Změny v Northern Talent Cupu a nová série KTM Junior Cup

Během víkendu rakouské Grand Prix na Red Bull Ringu došlo v rámci speciální tiskové konference k oznámení rozšíření programu Road to MotoGP™ pro jezdce v Německu a Rakousku, a také k oznámení změn v Northern Talent Cupu. To vše s platností od roku 2024. Tiskové konference se zúčastnil šéf sportovního oddělení Dorna Sports Carlos Ezpeleta, člen výkonné rady KTM AG Hubert Trunkenpolz, šéf motocyklového sportu a koordinace ADAC Fabian Schuster a Alberto Puig, technický ředitel Dorna Talent Promotion.

Nový program má název "KTM Junior Cup powered by ADAC" a bude zahájen v roce 2024. Nová pohárová soutěž nahradí Austrian Junior Cup a bude se závodit v Rakousku a Německu s motocykly KTM RC4 R, čímž vznikne ideální mezistupeň mezi kategoriemi světové série FIM MiniGP a dalším krokem na cestě do MotoGP™ - Northern Talent Cup (NTC).

Od roku 2024 dojde také v Northern Talent Cupu k některým změnám. Aby byla soutěž v souladu s European Talent Cupem (ETC), součástí motocyklové série Finetwork FIM JuniorGP™, stane se Honda od příští sezony jednotným výrobcem a Honda NSF 250 R bude motocyklem pro NTC.

Northern Talent Cup je určen pro jezdce ze zemí severní a střední Evropy a jeho cílem je vytvořit vyrovnané závodění při zachování nízkých nákladů. To zahrnuje i kalendář, který zajišťuje, že jezdci z tohoto regionu nemusí cestovat do jiné části kontinentu, aby mohli pokračovat ve své kariéře na cestě do MotoGP™. Přechodem na motocykly Honda (od roku 2024) se technika závodící v NTC sladí s European Talent Cupem (ETC), čímž se vytvoří srovnatelnější odrazový můstek pro vstupy do sérií jako je Red Bull MotoGP Rookies Cup nebo JuniorGP™.

Road to MotoGP™ (Cesta do MotoGP™) může pro jezdce v Rakousku, Německu a v celé severní a střední Evropě nyní začít ve světové sérii FIM MiniGP, pokračovat přestupem do KTM Junior Cup powered by ADAC, Northern Talent Cupu a poté do Red Bull MotoGP Rookies Cupu nebo JuniorGP™, což je juniorské mistrovství světa. Tím vznikne dokonalý přechodový můstek, na němž jezdci mířící do MotoGP™ budou mít šanci zdokonalovat své schopnosti, získávat zkušenosti, a především závodit blízko domova v co nejbezpečnějších podmínkách.

Alberto Puig (technický ředitel Dorna Talent Promotion): „Vždy je pro nás pozitivní, když vidíme, jak se Road to MotoGP™ rozrůstá, a nové příležitosti, jako je tato, jsou pro mladé jezdce velmi cenné. Pro jezdce z této části Evropy je to vzrušující nová kapitola, která jim zajistí kariérní postup, aniž by museli tak brzy odcházet jinam. Bude to také vzrušující nová éra pro NTC, která bude závodit na stejných strojích jako ostatní podobné soutěže v rámci Road to MotoGP™. V soutěžích s motocyklem Honda NSF 250 R jsme zaznamenali řadu úspěchů od Asia Talent Cupu po British Talent Cup a European Talent Cup, díky čemuž je možné udržovat určitou úroveň v rámci Road to MotoGP™. Tato úroveň je následně přínosem pro jezdce, kteří pak přicházejí k dalšímu přestupovému kroku mnohem lépe připraveni.“

„Společně s naším partnerem KTM posilujeme rozvoj mladých jezdců v motocyklových závodech,“ uvedl Dr. Gerd Ennser (prezident ADAC Sports). „S novým závodem KTM Junior powered by ADAC vytváříme atraktivní základní třídu. Pohár doplňuje naši ucelenou koncepci rozvoje v motocyklových závodech, a to počínaje našimi úvodními kurzy v ADAC Road Racing Academy a základním seriálem ADAC Mini a Pocket Bike Cup a seriálem FIM MiniGP Germany, mohou talentovaní jezdci postupovat přes KTM Junior Cup powered by ADAC do Northern Talent Cupu, který jim poskytuje ideální prostředí na cestě k mezinárodním závodům nejvyšší úrovně.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist