GP Malajsie 125ccm

Po vítězství v závodě nejnižší třídy se z titulu Mistra Světa raduje Daniel Pedrosa.

Daniel Pedrosa se stal dva závody před koncem letošního Mistrovství Světa třídy 125 ccm novým světovým šampiónem, když zvítězil v Grand Prix Malajsie na okruhu Sepang. Po 43:07,647 minutách rozdával se slzami v očích šťastný Pedrosa první rozhovory a to po závodě v němž jeho soupeř Stefano Perugini odstoupil pro technickou závadu jeho Aprilie a po závodě v němž od prvního kola pouze zvyšoval svůj náskok na vedoucím místě, aby jeho konečná hodnota zůstala na čísle 2,658, když ovšem během závodu dosahovala až k hranici sedmy minut.
Na druhém místě se v dnešním závodě umístnil mladý finský jezdec Mika Kallio, který tak poprvé v historii Grand Prix přivedl stroj KTM na pódiové umístnění. Kallio v těsném souboji porazil o pouhých 0,092 sekundy nakonec třetího Jorge Lorenza na továrním stroji Derbi.
Dlouho se pral o své druhé pódium i „náš“ švýcarský jezdec Thomas Lüthi, který nakonec doplatil na slabší brždění do několika náročných zatáček (zejména do první a do poslední zatáčky), kde ho někteří jezdci předjížděli (zejména Azuma) a on poté musel absolvovat náročné a zejména riskantní předjetí zpět. Thomas Lüthi tedy nakonec vybojoval čtvrté místo před pátým Masao Azumou a šestým Alexem De Angelisem.
S další ztrátou si pro sedmé místo přijel Mirko Giansanti před Héctorem Barberou a Pablem Nietem. Zejména Barbera stojí ze zmínku, když po špatném startu a špatném úvodu závodu dokázal jízdou na hranici nejrychlejšího kola stáhnout svůj odstup na nejrychlejší jezdce. Desítku nejlepších doplnil druhý jezdec rakouské KTM Roberto Locatelli z Itálie.
Jedenácté místo v tomto závodě získal mladý Marco Simoncelli před Stefano Biancem na stroji Gilera. Špatné vzpomínky na Malajsii si jistě odveze i nakonec až třináctý Andrea Dovizioso, který však dopadl jistě lépe než například Casey Stoner, který nejprve jel ve vedoucí skupině, po chybě a propadu tuto skupinu opět dojel, ale při boji o medaile dostal smyk na zadní kolo a havaroval.
Poslední body získali čtrnáctý Gábor Talmacsi (jeho týmový kolega Steve Jenkner závod opět nedokončil pro poruchu) a patnáctý Alvaro Bautista.
Jistým Mistrem Světa je tedy Dani Pedrosa (223 bodů), druhý je v celkové klasifikaci stále Stefano Perugini (159), ale již pouze o dva body před třetím Alexem De Angelisem (157). Čtvrtý je Andrea Dovizioso (149) a pátý Pablo Nieto (139). Thomas Lüthi je nyní na 13. místě se 68. body.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist