Mike di Meglio suverenne vyhral

Dorna tradicne eviduje pady pri trenincich a zavodech Grand Prix. Nasledujici statistika a take par zajimavosti kolem padu.

"Kralem padu" se stal Mike de Meglio
Opet vyhral 15-ti lety novacek, aspon v poctu padu. Vitezem "teto souteze" byl v lonskem roce Ital Stefano Bianco se 17 pady.
Letos ho prekonal opet 15-ti lety, ale tentokrat Francouz, Mike di Meglio. Ten v prvni polovine sezony jezdil v tymu Freesoul - Aprilia a dokoncil ji za Honda tym Gabriela Debii.
V kralovske tride se nejvetsim poctem padu prezentoval tovarni jezdec Aprilie, Noriyuki Haga, celkem 17x opustil sedlo sveho motocyklu. Tesne za nim zustal dalsi jezdec italske tovarny, tentokrate ale na Ducati, Troy Bayliss, ten spadl jen behem domaci Grand Prix 4x !!!
Alex Barros spadl 14x, ale k tomu jeste 7x pri testech, tyto pady vsak Dorna oficielne neeviduje.
Valentino Rossi naproti tomu spadl pouze jednou !!!, a to pri volnem treninku na GP Nemecka. A jeho predposledni pad je potom z Donningtonu 2002 a to take pri volnem treninku.
Zatimco Haga a Bayliss spadli na 10 ruznych tratich, tak mistr sveta 250 ccm Poggiali na osmi a z toho ve Valencii a na Sachsenringu trikrat. Jeho mistrovsky kolega z nizsi kubatury, Daniel Pedrosa, potom na sesti ruznych mistech.
Haga take spadl celkem sestkrat behem zavodu, nasledovan McWilliamsem a Baylissem - ti nedokoncili zavod celkem petkrat kvuli padu.
Celkem 705 padu v sezone 2003, to je nejvetsi pocet za poslednich 10 let !
Pritom v samotnych zavodech se na padech nejvice podilela nejnizsi trida - 105 pady, ve 250 ccm jich bylo 86 a v MotoGP potom nejmene, celkem 75.
Nejvice padu behem zavodniho vikendu bylo pri zmokle Grand Prix Francie v Le Mans 75 a nejmene prekvapive na GP Jizni Afriky ve Welkomu, pouhych 23!
"Kralovska tabulka"
1. Mike di Meglio (F) 19
2. Noriyuki Haga (J) 17
3. Eric Battaile (F) a Manuel Poggiali (RSM) po 16
5. Troy Bayliss (AUS) 15
6. Alex Barros (BRA), Marco Melandri a Stefano Bianco (oba I) po 14
9. Erwan Nigon (F) a Marco Simoncelli (I) po 13
11. Jakub Smrz (CZ), Randy de Puinet (F), Lucio Cechinello (I) a Jeremy McWilliams (GB) po 12
15. Casey Stoner (AUS) a Toni Elias (E) po 11
17. Alex Baldolini, Simone Corsi (oba I), Hugo Marchand (F), Sebastian Porto (RA) a Tohru Ukawa (J) po 10
22. Mika Kallio (SF), Thomas Lüthi (CH) a Sylvain Guintoli (F) po 9 padech.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist