Dutch TT MotoGP - závod

Sete Gibernau získává své letošní třetí a celkově čtvrté vítězství ve třídě MotoGP.

V závodě nejsilnější třídy, který byl pro náhlé spuštění deště odložen o 20 minut, dominoval španělský jezdec Sete Gibernau (42:39,006), který tak potvrdil současné jedničky v mokrých podmínkách. V první polovině závodu mu však zdatně sekundoval Max Biaggi, který několikrát na Seteho úspěšně zaútočil. Nakonec vše vyřešil Garry McCoy, jenž se nesmyslně namotal mezi Seteho a Maxovu Hondu. Italský jezdec tak mírně ztratil a Španěla již nedokázal ohrozit. Garry McCoy tak potvrdil svou letošní neschopnost nejen dobře zvládnout čtyřtaktní techniku, ale i mentálně vydržet velké psychické tlaky, které se zřejmě odehrávají v jeho hlavě.
Max Biaagi tak dokončil závod na druhém místě (+10,111), když zanechal za svými zády především třetího Valentina Rossiho (13,875). Hezký souboj se mohl odehrávat o čtvrté místo, kde jel dlouho Noriyuki Haga, ale když japonského jezdce dojel dobře finišující Španěl Carlos Checa a Japonce předjel, ten ve snaze zachytit Checovo tempo havaroval. Za čtvrtým Checou dokončil závod pátý Olivier Jacque.
Po špatném startu a průměrném začátku si zlepšenou jízdou od poloviny závodu vybojoval deset bodu za šesté místo vítěz kvalifikace Loris Capirossi. Sedmou pozici dovezl do cíle Colin Edwards II. na tříválcovém stroji Aprilia RS3 Cube. Za Edwardsem dokončil závod na osmém místě Alex Barros, který stále nemůže najít hranice možností stroje Yamaha YZF M1.
Deváté místo obsadil australský jezdec Troy Bayliss, který v úvodu závodu havaroval z třetí pozice, desátý dokončil závod jezdec startující na divokou kartu - Alexander Hofmann na stroji Kawasaki ZX-RR. Jedenáctou pozici si připisuje americký mladíček Nicky Hayden, který dokončil závod před dvanáctým Tohru Ukawou, třináctým Shyniou Nakanem a čtrnáctým Andrew Pittem. Pro poslední bod si do celkové klasifikace dojel nejmladší jezdec startovního pole John Hokins s továrním strojem Suzuki GSV-R.
V celkovém pořadí je na čele stále Valentino Rossi (151), jehož náskok se nyní "ztenčil" na 38 bodů, když na druhém místě si vítěz dnešního závodu Sete Gibernau polepšil již na 113 bodů. Třetí místo celkového hodnocení drží Max Biaggi (105) před čtvrtým Lorisem Capirossim (71) a pátým Alexem Barrosem (62).
Šampionát Grand Prix nyní pokračuje za čtrnáct dní na britském okruhu Donington Park.
Aktuální výsledky z Assenu naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist