GP Francie - 2. kvalifikace

Za neustálého deště se dnes odehrál nejen kvalifikační sobotní program, ale i ranní volné trénování. Vítězové kvalifikací tak jsou určení podle včerejších suchých výsledků.

Temné mraky z nichž neustále padal déšť. Tak takhle se prezentovalo počasí v dnešním dni nad francouzským okruhem Bugatti v Le Mans. Za těchto podmínek bylo již v ranních hodinách jasné, že dnes se žádný z jezdců nezlepší což se také stalo. Pořadí na startovním roštu všech tříd tady určila včerejší kvalifikace a tak se dnes jezdci spíše než zdolávání rychlých kol věnovali mokrému nastavení jejich motocyklů. Podívejme se tedy nyní alespoň kdože byl na mokrém asfaltu dnes v jednotlivých třídách nejrychlejší.
125 ccm:
Skvěle se na mokrém asfaltu prezentovali jezdci finského týmu Ajo Motorsports Mika Kallio a Masao Azuma, kteří se dnes stali nejrychlejšími z celého početného startovního pole nejslabší třídy, když finský pilot Kallio (2:01,755)byl ze všech absolutně nejrychlejší. Druhý Azuma (+0,687) odsunul na třetí místo překvapivého vítěze ranního volného tréninku Alvaro Bautistu (+0,824), který byl také posledním jezdcem jenž dosáhl pouze necelé jedné sekundy na Kallia. Ostatní jezdci již ztráceli opravdu hodně, když celkem 13 by se jich dnes se svými časy nedokázalo kvalifikovat (nezajeli ani 107% Kalliova času). Mezi těmito 13. jezdci byli dokonce taková jména jako Pablo Nieto, Max Sabbatani, Gino Borsoi, ale i domácí Arnaud Vincent, veterán Lucio Cecchinello či jeho týmový kolega Casey Stoner jenž dnes během kvalifikace dvakrát havaroval a několikrát řešil problémy se smyky svého zadního kole.
Čtvrtým místem v dnešní části potvrdil španělský jezdec Jorge Lorenzo, že zítra by měl patřit k nejlepším. Pětici nejlepších dnes uzavřel italský jezdec Stefano Perugini. Švýcarský jezdec našeho týmu Elit Grand Prix dnes zajel sedmnácté místo. Lüthi na vítězného Kallia ztratil více jak šest sekund, ovšem do zítřejšího závodu odstartuje ze skvělého desátého místa, když pozici ve třetí řadě si vybojoval již ve včerejší, suché části kvalifikace.
250 ccm:
Nejlepším vodníkem nejsilnější třídy se dnes stal Jeremy McWilliams jenž nejenže zvítězil v ranním tréninku, ale i v odpolední kvalifikaci (1:50,666). Jako druhý se dnes umístnil Valentino Rossi (+0,917), který tak potvrdil po včerejším vítězství roli vážného kandidáta na vítězství. Třetí místo v dnešní kvalifikaci patří japonskému jezdci Nobuatsu Aokimu (+0,975) jenž v ranním tréninku skončil na druhém místě a v odpolední kvalifikaci střídal stejně jako Jeremy McWilliams dvoutaktní stroj Proton KR3 se čtyřtaktní novinkou tohoto týmu Proton KR V5.
Na dalších místech dnešní mokré kvalifikace se umístnili čtvrtý Troy Bayliss, pátý Carlos Checa, šestý Garry McCoy jenž využil klimatických podmínek konečně k lepšímu umístnění a tím snad také částečně k zlepšení své psychické situace. Sedmé místo obsedil Sete Giberna, osmé Max Biaggi, deváté Alex Barros a desáté Makoto Tamada.
Do zítřejšího závodu však z první řady odstartuje čtveřice Rossi, Barros, Capirossi a Melandri.
MotoGP:
Stejně jako v předešlých dvou případech, tak i ve třídě 250 ccm nedošlo k žádnému posunu v oficiálním času kvalifikace a tak do závodu z pozice Pole Position odstartuje bývalý Mistr Světa třídy 125 ccm Manuel Poggiali ze San Marina.
V dnešní mokré části byl jen těsně nejrychlejší Franco Battaini (2:00,549) před domácím Randy de Punietem (+0,078) a španělským jezdcem Fonsi Nietem (+0,484). Čtvrté místo obsadil týmový kolega našeho Jardy Huleše Naoki Matsudo před pátým Manuelem Poggialim, šestým Roberto Rolfem, sedmým Sebastianem Portem. Na dalších třech místech se umístnili domácí borci osmý Erwan Nigon, devátý Hugo Marchand a desátý Sylvain Guintoli.br> Z našich jezdců se na vodě lépe dařilo Jaroslavu Hulešovi jenž s odstupem přes tři sekundy získal dvanácté místo zatímco Jakub Smrž s odstupem přes šest sekund místo dvacáté první. Do zítřejšího závodu však naši jezdci odstartují až ze šesté řady po neúspěchu v první části kvalifikace. Doufejme, že svým zítřejším výkonem nám dají vzpomenout na jejich skvělé výkony v uplynulých sezónách. Jen doplním, že předpověď počasí na zítřejší závod mluví o možnosti, že se pojede za drobného deště.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist