Byvaly sampion na Kawasaki se objevil pri GP Australie

Ex-tovarni jezdec Kawasaki, Kork Ballington, navstivil sve soucasne kolegy u Kawasaki.

Kork Ballington navstivil tym Kawasaki
Poprve od roku 1992, a sice tenkrat pri GP Kyalami, navstivil ctyrnasobny mistr sveta Kork Ballington dejiste GP.
Ackoliv to uz bylo pred mesicem, tato zprava se doposud na nasem serveru neobjevila, tak jsem ji s dovolenim ozivil. V civilnim obleceni se pohybujici Kork Ballington, sel paddockem tak nenapadne, ze ho nepoznal ani jeho dlouholety kolega ze zavodni drahy, Angel Nieto sr.
Pro ty, kteri neznaji historii vstupu Jihoafricanu do sveta GP, tak ji velmi kratce shrnu. Zacatkem 70. let se najednou na evropskych drahach objevili tri Jihoafricane a sice Kork Ballington, Jon Ekerold a Alan North. Na soukromych strojich, vetsinou znacky Yamaha a predevsim ve tridach 250 a 350 ccm se brzo prosadili nejen na stupne vitezu, zacali dokonce vyhravat i jednotlive Grand Prix (a to postupne vsichni tri) a pozdeji se dokonce, ale to uz na Kawasaki (Ballington celkem 4x) a na Bimote (Ekerold 1x) stali mistry sveta. A nemeli to rozhodne jednoduche. Tehdejsi vlady a to nejen nase, jihoafricanum vubec nepraly a tak se napriklad nesmeli zucastnovat oficielne nejen GP CSSR, GP Jugoslavie, ale ani treba GP Finska v Imatre. A tak Kork Ballington jezdil v techto letech s britskym pasem, Jon Ekerold "nasel" nejake sve predky v Norsku a zavodil s norskym pasem a Alan North se zase stal diky svemu sponzorovi, pro zmenu Holandanem.
Tovarni jezdec Kawasaki, Kork Ballington, vyhral MS v letech 1978 a 1979 celkem ctyrikrat, a to vzdy v kubaturach 250 a 350 ccm. Potom presedlal na absolutne konkurence neschopnou Kawasaki 500 a ukoncil svou karieru na podzim v roce 1982, kdyz se Kawasaki oficielne rozloucila s GP.
"Mel jsem tehdy radeji zustat v Evrope a najit si nejake misto v tomto oboru (mysleno Grand Prix). Misto toho jsem zil nejdrive v Kalifornii, potom v jizni Africe a nyni mam v Brisbane (AUS) obchod se stavebninami.", rikal pri navsteve tymu Haralda Eckla, byvaly svetovy sampion. Velmi pochvalne se o tymu vyjadroval a hlavne se divil, jake ruzne nahradni dily a hlavne v jakem rozsahu ma tym s sebou v zamori a rikal, ze se chysta pristi rok do Evropy, a to navstivit nekterou Grand Prix. "Pri te prilezitosti predstavim mou vlastni knihu o zivote motocykloveho zavodnika", dodal sympaticky Jihoafrican.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist