Haskovec vyhrál Superstocky

Český jezdec Vincent Haskovec dosáhl na své první vítězství v americkém profesionálním šampionátu AMA Superstock a dostal se do čela celkového hodnocení šampionátu.

AMA Genuine Suzuki Accessories Superstock Series:
Prozatím zřejmě jednoho ze svých největších úspěchů dosáhl náš jezdec Vincent Haskovec, který dokázal zvítězit v sobotním závodě třídy Superstock. Rodák z Prahy a pozdější "karlovarák" nyní žijící v Lake Elsinore v Kalifornii skoro celý závod sledoval jízdu vedoucího Joshe Hayese aby na něj zaútočil v poslední zatáčce závodu a tím i získal své první vítězství v americkém profesionálním mistrovství. Oficiální stránky šampionátu AMA Pro Racing o tomto Vincentově tahu doslova píší: Čechoslovák [asi nevědí, že jsme již rozdělení] odvážně podjel Hayesuv stroj a vyrazil z kopce do cíle závodu.
"Můj tým Hooters Suzuki pracoval velmi dobře," říkal Haškovec v cíly závodu. "Do závodu jsem dal to nejlepší co umím. Je to moje první vítězství v národním šampionátu a tak jsem opravdu šťastný."
Na druhém místě v tomto závodě tedy skončil o 0,108 sekundy Josh Hayes a na třetím se ztrátou 0,851 sekundy Opie Caylor před čtvrtým Tommy Haydenem (+7,654), který v tomto roce poprvé okusil hořkost porážky a nás může jen těšit, že v době nevýrazných výkonů českých jezdců ve světových a některých evropských šampionátech máme alespoň na druhé straně zeměkoule malé radostné zadostiučinění.
Vincent se tímto vítězstvím také dostal do čela celkového pořadí šampionátu AMA Superstock (120 bodů) před Tommyho Haydena (118). Na dalších místech jsou Fergusson (109), Hayes (100) a Caylor (93).
AMA/Chevy Trucks U.S. Superbike Championship:
1. závod (sobota)
V rychlosti skoro 170 mph (cca 273,58 km/h) praskla australskému jezdci Matu Mladinovi zadní pneumatika jeho Suzuki GSX-R1000. Mladin hrozivou situaci sice ustál a snažil se dojet ještě do boxů k výměně kola a následnému pokusu o zisk několika bodů, ale zjistilo se, že při jízdě štěrkem únikové zóny se mezi brzdovou destičku a kotouč zasekly kamínky. Mladin z tohoto důvodu nebyl nakonec schopen do boxů ani dojet a tak následovalo ostavení stroje a konec nadějím na páté vítězství v řadě. "Pneumatika explodovala bez varování a já byl rád, že se to nestalo o 100 yardů (91,4 m) dříve, protože to bych byl v betónové zdi," komentoval po závodě celou nebezpečnou situaci Mat Mladin.
Za této situace se ze svého prvního vítězství před domácím publikem radoval Aaron Yates a tím i tedy z dalšího vítězství opět tým Yoshimura Suzuki. Druhé místo v sobotním závodě patřilo mladšímu z bratrů Bostromovích Ericu, který za "Double A-Ronem" po velké bitvě nakonec zaostal o 2,8 sekundy. Za eBossem dokončil závod na třetím místě tovární jezdec Hondy Kurtis Roberts.
I další místa patřila plně továrním jezdcům, když to čtvrté získal Anthony Gobert zastupující v podobě týmu Austin továrnu Ducati, pátý dokončil starší bratr eBosse Ben Bostrom, šestý Larry Pegram na stejném stroji jako Gobert. Na čtrnáctém místě dokončil závod náš Vincent Haskovec.
2. závod (neděle)
To co nevyšlo Mladinovi v sobotním odpoledni si vynahradil tento zkušený australský jezdec v nedělní části, kdy však cestu za vítězstvím měl ztíženou nejen špatnou viditelností přes stále se zamlžující plexi jeho přilby, ale i přerušením samotného závodu po ošklivé havárii privátních jezdců Scotta Jensena a Woody Deatherage. Přes všechna úskalí se Mladin dostal a v závodě v němž bylo celkem pět jezdců postupně ve vedení nakonec zvítězil. "Prvních deset kol jsem jel se zdviženým plexi. Byla tam malá skulinka, kterou jsem mohl koukat. Upřímně řečeno, jsem rád, že jsem do nikoho nevrazil," stěžoval si Mladin v cíly závodu.
Ze druhého místa se opět radoval Eric Bostrom, který v souboji čtyřčlenné skupiny odsunul na třetí pozici Kurtise Robertse, na čtvrtou pak Aarona Yatese a na pátou svého bratra Bena. Vincent Haskovec ve druhém závodě třídy Superbike dojel na patnáctém místě.
Do čela celkového pořadí se po závodech na okruhu Road Atlanta dostal Aaron Yates (214). Druhý je o pouhé dva body jeho týmový kolega Mat Mladin (212) a třetí Eric Bostrom (202). Pěkné postavení v tomto vrcholném americkém šampionátu drží náš Vincent Haskovec jenž je se 127. body na devátém místě.
AMA Pro Honda Oils U.S. Supersport Championship:
Velký úspěch slavil tým Yoshimura Suzuki i v závodě druhé nejprestižnější americké třídy AMA Supersport, když se prostřednictvím Bena Spiese stal vítězem závodu šestistovek. Samotný Spies se radoval poprvé ve své kariéře z vítězství v této třídě. Jako druhý dokončil závod první ze čtveřice továrních jezdců Yamahy, kterým byl tentokrát Damon Buckmaster. Třetí místo obsadil po velkém boji se svým mladším bratrem Aaron Gobert. Čtvrtého místa tedy dosáhl nejmladší z australské bratrské trojice startující v závodech AMA Pro Racing, mladý Alex Gobert za nimž na pátém místě dojel jezdec známí i z našeho mistrovství Jason DiSalvo na továrním stroji Yamaha YZF R6.
Dramatický závod, byl přerušen po havárii Rogera Lee Haydena (přesněji když po havárii v deštivém závodu znovu vyjel na trať, ale přechod z trávy na asfalt nezvládl, havaroval znovu a na asfalt okruhu nanesl množství bláta). Ani se mi nechce věřit, že tento nejmladší člen bratrské trojice Haydenů havaroval podruhé úmyslně, aby způsobil právě přerušení závodu (vrátil se tak na druhé místo při opětovném startu závodů). Při restartu závodu došlo ke kolizi několika jezdců z nichž byl jeden právě vedoucí muž celkové klasifikace Jamie Hacking z Británie. Hacking sice svůj stroj ještě zprovoznil, ale na lepší než 21. místo to již nestačilo (v USA boduje celkem 30 jezdců). Hacking po závodě jako viníka své nehody označil třetího muže pořadí, tedy Aarona Goberta jenž měl údajně do Hackinga při restartu strčit.
V čele celkového pořadí třídy Supersport je i nadále Jamie Hacking (117 bodů) ovšem již pouze zásluhou jeho dvou předešlých vítězství, protože druhý jezdec celkového pořadí Damon Buckmaster má již také 117 bodů. Na třetím místě je Ben Spies (112), čtvrtý je Aaron Gobert (109) a pátý Jake Zemke (102).
AMA Lockhart Phillips USA Formula Xtreme Series:
To co se nepodařilo Jamie Hackingovi v závodě třídy Supersport vynahradil si tento britský jezdec v závodě třídy Formola Xtreme, tedy v obdobě evropské třídy Superstock. Hacking tedy zvítězil v předčasně ukončeném závodě po havárii trojice Jimmy Moore, Adam Fergusson a Roger Lee Hayden.
Druhé místo v tomto závodě patřilo Jake Zemkemu před třetím Martinem Craggillem, čtvrtým Joshuou Kurtem Hayesem a pátým Aaronem Gobertem.
V čele šampionátu je Jake Zemke z týmu Erion Honda (96 bodů) před druhým Benem Spiesem (89) a třetím Joshem Hayesem (75).
MBNA 250 Grand Prix Series:
Nic nového pod americkým sluncem - i tak lze nazvat čtvrté letošní vítězství Richarda Olivera z kalifornského Auberry. Za překvapení lze v tomto závodě považovat snad jen brzké vyřazení jak doposud druhého z celkového pořadí šampionátu a obhájce loňského titulu Charlese Sorensena, který se již v prvním kole stal účastníkem hromadné havárie. Třetí z celkového pořadí - Ir Simon Turner naopak skončil o jedno pouhé kolo později.
Za této situace si pro vavříny prvních třech v cíly došli jezdci, kteří se ještě letos z pódia neradovali (doposud bylo vždy pořadí #97-#1-#111). Za vítězným Oliverem dojel druhý Colin Jensen před třetím Edwardem Sorbem.
V hodnocení letošního šampionátu je ve vedení Rich Oliver (150) před Perry Melneciucem (102), Chrisem Pylesem (98) a Chuckem Sorensenem (96). Simon Turner je na šestém místě (87). Americký profesionální národní šampionát AMA Pro Racing pokračuje za čtrnáct dní na okruhu Pikes Peak.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist