 posádek a celému závodu opět dominovala dvojice Sattler Neubert (F1), která tak ve Spielbergu vyhrála, co se dalo. Velmi dobře si na mokré trati vedla i švýcarská dvojice Schaffter Graber (F2), která stejně jako v Mostě vyhrála i tento mokrý závod.

Celkové hodnocení Int. Sidecar Trophy se na špici před posledními dvěmi dvouzávody v Oscherslebenu značně zdramatizovala. V kategorii F2 se dostal Knapton Roick o 10,5 bodů před dosud vedoucí WirtUhlig. Na třetí místo se posunula dvojice Schaffter Graber. Neméně vyrovná situace je i v kategorii F1, kde se na čelo zaslouženě dostalo holandské duo Van KampenBouius. Jedenáct bodů na ně ztrácí švédská posádka Lundberg Anderson a průběžné třetí místo drží Bereuter Marklin.

Výsledky Int. Sidecar Trophy z Red Bull Ringu najdete - ZDE

Informace o redaktorovi

Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist