Rossi a Hayden již vyhráli skoro vše

Jezdci týmu Repsol Honda Valentino Rossi a Nicky Hayden již v letošním roce získali skoro všechny primáty, které se ve třídě MotoGP udělují.

Prakticky o všem je ve třídě MotoGP rozhodnuto. Mistrem Světa se stal Valentino Rossi, o dalších místech až do čtvrtého Lorise Capirossiho je také rozhodnuto, vítězem šampionátu týmů se také již minule stal tým Repsol Honda, vítězem výrobců naopak japonská Honda, BMW za nejlepší kvalifikace si zřejmě také odveze Valentino Rossi, ovšem pokud snad nedostane během jednoho průměrného kola infarkt. O čem tedy bude poslední závod roku ve třídě MotoGP? Jistě především o posledním závodu roku a tím i o velkou prestiž, či o důležitý odchod na odpočinek s dobrým pocitem na srdci. Poslední závod bude také o tom, kdo se stane letošním nejlepším nováčkem, kdo bude držitelem ceny Rookie of The Yeard.
Po patnácti závodech letošní sezóny se dostal do čela tohoto hodnocení jezdec týmu Repsol Honda Nicky Hayden z USA. Pokud dokáže za svými zády udržet prakticky celou sezónu vedoucího Troye Baylisse, získá tým Repsol všechny důležité ocenění této sezóny.
"Je to až neuvěřitelné, že tomu je rok, co jsem navštívil svůj první závod Grand Prix, když jsem přijel sledovat do Valencie poslední závod loňské sezóny," říká Nicky Hayden. "Tento rok tak rychle utekl. Můj tým byl vynikající a hodně mi pomáhal. Každý závod jsem získával více důvěry a posledních pár Grand Prix bylo opravdu vynikajících. Bylo velké skončit na pódiu na Phillip Islandu. Opravdu rád bych ukončil sezónu se stejným pocitem. Ve Valencii jsem jel již dříve, ale to bylo minulý rok a ještě k tomu ve velmi špatných podmínkách. Myslím, že jsem od té doby prošel dlouhou cestu. Přinejmenším alespoň vím, kam vede dráha."
Valentino Rossi bude kromě dalšího vítězství bojovat o automobil značky BMW, který tato továrny udělí jezdci, jenž prokázal v letošní sezóně zaznamenat nejlepšího součtu kvalifikačních časů. Rossi toto hodnocení vede o 3,672 sekundy před svým krajanem Maxem Biaggim a o 4,632 sekundy před Lorisem Capirossim. Z těchto čísel je vidět, že pokud zajede Rossi pouze podprůměrný čas, stane se majitelem naleštěného vozu. Vedle boje o vítězství v tomto hodnocení bude také Rossi usilovat o své 22. pódium v jedné řadě, čímž by vyrovnal rekord Giacoma Agostiniho, který dosáhl tohoto úspěchu v šedesátých letech.
"Byla to pro mě úžasná sezóna," tvrdí Rossi ještě před jejím koncem. "Již na začátku roku jsem věděl, že bude nemožné získat tolik vítězství jako v loňském roce. Tento rok byla soutěž velmi silná. Tým pracoval velmi dobře a já byl často na pódiu. Zapamatuji si tento rok na velmi dlouhou dobu, protože jsem absolvoval několik velmi neuvěřitelných závodů. Doufám, že ve Valencii skončím dobře. Není to můj oblíbený okruh a nikdy jsem na něm nezvítězil. Bude to velmi těžká zkouška na závěr sezóny."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist