Karel Hanika po úspěšné sezoně 2012

Svou první sezonu v šampionátu Red Bull Rookies Cupu má student brněnského gymnasia Matyáše Lercha úspěšně za sebou a nyní se připravuje na sezonu příští, která bude opět v jeho podání převážně závoděním v tomto "mistrovství světa juniorů". Využili jsme proto volného odpoledne a u kávy - já, a džusu - on, vznikl následující rozhovor.

Krátce a stručně. Je po sezoně, jsi Kájo spokojen?
"Určitě, takový výsledek jsme nikdo nečekali. Začátek se nám moc nepovedl, dělal jsem zbytečné chyby a zákonitě přišly bodové výpadky. Já se pohyboval okolo 5. místa. Ovšem druhá polovina sezony byla velmi dobrá a na závěr z toho bylo výborné třetí místo."

Co to pro Tebe samotného znamená třetí místo? Zvýšila se tím nějak Tvá cena na pomyslném motocyklovém trhu?
"Je pro mně rozhodně můj největší úspěch. Jestli se zvýšila má cena na trhu, musí posoudit jiní. V každém případě je to v seriálu MS, takže je to hodně prestižní. Navíc tím, že jsem byl celkově třetí, budu přítomen ve Valencii po skončení celé sezony GP a tam bude závěrem slavnostní večer a na ten se velmi těším."
Na jednom německém webu jsem se dočetl, že Ti němečtí junioři mohou závidět to, že na Tvé závody se pozorně dívají třeba Kája Abraham či Kuba Kornfeil.
"Já jsem si toho taky všiml, že třeba Kája po skončení svého těžkého závodu v královské kubatuře MotoGP se jde podívat i na mě a závod pozorně sleduje, a také třeba stojí u stupňů vítězů. To stejný i Kubajz. To je přímo fantastické! Česká parta v paddocku GP je fakt skvělá" 

Dobře, co příští rok? Red Bull nebo něco jiného?
"Příští rok rozhodně Red Bull, pojede se poprvé s motocykly Moto3 a pokud bych uspěl, tak by se pro mě ještě více otevřely dveře do závodů Grand Prix. Bude to úplně něco jiného, nové motorky a všichni tak začnou od nuly.

Byla nějaká nabídka do Moto3?
"Ano, nějaká rozhodně byla. Ale po důkladném zvážení jsme se rozhodli zůstat ještě rok v Red Bullu."

         

Nebereš to jako krok nazpět?

"Rozhodně ne. Je to velmi prestižní soutěž a pokud bych uspěl, tak bych měl také lepší podmínky pro vyjednávání na rok 2014."

Poprvé se pojede Moto3, dá se na to nějak připravit?
"Musíme zkusit nějakého motarda, abych získal lepší pocit se čtyřtaktem."

Bude rok 2014 více o penězích, než o jezdeckém umění či o výsledcích?
"Nebudu ten hlavní, který o tom bude rozhodovat. Ovšem je to hodně o penězích!"

Nemáš třeba strach, že dopadneš jako Tvůj český předchůdce Tomáš Vavrouš (v roce 2011 celkově 5.) a dnes bez pořádného angažmá?
"Musí se počítat se vším, já pro to mohu udělat jen jediné, že budu opravdu dávat do závodění úplně všechno. Snad budu mít štěstí a vše dopadne dobře., ale jak říkám, může být i smůla, to já ale neovlivním."

Phillip Öttl skončil letos čtvrtý, tedy za tebou, přesto pojede za tým TT Motions Event s motocyklem KTM-Kalex, není to tedy jen o výsledcích?
"Přesně tak. Baldassaarri vloni vyhrál, letos skončil až 8. a přesto prý pojede MS. Je to i o chování dotyčného jezdce v depu a aby si vás všimli ti správní lidé.

Mezitím zazvonil Kájovi mobil a přišla SMS od francouzského jezdce Simona Danileho, který se těžce zranil při sobotním brněnském závodě. Nyní se mu už daří podstatně lépe a my mu posíláme společný pozdrav do nemocnice v Lille a za všechny naše čtenáře přejeme úplné uzdravení.

Ale nazpět, téma Baldassarri. Myslíš si, že váha a výška hrají velkou roli? Právě tento Ital hodně vyrostl a jeho výsledky byly tím prý letos negativně ovlivněny?
"Asi ano, vím o čem to je. Sám patřím také k těm větším (výška 168 cm, 53 kg - pozn. Bosso) a je to hodně poznat, především při výjezdech ze zatáček, když má někdo třeba o 15 kg méně. Myslím si, že se čtyřtakty by se to ale mohlo vyrovnat."

To už ke stolu přišel z práce i Kájův otec Karel Hanika sr., který slyšel poslední synovu větu, a zaklepal prsty na dřevěnný stůl se slovy: "Doufám, že už Kája neporoste...!.

Získá automaticky vítěz Red Bull Rookies Cupu místo na startovním roštu pro příští sezonu? Arthur Sissis šel vloni dál jako druhý, neboť Baldassarri ještě nesplňoval věkový limit , jak je to vlastně nastaveno?
ˇŘíká se to, ale nemusí to být pravda. Třeba letošní vítěz Florian Alt nemá vůbec nic jistého (je jedním z kandidátů na místo v týmu RTG - pozn. Bosso). A třeba J.D.Beach (vítěz 2008), Jacob Gagne (vítěz 2010) či Sturla Fagerhaug (druhý v roce 2009 za Kornfeilem) už také nejezdí závody GP. "

Mistrovství Evropy v Albacete se jelo nedávno, tedy bez Tebe, ale s některými jezdci z Red Bullu?
"Neměli jsem finance, nejednali jsme se žádným týmem, bylo to hodně drahé, takže jsme to museli vynechat. I když dle kvalifikačních výsledků třeba Španěla Ramireze, který jezdil v Red Bullu za mnou, bych asi měl šanci na dobrý výsledek. Uvidíme příští rok..."

Co takové doplňkové závodění, CIV, CEV nebo jiný šampionát na příští rok?
"Zatím nikdo neprojevil zájem a s nikým jsme tedy ani nejednali. Ale určitě je to velká výhoda!"
Rakušan Gustl Auinger- jeden z hlavních a rozhodujících mužů ve vedení šampionátu RBR, řekl na začátku letošní sezony, že takový jezdecký talent jako Ty,  ještě za celou dobu trvání Red Bull cupu neměl! Pořád se toho ještě tento bývalý jezdec GP drží?
"Doufám že ano, ačkoliv ani nevím, proč to tehdy řekl. Navíc v té době nebyly moje výsledky zas tak slavné, i když kvalifikace se mně dařily. Moc mě to samozřejmě těší a doufám, že jsem ho nezklamal. On je fakt skvělý člověk. Samozřejmě, že i díky jemu jsem skončil třetí, tedy kromě mého táty, celé rodiny a těch dalších, kteří mně pomáhají."

           

Kdyby jsi mohl něco vrátit z letošní sezony nazpět, co by to třeba bylo?

"Tak třeba hned první dva závody ve Španělsku, tam jsem nezískal ani bod. A to jsem dokonce v jednom závodě vedl. Mohl jsem mít třeba o 20 bodů více a skončit celkově druhý. Ale tak to prostě je!"

Co Tvůj účes, ten dle Tvého vyjádření nosíš kvůli fanynkám. Projevuje se to nějak?
"Tak to vážně nevím. S tím účesem je to tak, že ho nosím od svých závodnických začátků a je to takový můj image a i v paddocku mě každý dle něho pozná, což je taky určitá výhoda. V nejbližší době se ho nechystám měnit."

A škola? Oblíbené předměty? Chodíš do 2. ročníku gymnasia Matyáše Lercha v Brně na Žižkově ulici?
"Je to hodně prestižní a tím i těžká škola, takže ji také věnuji dost času. Matematiku mám oblíbenou už od základní školy, nemám ale rád fyziku a chemii, ačkoliv to jsou podobné předměty. Kromě toho se také učím španělsky, neboť motocyklové závody Grand Prix jsou také o této řeči a je to v paddocku druhý nejrozšířenější jazyk. "
Co Tví spolužáci? Většina Tvých velkých úspěchů se odehrála během školních prázdnin, jak Tě přivítali, nebo sledovali vůbec Tvé nesporné letní úspěchy?
"Všichni to věděli, i když já se tím nějak moc nechlubím, přijde mně to hodně blbé. Ale sledovali to v různých médiích a hned na zahájení školního roku to také dali najevo. A jsou to bezva kamarádi a fandí mně i profesoři."

Kájo, děkuji za rozhovor a přeji do příští sezony jen to nej, nej a nej...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist