Mistrovství Evropy v Mostě

O tomto víkendu se na mosteckém autodromu koná další kolo šampionátu starého kontinentu.

Je před námi víkend, během kterého se nejenže jede v Doningtonu další díl Grand Prix a v Laguna Sece naopak World Superbike, ale pro české fanoušky je jistě nejzajímavější pohled do kalendáře Mistrovství Evropy, kde nalezne u nadcházejícího datumu název českého Mostu. Ano, na severu naší země se koná čtvrtí díl Mistrovství Evropy. Podívejme se nyní na dosavadní průběh tohoto šampionátu pohledem na celkovou klasifikaci jednotlivých tříd.
125 ccm:
V čele celkového pořadí třídy 125 ccm je italský jezdec Michele Conti (Honda-56 bodů), který sice v úvodním závodě na domácí Vallelunze nedokázal vystoupit na pódium, když dokončil závod na pátém místě, ale následným vítězstvím v Rijece a druhým místem v Assenu se propracoval na prozatímní vrchol světové přípravky pro nejmenší třídu.
Zlepšující se tendenci prokazuje také letošní lídr německého mistrovství, italský němec Dario Giuseppetti (Honda-49), kterého vítězství v Assenu poslalo na druhé místo celkové klasifikace. Dario prožívá letos fantastickou sezónu, ve které si jezdí v evropském šampionátu pro pódiová umístnění a ve “svém“ domácím šampionátu IDM vládne pevnou rukou, když v prvních třech závodech bezkonkurenčně zvítězil a ve čtvrtém si druhým místem pohlídal svůj velký náskok. Tento syn majitele berlínské sítě kaváren “Kaffee Giuseppetti“ předvedl již v červnovém závodě IDM, že mu severočeský okruh sedí a tak zajisté bude patřit mezi nejvážnější kandidáty na nedělní vítězství. Jen pro zajímavost uvedu, že okolo týmu Daria Giuseppettiho se začíná zajímavě pohybovat nejedna nám dobře známá osobnost z nejprestižnějšího, světového šampionátu, když například ve svých volných víkendech se o Dariův tým zajímá hlavní technik Elit Grand Prix Manfred Wittenborn.
Především zásluhou dvou druhých míst na začátku evropské sezóny se drží na třetím místě celkové klasifikace další Ital Mattia Angeloni (Honda-46), který se přes tento šampionát chce opět prosadit do Grand Prix. Na čtvrtém místě je již s drobným odstupem opět Ital Andrea Zappa (Aprilia-27), kterého následuje krajan Luca di Giuseppe (Honda-25), jenž zvítězil v úvodním podniku a dále se tomuto šampionátu nevěnoval.
Šampionátu třídy 125 ccm se v letošním roce pravidelně zúčastňují z našich jezdců Igor Kaláb a Václav Bittman. Prvně jmenovaný bodoval ve všech závodech, když ve dvou posledních závodech dokázal dokončit vždy v první desítce. Se šestnácti body se tak “Iga“ dostal na jedenácté místo a v Mostě bude útočit na první desítku. “Bittmánek“ se na body dostal jedenáctým místem v Rijece a s pěti body mu patří 21. pozice, kterou si jistě na svém oblíbeném okruhu v Mostě bude chtít vylepšit.
250 ccm:
Třída čtvrtlitrů má v letošním roce svou hvězdu v podobě japonského jezdce Tara Sekiguchiho (Yamaha-75), jenž v této evropské sezóně ještě nepoznal pocit zklamání ze svého poražení. Na druhé místo se po závodě v Assenu dostal druhý jezdec Častkova týmu, náš Lukáš Pešek (Yamaha-46), který bude na domácím “hřišti“ velkým favoritem na zisk vítězství.
Se šestibodovým odstupem je za Peškem bývalý účastník Mistrovství Světa Jarno Janssen (Yamaha-40) z Holandska. První Honda je na čtvrtém místě, když za jejími řidítky sedává německý jezdec Max Neukirchner (31 bodů), který si minulý víkend zkoušel společně s dalšími jezdci mostecký okruh v závodě našeho mistrovství a bude tak patřit k dalším z kandidátů na nedělní pódium. Pětici nejlepších jezdců evropského mistrovství třídy 250 ccm uzavírá finský jezdec Vesa Kallio se třiceti body.
Po Peškovi je naším druhým účastníkem v tomto šampionátu Radek Rous, který doposud solidně bodoval ve všech závodech a tak se dostal na celkové sedmé místo, když má na svém kontě 25 bodů. Do evropského šampionátu ještě zasáhl mladý, nadějný jezdec Michal Filla, kterého však provázejí v této sezóně nehorázné problémy s motocyklem, ale i s pořadateli (viz. Vallelunga). Michal do mosteckého závodu nastupuje s cílem konečně dosáhnout na evropské body a pokud se zadaří, pokusit se o první desítku.
Supersport:
Třída čtyřtaktních šestistovek má na rozdíl od dvoutaktních tříd odjeté pouze dva závody, když v holandském Assenu se závod této třídy nejel (jede se v rámci World Superbike v září).
Z úvodních dvou závodů vyšel nejlépe Ital Gilles Boccolini (Honda CBR 600RR), který v úvodním závodě zvítězil a v Rijece dojel na druhém místě, jeho bodový stav se tedy nyní opírá o 45 bodů a tedy o celkem 16 bodů více než má druhý jezdec v celkovém pořadí Matteo Baiocco (Yamaha YZF R6).
Především zásluhou vítězství v Rijece se dostal na třetí místo německý jezdec Philipp Hafeneger (Yamaha YZF R6), který má na svém kontě 27 bodů a tedy o pouhý bod více, než další z italských jezdců Camillo Mariottini (Yamaha YZF R6). Pětici nejlepších uzavírá finský střelec Sami Penna (Yamaha YZF R6) jenž nashromáždil 23 bodů.
V této třídě se již pokoušeli o body i naši jezdci (Fejta, Urbanec), ale doposud se žádný český jezdec do bodovaného pořadí nedostal. Doufejme, že tento víkend vše změní a alespoň jedno jméno ve výsledkách celkového pořadí po nedělním závodě uvidíme.
Nezapomeňte přijet naše jezdce na mostecký autodrom podpořit, v početném poli rychlých, evropských jezdců to budou potřebovat!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist