Kadeřábek zkoušel Yamahu R1

V rámci předposledního dne "BP Spanish Sprint Heroes", pořádaným německou agenturou Bike-Promotion na španělském okruhu Almeria, vyzkoušel náš jezdec Jiří Kadeřábek i litrový stroj Yamaha YZF R1.

Jiří Kadeřábek absolvoval dnes svůj předposlední den na španělském okruhu Almeria, kam na sklonku roku 2003 odcestoval k testování, a na kterém během posledního týdne získal tři druhá a jedno páté místo v rámcových závodech. Vedle klasického testování, které dnes Jirka prodělal, absolvoval také jízdu na zcela nové Yamaze YZF R1, kterou mu díky jeho výkonu zapůjčil jeden z anglických jezdců účastnících se také této zimní přípravy.
"Je tady teplo třicet stupňů," hlásí Jiří Kadeřábek po skončení dnešního programu. "Jezdíme staré gumy, ale i na nich jedu 1:49. Přijeli sem z Německa Angličané, jsou skvělí. Ale hlavně chci říct jednu zajímavou dnešní příhodu s jedním z těchto Angličanů," pokračuje Kaďas ve svém vyprávění. "Toho jednoho jsem přes zadní brzdu předjel ve vracáku a on pak k nám přišel a povídá mi - very goot pilot! Nechápal jak jsem ho mohl takto předjet. Začal si s námi povídat a pak mi nabídnul jestli se nechci svést na jeho Yamaze R1. Byla to ta nejnovější R1 ! Objel jsem asi šest kol a bylo to naprosto skvělé. Zajel jsem 1:51 což on nechápal. Říkal, že na tom jezdí hodně dlouho, ale dnes se dokázal dostat jen na 1:57. Potom mi půjčil svou Yamahu R6, ale hned po prvním kole jsem z toho slezl. Dost mu při brždění bouchaly přední vidle. Jemu to nevadí, protože je těžší o 36 kilo. Odpoledne mě půjčili Minibike 40 a já jim tady hned udělal show. Jezdil jsem po zadním kole :-) Na zítra mi slíbili, že mi půjčí jejich Aprilii Mile 1000 a tak jsem na ní zvědavý. Jinak dnes Jaroslav Müller zrychlil o 3 sekundy, dostal se na 1:57. Martin Haken, syn Pavla Hakena, zajel 2:00,550 a to je dobrý. Ostatní Češi jeli stejně nebo hůře než jejich nejlepší časy."
Dále jsem položil Jirkovi Kadeřábkovi otázku, zda si nemyslí, že by pro jeho jezdecký vývoj nebylo lepší zúčastnit se vedle MČR i nějakého jiného šampionátu na západ od našich hranic.
"Tak to mi tady ti Angličané taky říkali," odpověděl Kaďas. "Prý ať vedle celé Evropy jedu i německé IDM. Rico Penzkofer [poznámka - pátý z IDM 2003 ve třídě Supersport] tady jel dnes dvakrát na Yamaze R6 a já jsem ho porazil. On zakroutil hlavou a sedl na R1 no a samozřejmě, že mi to hned vrátil, předjel mě a ujel mi. Jestli se můžu jezdecky vyvíjet v našem mistráku? Asi jo, ale stejně podle všeho jednou nasměrujeme mou kariéru jinam. Letos určitě pojedeme MČR, až tam jednou získám titul, tak skončím a přejdu jinam. Jestli to bude IDM se ještě rozhodneme."
Poslední otázka krátkého rozhovoru směřovala na rozdíl mezi Yamahou R1 a Yamahou R6, kterého si mladý jezdec všiml na první pohled.
"R1 je skvělá motorka, pěkně se vodí a dobře brzdí. Na konci té dlouhé rovinky jsem to vytáhl na 263 km/h což je dobré. Jen bych to, ale jako závoďáka nechtěl. Myslím si, že na R6 se mám ještě hodně co učit. Až jednou přijde čas, tak bych asi přesedl. Taky mi zde říkali, ať to zkusím v Superbike. Yamaha R6 je oproti R1 dravější, ale hůř se vodí v zatáčkách."
Jiří Kadeřábek zítra zakončí svou vánoční a novoroční přípravu posledním dnem testování, kdy má na plánu volné ježdění. Poté ukončí své působení při "BP Spanish Sprint Heroes" a již se vydá zpět do České Republiky, na kterou se dle jeho slov již hodně těší.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist