První závod vyhrál Sasaki, Salač vybojoval desátou příčku

V sobotu odpoledne jeli jezdci Red Bull Rookies Cupu svůj první závod víkendu na Sachsenringu. Z pole position startoval Ayumu Sasaki, který se stal také vítězem prvního klání a potvrdil si tím pozici lídra průběžného hodnocení. Ve vyrovnané koncovce projel cílem druhý Raul Fernandez a třetí byl Aleix Viu. Český zástupce Filip Salač odstartoval třináctý a z prvního závodu vytěžil body za desáté místo čímž se v průběžném hodnocení posunul do Top10.

Na rozdíl od Assenu jeli tentokrát jezdci Red Bull Rookies Cupu závod na suchém povrchu. Dráha Sachsenringu není snadná, nicméně mladí závodníci si od prvních kol nic nedarovali a jen o první příčky bojovala skupina osmi závodníků. Krátce po startu se do čela závodního pole dostal Kaito Toba, ale nezůstal tam dlouho, protože už ve druhém kole šel do vedení Aleix Viu. Při startu si velmi dobře počínal český závodík Filip Salač jemuž patřila jedenáctá příčka.

Po pěti odjetých kolech zůstával na špici závodního pole Aleix Viu, který měl za sebou sedm jezdců, kteří tvořili jednolitou vedoucí skupinu. Na druhém místě jel Kaito Toba, třetí další Japonec Ayumu Sasaki, čtvrtý byl Rus Makar Yurchenko, pátý Marc Garcia, šestý Rufino Florido, sedmý Raul Fernandez a osmý Brit Rory Skiner. Český jezdec Filip Salač byl desátý a těsně za sebou měl Itala Omara Bonoliho s nímž neustále sváděl těsné bitvy. Díky tomu jim vedoucí skupina s každým dalším kolem výrazně ujížděla.

Ani v polovině závodu nebyl souboj Filipa Salače o Top10 u konce a postupně si s Italem Bonolim vyměňovali pozice. Závod v tu chvíli vedl Rufino Florido před Aleixem Viu a Ayumu Sasakim, který na první dva ztrácel šest desetin. Ve hře o vítězství tak bylo stále osm závodníků. Desátý Bonoli už s jedenáctým Salačem ztráceli na vedoucí skupinu kolem šesti sekund. Jak byly jejich souboje intenzivnější, ztráta narůstala. Nicméně za sebou měli propast sedmnácti sekund, což byla poměrně bezpečná bariéra.

V patnáctém kole závod pro Omara Boloniho skončil a Filip Salač jel najednou sám, protože před sebou měl Mattia Casadeie, který měl ale náskok patnácti sekund a za sebou zase jedenáctého Japonce Ogura, který na českého závodníka ztrácel devatenáct sekund. Důležité bylo udržet potřebnou koncentraci a neudělat v posledních kolech závodu žádnou chybu, což se Salačovi ve finále také povedlo.

Závěr závodu byl strhující, protože o tři pozice na stupních vítězů bojovalo osm závodníků. Nakonec to po taktické stránce zvládl nejlépe Ayumu Sasaki, který si na konto připsal své letos druhé vítězství a v průběžném hodnocení překročil jako první a zatím také jediný hranici sta bodů. Na druhém místě skončil Raul Fernandez a třetí Aleix Viu. Všichni tři jsou ve stejném postavení také v průběžném hodnocení šampionátu. Filip Salač projel cílem desátý a díky tomu se v šampionátu posunul na desátou příčku, kde mu teď třeba na osmého Ai Ogura chybí tři body.

Náš tip

Druhý závod Red Bull Rookies Cupu je v neděli 17.července 2016 s termínem startu v 15:30 hodin. V přímém přenosu ho lze sledovat na Red Bull TV.

Red Bull Rookies Cup 2016 – Závod (1)
Sobota, 16.7. 2016 – Sachsenring, Německo

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist