WSBK Austrálie - 1. kvalifikace

James Toseland a Karl Muggeridge vítězí v úvodní části kvalifikace na nedělní závody WSBK a WSS. Jiří Mrkývka prozatím na 20. pozici.

Superbike:
V první kvalifikaci zvítězil francouzský jezdec Régis Laconi, který však časem 1:34,068 zaostal skoro o dvě sekundy za nejrychlejším kolem, které zde kdy motocyklista na stroji třídy Superbike zajel (1999 - Troy Corser 1:32,193). Domácí prostředí proměnil ve druhé místo v první kvalifikaci Garry McCoy (+0,426), který odsunul na třetí místo svého krajana Steve Martina (+0,960). Na čtvrtém místě se umístnil Marco Borciani před pátým Noriyuki Hagou a šestým Lucio Pedercinim. Sedmá pozice patřila jedinému stroji jiné značky než Ducati, který se dokázal prosadit do první desítky. Tímto strojem je litrový motocykl Honda, jenž pilotoval domácí Mistr Světa třídy Supersport - Chris Vermeulen. Za ním skončil osmý Pierfrancesco Chili, devátý Leon Haslam a desátý James Toseland (dnes dvakrát havaroval).
Náš Jiří Mrkývka zajel čas 1:40,564, zaostal tak za vítězným Laconim o 6,496 sekundy což je o cca 0,1 sekundy lepší než kvalifikační limit. Zarážející je především zjištění, že v ranním tréninku absolvoval Mrkva pouze dvě měřená kola, ke kterým přidal odpoledne pouhých osm kvalifikačních kol. Takto na dálku nelze dělat závěry, přesto je zřejmě vidět, že Mrkva se i nadále pere s technickými problémy jeho stroje Ducati 998RS.
Jako doplnění uvedu, že nejlepší stroj Petronas FP1 pilotoval jedenáctý Chris Walker, nejlepší stroj Kawasaki ZX-10R třináctý Ivan Clementi, nejlepší Suzuki GSX-R 1000 šestnáctý Pirgiorgio Bontempi, zatímco jediný stroj Yamaha YZF R1 dovedl do cíle úvodní kvalifikace na devatenáctém místě Allesssio Velini.
Supersport
Trio domácích borců obsadilo úvodní tři místa v první kvalifikaci na druhý závod třídy World Supersport. Nejrychlejším byl Karl Muggeridge (1:35,994) na Hondě týmu Ten Kate Honda, když jeho rychlost byla taková, že by jeho čas stačil i na superbikové Superpole. Druhým jezdcem byl Kevin Curtain na Yamaze (0,170), zatímco na třetí pozici skončil opět Australan, Broc Parkes z týmu Ten Kate Honda. Sebastian Charpentier čtvrtým místem potvrdil své kvality, když na pátou pozici poslal nejlepší tovární stroj Suzuki vedený Japoncem Katsuaki Fujiwarou. Zkušenost ze zimních testu na tomto okruhu zúročil v šesté místo Lorenzo Lanzi, a to i přestože stejně jako druhý Curtain dnes havaroval.
Druhá kvalifikace i superbikové Superpole je na programu zítra, resp. dnes v noci našeho času.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist