Kája Hanika před prvním závodem

Český motocyklový talent Karel Hanika odlétá za několik málo hodin ke svému prvnímu závodu letošního šampionátu Red Bull Rookies Cupu a my jsme ho těsně před odletem vyzpovídali:

Kája Hanika před malinkou chvilkou přispěchal z nedalekého gymnasia, kde hodně úspěšně studuje a poskytl našemu webu rozhovor:
Karle, máš za sebou předsezonní testy, jsi spokojen?
"Určitě ano, dopadly nad všechna očekávání. Vypadá to, že to bude dobrá sezóna. Ačkoliv jsem se zranil, tak jsem přesto zajel nejlepší čas a to zranění je nyní absolutně v pořádku a hlavně mně neubralo vůbec na motivaci."
Jaký je rozdíl mezi loňskou 125-kou a letošní 250-kou?
"Rozdíl je obrovský, je to úplně jiná motorka. Musel jsem také změnit svůj jezdecký styl. Musel jsem se naučit úplně něco jiného, než jsem začal zrychlovat. Ale jezdí se mně na ní daleko lépe."
V čem je to jinačí?
"Brzdí se motorem, a jede to plynuleji v zatáčkách."
Austin je úplně nový okruh, co na něj říkáš? Znáš ho?
"Projíždím si ho na Playstationu, taky jsem četl články na motorkářích, když tam testovalo MotoGP, co tomu někteří piloti říkali. Jejich postřehy také byly hodně zajímavé a všechny jsem si pořádně pročetl a i to mně pomohlo, abych si udělal aspoň předběžný obrázek o tom, co mě vlastně čeká. Je to nová trať, jiný povrch, chvíli to bude trvat, než si zvyknu a také úplně jiná atmosféra."
Kolik tam budete mít vlastně času a tréninku na seznámení s okruhem?
"Je to stejné jako vloni, v pátek jeden volný trénink a pak hned kvalifikace a v sobotu závod. Takže moc času tam nebude. Tedy rychle si zvyknout a hned jet nadoraz. Je tam hodně zatáček naslepo."
Pak tedy hned další závody, jaký máš do nové sezóny vlastně cíl?
"Skončit celkově lépe než vloni (Kája obsadil vloni celkově 3. místo - pozn. Bosso), což znamená pravidelně dojíždět a nemít výpadky, jako vloni. Ty mě stály lepší umístění a důležité body, které mně nakonec chyběly."
Skončit lépe než vloni by ale zřejmě znamenalo postup do Grand Prix?
"Tak to bychom určitě všichni chtěli. Ale bude to záležet úplně na jiných lidech. Já prostě musím co nejlépe závodit."
Postoupit o level výš, nebál by jsi se toho? Že by jsi dopadl jako někteří tví předchůdci, kteří zářili v Red Bullu, ale nyní nic moc - třeba Alt, Baldassarri aj.
"Určitě ne, jsem na to hodně nadrženej. Sleduji ty kluky, s kterými jsem závodil já sám a vím, že jsem třeba rychlejší než oni a z toho si vyvozuji, kde bych mohl jezdit a umísťovat se já. A ostatně Salom dokazuje, že to jde!"
Tobě čtyřtakt KTM RC 250 R vyhovuje víc než "malorážka", že! Ale z jiného soudku, je velký rozdíl mezi životem v paddocku Red Bull a Grand Prix?
"Tak to nedokáži úplně posoudit, ale určitě. Tady jsme celý víkend vedle sebe, motorky máme u sebe a na všechno vidíme, jsme prostě všichni pohromadě. Tady je to taková sranda, tam už se to musí brát vážně, jsou tam nejlepší jezdci, prostě rozdíl bude asi velký.
Minule jsme se bavili o tom, že by nebylo špatné jet ještě nějaký jiný šampionát, jak to dopadlo?
"To je pravda, bylo něco rozjednané, ale bohužel je to o penězích, tedy jak třeba v IDM, tak samozřejmě i v CEV. Třeba Španělsko je skoro stejně drahé jako svět. Závodní materiál je totiž ve španělském šampionátu na stejné úrovni jako v mistrovství světa. Jezdec musí donést mezi 100 až 150 tisíci, ovšem to jeho závodění přijde majitele týmu daleko dráž.
"
Neplánujete start třeba v CEMC?
"To je stejný problém, nemáme motorku."
Co nějaký start s wild card?
"To bude záležet na konečném pořadí v našem šampionátu Red Bull Cupu. Kdybych byl hodně vpředu, tak bych třeba stihl finále ve Valencii. Třeba před třemi roky Sturla Fagerhaug. Ale to je zbytečné se něčím takovým zabývat. Musím prostě závodit co nejlépe a to další už neovlivním."
Tak to je asi tak všechno, nebo ne?
"Chtěl bych poděkovat všem příznivcům a fandům, co třeba píší někteří na webu motokráři, mně dodává dodatečnou motivaci."

Tak ať se Kájo, a to nejen v Americe, hodně daří!

Závody v Austinu je možno sledovat live na www.redbull.tv.

První závod se jede v sobotu 20. dubna v 16.30 hod. místního času (23.30 CET), druhý potom v neděli 21. dubna v 15.30 hod. místního času (22.30 CET), přenos začíná vždy 10 minut před startem závodu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist