WSBK Austrálie - neděle

Dramatické závody byly dnes na programu na druhé straně naší planety. Bohužel do těchto závodů nezasáhl náš Jiří Mrkývka.

SUPERBIKE - 1. závod:
Po vítězství v Superpole se radoval konečně i z vítězství v závodě francouzský jezdec Régis Laconi, který jako první projel cílem v čase 35:04,598. Výborného výsledku dosáhl nováček třídy Chris Vermeulen (+7,145), který dovezl stroj Honda CBR 1000RR k prvnímu pódiu jeho historie. Na třetím místě dokončil závod vedoucí muž šampionátu James Toseland, který za vítězným Laconim zaostal o 7,536 sekundy.
Až chyba v posledním kole odsoudila na konečné čtvrté místo domácího Steve Martina, který dokončil první závod jen těsně před mocně finišujícím Garry McCoyem. S velkou ztrátou poté dokončil závod na šestém místě Mauro Sanchini před Marco Borcianim a Noriyuki Hagou. Devátou pozici získal Pierfrancesco Chili a desátou Chris Walker. Ivan Clementi na motocyklu Kawasaki dokončil závod na jedenáctém místě před Gianlucou Nannellim, Troyem Corserem, Alessio Velinim a patnáctým Warwickem Nowlandem.
Náš Jiří Mrkývka kvůli problému s motocyklem do závodu vůbec nenastoupil.
SUPERBIKE - 2. závod:
Garry McCoy již zase vítězí! I tak by se dal nazvat případný článek o druhém závodě třídy Superbike, který doprovázelo zklamání několika favoritů. Především to byli oba jezdci továrny Ducati, kteří skončili po chybě v kotrmelcích, když zejména pád Laconiho opět vyvolává myšlenku o slabém duchu, protože Régis Laconi v době havárie bezpečně vedl závod s dostatečným náskokem na druhého jezdce. Chvilková nepozornost ovšem opět předčasně ukončila snaho tohoto jezdce, který byl před začátkem šampionátu považován za vážného kandidáta na celkové vítězství. Prozatím však dokázal Laconi ze čtyřech závodů vytěžit jedno vítězství a tři pády. K dvojici továrny Ducati se přidal i domácí favorit Steve Martin, který skončil necelé tři kola před cílem, když musel odstoupit pro poruchu motocyklu z vedoucí pozice, kterou vybojoval nad Garry McCoyem po havárii Laconiho.
Ve druhém závodě si tak nakonec zcela osamocen dojel pro vítězství domácí borec Garry McCoy (35:10,023), za kterým dokončil závod opět na druhém místě Chris Vermeulen (+4,951) na Hondě. Ze třetí pozice se díky několika odpadlíkům, ale především i díky skvělému souboji se svými protivníky, mohl radovat nestárnoucí "veterán" Pierfrancesco Chili (+6,439). Čtvrté místo obsadil nakonec spokojený Marco Borciani před pátým Troyem Corserem, který tak zaznamenal další solidní výsledek pro motocykl Petronas FP1. Šestou pozici obsadil trochu zklamaný Noriyuki Haga, sedmou Mauro Sanchini a osmou Chris Walker na druhém Petronasu. Devátou pozici vybojoval Ivan Clementi a desátou mladý Leon Haslam, který první závod ukončil pro poruchu motocyklu ještě během prvního kola.
O zbývající body se podělili jedenáctý Piergiorgio Bontempi, dvanáctý Gianluca Nannelli, třináctý Alessio Velini a čtrnáctý Warwick Novland. Více jezdců do cíle nedojelo.
Náš Jiří Mrkývka ani do druhého závodu nenastoupil.
V celkovém pořadí šampionátu je ve vedení stále James Toseland (61 bodů), na druhém místě je však již Pierfrancesco Chili (56), těsně sledován třetím Garry McCoyem a čtvrtým Chrisem Vermeulenem (oba 55), pětici nejlepších doplňuje Noriyuki Haga (43). Náš Jiří Mrkývka klesl na 18. místo, když na jeho kontě zůstalo šest bodů ze španělské Valencie.
SUPERSPORT:
Z vítězství v závodě šestistovek se překvapivě radoval domácí Joshua Brookes (34:12,301) startující s Hondou na divokou kartu. Na druhé místo klesl při posledním průjezdu zatáčkou MG domácí Kevin Curtain (+0,025), který s motocyklem Yamaha již nedokázal Brookesovi předjetí vrátit. Třetí místo vybojoval s větší ztrátou holandský jezdec Jürgen vd Goorbergh (+6,035).
Na čtvrtém místě dokončil závod další domácí jezdce Broc Parkes z týmu Ten Kate Honda, pátý dojel Sebastian Charpentier, šestý Fabien Foret, sedmý Alessio Corradi a v osmé místo proměnil svou první návštěvu okruhu Phillip Island německý jezdce Max Neukirchner. Na devátém místě dojel tovární motocykl Ducati 749R vedený Lorenzo Lanzim, na desátém místě poté dokončil závod Stéphane Chambon, naopak na továrním motocyklu Suzuki.
Jedenácté místo získal Katsuaki Fujiwara, před dvanáctým Karl Muggeridgem, který sice dlouho jezdil na pódiovém umístnění, krátká, blíže nespecifikovaná porucha, však odsoudila tohoto domácího favorita a vítěze kvalifikace do zadních pozic. Poslední body si rozdělili třináctý Vittorio Iannuzzo, čtrnáctý Stefano Cruciani a patnáctý Matthieu Lagrive.
V celkové klasifikace po dvou závodech vede Jürgen vd Goorbergh (41 bodů) před svým týmovým kolegou Fabienem Foretem (30). Třetí je Kevin Curtain (27), čtvrtý dnešní vítěz Josh Brookes (25) a pátý Katsuaki Fujiwara (21).
Seriál pod hlavičkou WSBK pokračuje třetím kolem o cenu San Marina 16. - 18. dubna na okruhu Santamonica v italském Misanu, kde se do bojů dostanou již i naši jezdci ve třídě European Superstock.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist