1. závod BMW Boxer Cupu

Brian Parriott (USA) ukázal bojovné srdce a zvítězil na domácí půdě, když se v sobotu radoval v Daytoně při závodě BMW Boxer Cupu.

Brian Parriott (USA) ukázal bojovné srdce a zvítězil na domácí půdě!
1. závod, 6. března 2004, Daytona (USA)
Za ostrého slunce odstartoval letos první závod BMW Motorrad BoxerCup. Jel se před legendárním závodem superbiků Daytona-200-AMA. Sérii závodů, která letos vkročila do své čtvrté sezony, sledovali nadšení diváci v ochozech slávou ověnčeného oválu Daytona International Speedway.
Ze dvou kvalifikací vyšel nejlépe Rakušan Thomas Hinterreiter (7) z BMW Motorrad Austria-Team Hinterreiter. Tomu se dokonce podařilo zlepšit svůj rok starý traťový rekord o téměř celou vteřinu.
Vytoužená startovní místa v první řadě si vedle Hinerreitera vybojovali Sébastien Legrelle (45), Richard „Mini“ Cooper (47) a Gwen Giabbani (71).
Za nimi se seřadili spolufavorité závodu Stephane Mertens (21), Američan Brian Parriott (46), Oriol Fernández (23) a Markus Barth (6) z německé odnože stáje BMW Boxer Racing Team.
Na startu je tak těsno, že by se mezi hlavy válců jednotlivých strojů nedal prostrčit ani list papíru. Celkem 37 burácejících Boxerů se snaží najít nejlepší pozici pro vjezd do první zatáčky. Ta se jmenuje East-Horseshoe. Následuje stoupání do zatáčky Westbanking, stroje se naklánější a odehrává se nemilosrdný boj o každý centimetr.
Teď už platí, že nejlepší strategií je jízda na plný plyn. Nalepit se na vedoucího jezdce, pak se vyklonit z jeho stínu a s milimetrovým bočním odstupem od hranice dráhy i dalších jezdců zkusit předjíždět.
Po prvním kole projíždí jako první startovací čáru mistr světa ve vytrvalostních závodech Mertens (21) s nepatrným náskokem před Parriottem, Barthem a Hinterreiterem. Ale brzy je Mertens z prvního místa sesazen. O kolo později už vede Belgičan Legrelle.
V následujících kolech se na špici střídají Barth, Oriol Fernández a Hinterreiter, nikomu se ale nedaří poodjet ostatním. Hinterreiter dokazuje pověst rychlého jezdce a stanovuje čas pro nejrychleji zajeté kolo. Časomíra mu naměřila nejméně ze všech - 2:04:607.
V desátém kole se ke slovu konečně dostává Brian Parriott. Jeho strategie, kterou si pro svou domácí trať stanovil, je jasná. Ve druhé polovině závodu se má pokusit odpoutat od čela závodu.
Ale šest kol před koncem to ještě nevypadá, že se mu podaří plán naplnit. „Protože jsem si chtěl trochu zajezdit s ostatními,“ komentuje Pariott zpětně závod a spokojeně u toho pomrkává.
Stačí několik předjížděcích manévrů, které však vzbuzují v divácích vlny nadšení a jezdec se z pátého místa posouvá dopředu. V zatáčce Horeshoe ujíždí svým soupeřům a do konce závodu už jim nedá žádnou šanci. O vítězi není pochyb.
Brzy se Pariott vzdaluje ostatním o několik délek. Jezdci za ním mají problémy s přilnavostí na zrádném barevném značení trati. Náskok je dobrým receptem na úspěch. Protože bez přímého kontaktu znamená předjetí velký problém. Nakonec projíždí cílem s náskokem 2,7 vteřiny, což je na tento závod docela dost.
Po druhém místě v minulém roce se letos Pariott může cítit hodně šťastně. Zvláště když si vyjel své první vítězství v poháru Boxer. „Tento závod opět ukázal, že nejméně šest špičkových jezdců má na to, aby vyhráli pohár a k tomu i BMW M3. Rád se postarám o to, abych to byl letos já.”
Hinterreiter, který přes málo tlaku v pneumatikách dosáhnul na výborné umístění na stupních vítězů, suše vysvětluje: „Má strategie spočívala v podstatě v tom, stále tlačit co možná nejvíce na plyn.”
Viditelně to nebylo úplně bez úspěchu. V rozpětí jedné vteřiny prolétli cílem s Fernandézem Hinterreiter, Barth, Legrelle a Mertens. Všech pět jezdců se postaralo o nervydrásající finále.
Oriol Fernández dojel sice druhý, ale nakonec o své umístění přišel. Technická kontrola jeho stroje odhalila nesrovnalosti. Na třetí místo se tak posunul Markus Barth. Druhý díl hororu zvaného BoxerCup startuje 15. května na trati v Le Mans. Sledujte jej s námi!
Výsledky závodu na okruhu Daytona I. R.
Zdroj: Tisková zpráva promotéra šampionátu - BMW

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist