TT 2023 – Druhý den překonal Peter Hickman hranici 132mph

Britský závodník Peter Hickman zajel nejrychlejší kolo druhého dne kvalifikací TT na ostrově Man. V sedle motocyklu týmu FHO Racing BMW dosáhl v třídě Superbike 132.079mph, což bylo o sekundu rychlejší maximum než u druhého Deana Harrisona (DAO Racing Kawasaki) a o dvě sekundy v případě třetího Michaela Dunlopa (Hawk Racing Honda). Dunlop ale zabojoval v třídě Superstock, kde byl první, když zajel kolo rychlostí 131.843mph. Ben a Tom Birchallovi (Wyckham Blackwell - Birchall Racing) nastavili maximum 118.316mph v třídě Sidecar. Kvalifikace tříd Supersport a Supertwin zrušili kvůli oleji na trati. Pořadatelé proto oznámili změnu programu třetího dne a také informaci o tom, že Jake Lowther, spolujezdec v sajdkáře #7, byl vyloučen ze závodů TT 2023 na základě pozitivního testu na drogy.

Večerní kvalifikace tříd TT Superbike a TT Superstock probíhala za hezkého a slunečného počasí, nicméně v jejich závěru již rychlost klesala jak z důvodu zapadajícího slunce, tak žlutých vlajek, které byly vyvěšeny od Barregarrow po Kirk Michael. Po prvním kole byl nejrychlejší Peter Hickman (Monster Energy by FHO Racing BMW), jenž byl zároveň prvním jezdcem, který letos překonal hranici 132mph. Jeho maximum na kolo bylo na hodnotě 17’08,386 sekundy (132.079mph). Druhý nejrychlejší byl v kategorii superbiků Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki) s rychlostí 131.974mph. S rychlostí 131.141mph je třetí v pořadí Michael Dunlop (Hawk Racing Honda).

V třídě TT Supertock zůstává i druhý den na první pozici Michael Dunlop (MD Racing), jehož maximem na kolo je 17’10,224 sekundy (131.843mph). Druhý skončil Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan) a na třetí pozici Davey Todd (Milenco by Padgett’s Motorcycles) s maximem 126.630mph. Všichni tři jezdci mají stroje Honda. Čtvrtým jezdcem v pořadí je Josh Brookes (Monster Energy by FHO Racing BMW), pátý je Shaun Anderson (Team Classic Suzuki) a první šestku uzavírá Mike Browne (Burrows Engineering / RK racing). Peter Hickman jel v sedle superstockové motorky ve třetím kole, ale měl nějaké problémy a musel odstoupit.

Kvůli oleji na trati pořadatelé zrušili plánovanou kvalifikaci tříd TT Supersport a TT Supertwin. Díky tomu tak došlo k upravení harmonogramu pro středu 31.května, kde jsou obě třídy vloženy. Jen s mírným zpožděním zahájila druhý kvalifikační den třída TT Sidecar. Nejrychlejší posádkou byla dvojice Ben Birchall/Tom Birchall (Wyckham Blackwell - Birchall Racing), kteří se strojem Honda LCR dosáhli času na kolo 19’08,006 sekundy s rychlostí 118.316mph. Druzí jsou Peter Founds/Jevan Walmsley (Honda LCR-FHO Motorsport) 116.110mph a třetí Tim Reeves/Mark Wilkes (Yamaha LCR-Bonovo Action Racing / Carl Cox) 112.338mph.

K nepříjemné události došlo v případě posádky s číslem #7 Alan Founds/Jake Lowther (Yamaha LCR-Spartan Automotive / Indelible Ink). Spolujezdec Jake Lowther, který absolvoval posledních deset ročníků TT na ostrově Man, měl pozitivní test na drogy, takže byl ze závodů Tourist Trophy Isle of Man 2023 vyloučen a jeho případ byl předán Auto Cycle Union (ACU), řídícímu orgánu motocyklového sportu ve Velké Británii. Vedení závodů TT na ostrově Man a ACU sdílejí přísnou politiku nulové tolerance přítomnosti drog a alkoholu u činovníků a závodníků v době konání závodu. ACU může jezdci uložit trest v podobě pozastavení činnosti.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist