Ze silnice na okruh (a do bláta)!

Okruháři.cz vstupují v roce 2018 do své šesté sezóny a na svém kontě už mají přes 2000 motorkářů, kterým ukázali tu správnou cestu ze silnice na okruh. Jejich Okruhové dny na SPZkách se staly synonymem pro pohodový a bezpečný způsob jak si vyzkoušet adrenalin závodní tratě a naučit se základy rychlé sportovní jízdy. Novinkou příští sezóny je, že něco hodně podobného chystají i pro úplně jiný typ ježdění. Ano, příští rok vás naučí jezdit na offroadu!

Okruhové dny na SPZkách

Ale prvně k vlajkové lodi Okruhářů – tedy k Okruhovým dnům na SPZkách – i tam se příští sezónu chystá více změn. Největší peckou jsou výhradně nedělní a jeden sváteční termín. Tedy pro účast již nebude nutné vybírat si dovolenou – vše se bude odehrávat ve dnech volna.

Další novinkou je ještě více času v sedle motorky v průběhu dne. Ten bude rozdělen na čtyři základní části a každý účastník stráví na motorce minimálně 180 minut. Den začíná Teorií jízdy, kde se probírá vše podstatné k technice jízdy a k bezpečnostním pravidlům. Po teorii se jezdci rozděli na menší skupinky a na novém polygonu Masarykova okruhu se budou učit na speciálních stanovištích jednotlivé prvky jízdy na okruhu. Toužíte po prvním kolínku? Jedno stanoviště bude zaměřeno například právě na správnou pozici těla při průjezdu zatáčkou.

Den bude pokračovat třetí částí – volnými jízdami na již zmíněném polygonu. Je to vlastně závodní trať dlouhá 1,3 km, která je velice technická, ale má i delší rychlé pasáže. Je to tedy ten správný warmup na velkou dráhu.

Cílem této novinky je zindividualizovat přístup ke každému jezdci. Každý jezdec totiž dostane okamžitou zpětnou vazbu na svůj styl jízdy. Každý ze sebe v průběhu dne dostane maximum a na velkou dráhu vjede maximálně připravený.

Závěrečnou částí jsou volné jízdy na legendárním Masarykově okruhu. Tady již není co dodávat, prostě zážitek z nejlepšího asfaltu v naší zemi. Celý den bude probíhat, jako obvykle, pod dohledem mnoha zkušených instruktorů. Příští sezónu nabízí Okruháři hned čtyři termíny v Brně. Více času na motorce, individuální přístup ke každému jezdci. To je motto nových Okruhových dnů na SPZkách.

Offroadové dny

Co si budeme nalhávat, všichni, co jezdíme na silnici, tu a tam pokoukneme po nějaké té polňačce, nebo lesní cestě a říkáme si, kam asi vede? Terén je bezesporu velice zajímavou alternativou jízdě na silnici nebo okruhu. V podstatě všichni profesionální závodníci (MotoGP, WSBK, …) na offroadových motorkách zlepšují fyzičku a zkoušejí chování stroje na nezpevněném povrchu.

Okruháři si terén vyzkoušeli na konci sezóny 2017, trošku tomu celému propadli a rozhodli se, že tento skvělý zážitek, chtějí dopřát všem motorkářům, pro které jsou vstupní náklady do enduro ježdění příliš vysoké. Abyste mohli na enduru začít, potřebujete hlavně motokrosovou nebo enduro motorku, dále místo, kde se dá bezpečně jezdit (bez myslivců či jiných nimrodů) a také někoho, kdo vám řekne, jak na enduru jezdit. Je to totiž trošku jiný sport. Přenášení váhy, aplikace plynu/brzd, průjezd zatáčkou a přes překážky, atd. Všechno je zásadně odlišné od okruhového ježdění.

Okruháři tedy na sezónu 2018 přichystali Offroadové dny. Jde o akci na kterou lze přijet autem, o vše ostantí bude postaráno. Akce budou probíhat na terenní trati Masarykova okruhu, která lemuje známou Tribunu C. Akce se konají o víkendech a v ceně je hlavně motocykl (pro rok 2018 to budou stroje KTM hned několika kubatur), benzín, pronájem tratě, instruktoři a celý výukový program. Stačí si dovézt textilní motooblečení (klidně na silniční mašinu) – kožená kombinéza by asi byla mimo mísu.

Den začne podobně jako Okruhový den na SPZkách – tedy teorií. Program je koncipovaný hlavně pro naprosté enduro začátečníky a bez základní průpravy, jak se na offroadové motorce chovat, to prostě nejde. Potom zkušení instruktoři projdou zásadní časti tratě s menšimí skupinkami a u každé překážky si řeknou, názorně ukáží a každý účastník si vyzkouší tyto překážky projet.

Den je zakončen pořadnou porcí volných jízd na celé délce terenní trati, aby si účastníci zaryli pod kůži nově nabyté informace. Prostě pro začátečníka akce, jak má být. První Offroadový den se koná 24.3.2018 a nabízí tedy ten správný a brzký start nové sezóny. Na enduru se dá totiž jezdit celoročně a je to ideální mimosezónní (mimo okruhová) aktivita.

Okruháři tradičně nabízí svoje akce s většími slevami před koncem roku. Čím dříve se tedy přihlásíte, tím nižší částku zaplatíte.

Zarezervujte si svůj termín na www.okruhari.cz .

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Související firma
  • Roman Kadlčík - Okruháři.cz

    Píšeme, fotíme, natáčíme a bavíme se okruhovým životem. Pořádáme okruhové dny pro motorky na SPZtkách. Ze silnice na okruh! www.okruhari.cz




TOPlist