V Estorilu vybojoval Vostatek dvě třetí místa

O víkendu startoval český jezdec Ondřej Vostatek v portugalském Estorilu a to v rámci španělského šampionátu silničních motocyklů ESBK. V kvalifikaci třídy Supersport zajel druhý nejlepší čas a v obou závodech byl jezdcem bojujícím o vítězství. Vostatek získal v obou závodech třetí místo a poprvé v sezoně slavil umístění na stupních vítězů.

Ondřej Vostatek odcestoval do Portugalska s týdenním předstihem, aby mohl ještě s týmem absolvovat privátní testování a připravil se na nadcházející závodní víkend. Před závody, vzhledem k nepříznivému počasí, absolvoval stejně jako většina jezdců trénink až v pátek, když přestalo pršet. Hned v prvním tréninku byl nejrychlejší a ve druhém tréninku zajel druhý nejlepší čas.

V sobotní kvalifikaci si Ondřej dokázal najít, i mezi pomalejšími jezdci, potřebný prostor a zajel svůj nejlepší čas na této trati. V kvalifikačním finále skončil druhý se ztrátou dvou desetin na pole position a poprvé v sezoně odstartoval z první řady.

Do prvního závodu Ondra odstartoval velmi dobře a z první zatáčky si držel druhou pozici. Ve druhém kole závodu převzal vedení. Podařilo se mu najet náskok jedné vteřiny a závod vedl jedenáct kol. Bohužel pak mu začala odcházet zadní pneumatika a soupeři této šance využili. Ondřej nakonec udržel třetí pozici a poprvé v sezoně stál na stupních vítězů.

V neděli ráno pršelo a tým se rozhodl vynechat warm-up a nastoupil společně s Ondrou rovnou do závodu, tedy v době, kdy byla trať suchá. Ondřej startoval do druhého klání třetí, jelikož pořadí první desítky se mění v závislosti na výsledku prvního závodu. Po startu Ondra kontroloval třetí pozici a zvolil takovou taktiku, aby mu pneumatika déle vydržela. Čelo závodu se ale postupně začalo trhat a vedoucí jezdec získal vysoký náskok. Ondřej převzal iniciativu a v šestém kole šel na druhou pozici. Snažil se náskok vedoucího jezdce snížit, což se mu dařilo. V závěru závodu ale přišel útok, Ondřej druhou pozici neudržel, a závod dokončil znovu třetí.

Ondřej Vostatek po závodech řekl: „Jsem moc rád, že se povedlo první podium a to v obou závodech. Takže velký dík patří mému týmu, který odvedl stoprocentní práci. Myslím si, že jsme byli zase o kousek blíž vítězství. Cítím se lépe než ve Valencii a fyzička se mi začíná vracet, i přesto, že jsem den před odletem na závody utrpěl ošklivý pád v tréninku. Myslím ale, že ten můj dvouměsíční výpadek je pořád ještě znát a soupeři mají trochu výhodu.“

„Každý závod se pokaždé vyvíjel jinak, a tak jsme zkoušeli i nové věci a taktiku. Z mé strany tam byly i drobné chyby, takže se z toho musím poučit, abychom to příště dotáhli do vítězného konce a mohli stát na tom nejvyšším stupínku,“
dodal závěrem Ondřej Vostatek.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Karel18 přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist