GP Welkom - 250 ccm

Dani Pedrosa zvítězil po dramatickém posledním kole v závodě třídy 250 ccm. Náš Jakub Smrž v závodě postupně propadal, nakonec z toho je až 21. pozice.

Doslova poslední kolo nervů předvedli Dani Pedrosa a Randy De Puniet v úvodním závodě třídy 250 ccm, který se dnes jel v jihoafrickém Welkomu. V tomto posledním kole si celkem pětkrát vyměnili své= místo, aby nakonec rozhodla dle mého názoru nepochopitelná chyba zkušeného Randy De Punieta, který se před poslední zatáčkou zcela nelogicky otočil a chtěl si zkontrolovat, kde se nachází Daniel Pedrosa, který však zalehnutý za svou kapotáží předjel De Punieta z druhé strany a v poslední zatáčce ještě získal i mírný, půlsekundový náskok.
Daniel Pedrosa (40:04,690) tak v závodě zvítězil o 0,536 sekundy před Randy De Punietem. Na třetím místě dokončil závod po fantastické jízdě, okořeněné několikerým překonáním aktuálního rekordu okruhu, argentinský jezdec Sebastian Porto (+5,859), který po úvodním kole vedl, ale chyba ve druhém kole s následným výjezdem mimo dráhu okruhu znamenala, že Argentinec zahájil svůj boj o pódium opětovně z posledního místa.
Čtvrté místo v tomto závodě vybojoval nakonec velmi jednoznačně loňský Mistr Světa Manuel Poggiali. Velký souboj se odehrával o další pozice. Strhující bitva končila velkou strkanicí v poslední zatáčce. Z pátého místa se tak radoval mladý Alex De Angelis před šestým Alexem Debonem a sedmým Fonsi Nietem. Osmou pozici získal v poslední zatáčce trochu "nakopnutý" Toni Elías před devátým Roberto Rolfem a desátým Franco Battainim. Jedenáctý dokončil závod Hiroshi Aoyama před dvanáctým Héctorem Faubelem a třináctým Arnaudem Vincentem. Čtrnáctý byl Dirk Heidolf a patnáctý Sylvain Guintoli.
Dávno zapomenuty jsou výsledky našeho Jakuba Smrže z letošních IRTA testů. Jakub se ve Welkomu postupně propadal ve výsledkových listinách. Nejinak tomu bylo i v samotném závodě, kde propadl ihned po startu. Pád a vyjetí několika jezdců ho sice vrátilo během několika kol na osmnácté místo, ale i o toto umístnění nakonec přišel a po nevýrazném výkonu se musel spokojit až s 21. místem. Vedle samotné pozice je ještě více zarážející odstup od nejlepších, když na vítěze ztratil 1:15,026 minuty a na poslední bodované místo mu chybělo bezmála skoro půl minuty.
"Je to hrozné. Mechanici to spletli a dali mi měkkou gumu namísto té tvrdší, kterou jsem si vybral. Vůbec se na tom nedalo jet," komentoval krátce svůj první závod Jakub Smrž.
Držme naším jezdcům, tedy Kubovi ve třídě 250, ale i Lukáši Peškovi ve třídě 125 ccm palce, aby se při dalším závodě Grand Prix dokázali lépe prezentovat mezi nejlepšími jezdci.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist