AMA Barber MP - neděle

Mat Mladin šampiónem třídy Superbike. Náš Vincent Haskovec si dojel pro další z velkých triumfů ve své kariéře, když se posledním závodem sezóny dokázal protlačit na konečné, deváté místo v letošní sezóně amerických superbiků.

8 000 v pátek, 17 000 v sobotu a 23 000 v neděli. Tak to jsou čísla o počtu diváků, kteří se přišli o uplynulém víkendu podívat na nový okruh Barber Motorsports Park, kde se jel závěrečný díl amerického šampionátu AMA U. S. Superbike.
AMA Pro Honda Oil U. S. Supersport
Podruhé během jednoho víkendu se radoval Tommy Hayden (Kawasaki ZX-6RR), starší bratr Nickyho Haydena, jezdce týmu Repsol Honda v šampionátu MotoGP, z vítězství v závodě amerického silničního šampionátu AMA Pro Racing. Druhé vítězství zaznamenal tento jezdec z kentuckého Owensboro v závodě třídy AMA Supersport, když dokázal v jednou přerušeném závodě nejen svádět tuhý boj s Buckmasterem, DuHamelem a Aaronem Gobertem, ale i tyto soupeře odsunout.
"Před červenou vlajkou jsem se zalekl trochu pomalejších jezdců," říkal vítěz v cíli závodu, když právě v té první části jezdil neustále na třetím místě za vedoucím Gobertem a druhým DuHamelem. "Se svou rychlostí jsem byl po restartu spokojený. V posledních kolech byl okruh již suchý a tak jsem jel jak nejlépe dovedu. Byl jsem schopný získat alespoň ten malý kousek náskoku. Jsem rád, že jsem podruhé v řadě dokázal zvítězit v jedné sezóně ve dvou závodech, zima bude proto lepší."
Na druhém místě se ztrátou 0,626 projel cílem tohoto závodu australský jezdec Damon Buckmaster (Yamaha YZF R6), kterého následoval o pouhých 0,011 sekundy kanadský veterán Miguel DuHamel (Honda CBR 600RR). Čtvrtou pozici získal zklamaný Aaron Gobert, který v úvodní části dlouho vedl.
Klidnou jízdou si pátým místem dojel pro letošní titul šampióna AMA Supersport britský jezdec Jamie Hacking. "Byl to dlouhý víkend," říkal po závodě letošní Mistr USA v této třídě. "Moc jsem toho poslední noc nenaspal. Nikdy jsem nebyl v této pozici, kdy jsem jel pouze na zisk titulu. Je to hrozně hezké. Je to sen - každý chce vyhrát šampionát supersportů. Chtěl bych poděkovat lidem od Yamahy a celému mému týmu. Tito chlapci stáli za mnou celý, dlouhý rok."
Za Hackingem dokončil poslední závod sezóny 2003 šestý Jake Zemke, sedmý Alex Gobert, osmý Roger Lee Hayden, devátý Tony Meiring a desátý Dean Luck.
V celkovém pořadí tedy zvítězil Jamie Hacking (334 bodů) před Damonem Buckmasterem (326), Tommy Haydenem (250), Alexem Gobertem (241) a pátým Jake Zemkem (240). Šesté místo konečného pořadí patří Aaronu Gobertovi (239), sedmé Tony Meiringovi (238) a osmé Rogeru Lee Haydenovi (230). Desítku nejlepších doplnili devátý Ben Spies (228) a desátý Jason DiSalvo (221). V této třídě se jednou svezl i Čech Vincent Haskovec, jeho devatenácté místo v závodě a tím i zisk dvanácti bodů ho zařadil na konečnou 47. pozici celkového hodnocení třídy Supersport.
Jamie Hackin po závodě odpověděl na otázku, zda je prémie od továrny Yamaha za zisk titulu opravdu 200 000,- US Dolarů, že nebude prozrazovat výši této prémie, ale že tazatel je velmi blízko oné částce.
MBNA 250 GP
Závod dvoutaktní třídy 250 ccm byl nejen poslední v této sezóně, ale i posledním v dosavadní historii šampionátu AMA Pro Racing, když již v loňském roce bylo rozhodnuto, že tento šampionát ztratí svůj profesionální statut a bude přemístěn pod patronaci konkurenčního šampionátu WERA (poloprofesionální šampionát).
V tomto závodě neponechal nic náhodě letošní fenomén této třídy na americkém kontinentu Richard Oliver (Yamaha TZ) a stejně jako ve všech předešlých případech, tak i tentokrát zvítězil. Na druhém místě projel cílem loňský šampión Charles Sorensen (Aprilia). Třetí pozice patřila v letošní sezóně již poněkolikáté Simonu Turnerovi z Irska. Čtvrté místo v posledním závodu patřilo Colinu Jensenovi před pátým Michaelem Montoyou.
"Simon a Chuck jezdili dobře," říkal spokojený Oliver. "Oba ně hodně tlačili. Bude mi to chybět. Tréninky a závody se všemi byly dobré. Měl jsem letos dobrý rok."
V celkové klasifikaci tedy zvítězil Rich Oliver (415 bodů) před druhým Simonem Turnerem (294), třetím Perry Melneciucem (291). Až na čtvrté místo se díky dvěma výpadkům během sezóny propadl loňský šampión Chuck Sorensen (284).
Závěrem této třídy jedna poznámka - do letošní sezóny se v této třídě zapojilo neuvěřitelných 98 jezdců na dvoutaktních dvěstěpadesátkách!!!!
AMA Chevy/Truck U. S. Superbike - 2. závod
Druhý závod třídy Superbike nejen rozhodl o držiteli letošního titulu, ale také předložil divákům jednu z nejlepších bitev letošní sezóny. Od startu se na čelo propracoval Ben Bostrom na továrním stroji Honda RC51. Za jeho motocykl se seřadili jeho dva kolegové na stejném, továrním materiálu, tedy Kurtis Roberts a Miguel DuHamel.
Závod byl dvakrát přerušený červenou vlajkou, když poprvé to bylo kvůli havárii Scotta Jensena a podruhé kvůli dešti, který se nad okruh od ranních hodin neustále vracel. Rozuzlení litého boje mezi jezdci Hondy přineslo 24. kolo, kdy byl ve čtvrté zatáčce malinko delší v té době vedoucí Ben Bostrom, který kontaktoval pomalejšího jezdce. Oba spadli a závod pro ně skončil, ovšem ještě s sebou stačili vzít také Miguela Duhamela a dalšího z okolo jedoucích jezdců. Nejvíce rozhněvaný byl po této havárii právě kanadský jezdec DuHamel, který byl v této hromadné kolizi zřejmě zcela nevinně.
Za této okolnosti si pro své druhé vítězství v kariéře dojel Kurtis Roberts. "Tento závod byl velmi těžký," říkal Roberts v cíli. "Mojí týmový kolegové jeli opravdu skvěle. Všichni jsme věděli, že je to poslední závod roku a proto jsme takto jeli."
Pro druhé místo si v posledním závodě roku dojel italský jezdec Giovanni Bussei (Ducati 998RS), kterého do tohoto šampionátu po vyhození Anthony Goberta dosadila samotná továrna Ducati. "Dnes jsem velmi šťastný, protože jsem zahodil druhé místo před dvěma týdny ve Virginii," říkal italský jezdec. "Dnes jsem byl druhý kvůli tomu co se stalo Bostromovi a DuHamelovi. Chtěl bych opravdu poděkovat týmu, ale i Ducati, že mi dali šanci zde startovat. Od července jsem měl velmi dobrou sezónu. Nevím, jestli se sem vrátím i příští rok, ale navždy tohle zůstane hezkou částí mého života. Jsem rád, že se tak stalo."
Třetí místo v nedělním závodě obsadil Mat Mladim, který sice dokončil závod se ztrátou skoro dvaceti sekund na vítěze, ale již předem vše podřídil zisku titulu amerického šampióna. Třetím místem se tak i stalo a Mladin mohl slavit. "Samozřejmě to je hezké, je to něco, na co jsme pracovali celý rok. Byl to dlouhý rok a já na jeho konci doufal, že se nebude rozhodovat v posledním závodě. Bohužel se tak stalo. Jsem šťastný, že jsem tento titul získal," říkal australský jezdec, který včera vstoupil do amerických, motocyklových dějin, když zaznamenal jako první jezdec historie AMA Pro Racing čtvrtý titul ve třídě AMA Superbike (dále zaznamenal letos také rekordní 31. Pole Position nebo již 24. vítězství v závodě - více pouze DuHamel-26, dále také nesmíme zapomenout ani na celkem deset vítězství v jedné sezóně, což se řadí na druhé místo historických tabulek).
Čtvrté místo v závěrečném závodě letošní sezóny získal Mladinův týmový kolega a do posledního závodu soupeř v boji o titul - Aaron Yates. Pátý dokončil závod jako nejlepší privátní jezdec Steve Rapp, šestý Shawn Higbee a sedmý Tom Kipp, který nastoupil na továrním stroji Kawasaki ZX-7RR namísto Erica Bostroma, i když v barvách kanadského dovozce těchto motocyklů. Vynikajícího umístnění v poslední závodě roku dosáhl také náš Vincent Haskovec, který si v tomto závodě dojel pro osmé místo. Devátý skončil Eric Wood a desátý Michael Barnes.
Titul letošního krále USA tedy získal Australan Mathew Mladin (550 bodů) před Aaronem Yatesem (519) a Kurtisem Robertsem (474). Třetím Američanem mezi první čtyřkou byl Ben Bostrom (462), když na dalším místě je Kanaďan Miguel DuHamel (417). Šesté místo patří Shawnu Higbeemu (396), který se zároveň stal nejlepším privátním jezdcem. Sedmé místo obsadil Eric Bostrom (350), který však od zranění v prvním závodě WSBK na Laguna Sece do tohoto seriálu již nenastoupil. Osmou pozici obsadil v posledním závodě pro zranění nestartující Jason Pridmore (339). Na deváté místo vynikajícím úspěchem v posledním závodě poskočil náš Vincent Haskovec (285), který si tak může po třetím místě ve třídě Superstock zapsat další historický úspěch ve své bohaté kariéře. Desítku nejlepších uzavřel Jordan Szoke (283).
AMA Lockhart-Phillips USA Formula Xtreme
Celé závodní odpoledne uzavřel nejen pro včerejší den závod třídy Formula Xtreme, tedy závod obdobný naší, evropské třídě Superstock. V tomto závodě zvítězil Jamie Hacking jenž si dal toto vítězství jako dárek k předchozímu zisku titulu ve třídě Supersport.
"Závod byl dobrý, řekl jsem si, že jsem nyní uvolněný a především připravený vyhrát. Již mám titul ze šestistovek v kapse a tak pojedu velice uvolněně," říkal Hacking v cíli, ve kterém se objevil o 5,029 sekundy dříve než druhý Jake Zemke a o 7,657 sekundy než třetí Ben Spies.
Pro mladého Texasana Bena Spiese, továrního jezdce japonské Suzuki, bylo třetí místo doplněné ziskem titulu v této třídě. "Bylo to opravdu dobré," říkal nový Mistr USA třídy FX v cíli závodu. "Tato sezóna šla opravdu přesně jak jsem chtěl. Přijel jsem sem s velkým náskokem a jen jsem chtěl udělat to co jsem musel. Byl to můj první rok v továrním týmu a dal mi velkou důvěru, která se mi bude hodit v příštím roce ve třídě Superbike a Supersport."
Za Spiesem se na čtvrtém místě umístnil Damon Buckmaster před Joshuou Kurtem Hayesem a Martinem Craggillem. Sedmý dojel Adam Fergusson, osmý James Ellison a devátý Ty Howard. Desítku doplnil Corey Eaton.
V celkovém pořadí slaví vítězství Ben Spies (318 bodů) před Damonem Buckmasterem (285) a Jake Zemkem (281). Čtvrtý je Josh Hayes (267), pátý Adam Fergusson (236). Na dalších místech se umístnili Hacking (218), Craggill (217), Steve Rapp (176), Jason Pridmore (172) a desátý Roger Lee Hayden (135). Náš Vincent Haskovec v polovině sezóny okusil čtyřikrát závod této třídy, získal při tom 63 bodů a v celkové klasifikaci mu tak patří 19. místo.
Sezóna AMA U. S. Superbike pořádaná pod patronací profesionální motocyklové federace USA - AMA Pro Racing skončila.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist