Isle of Man Tourist Trophy 2016

Na ostrově Man začíná už tuto sobotu 28.května legendární podnik TT Isle of Man, který nabízí dva týdny tréninků, kvalifikací a závodů na horském okruhu, jehož délka je 37.73 mil. První týden je ve znamení měřených tréninků, druhý týden už jezdci na Manu závodí v kategoriích Superbike, Sidecar, Supersport, Superstock, TT Zero a Lightweight. Na ostrově v Irském moři je z České republiky zkušený Michal “Indi“ Dokoupil s týmem MIRT a Kamil Holán, který měl loni na Manu svoji premiéru.

Kapitoly článku

Krátce k historii závodu. První podnik Tourist Trophy, který jely čistě jen motorky, byl v roce 1907. Prvním vítězem závodu na ostrově Man závod TT je Charles Collier. Dráha stejně jako jednotlivé motocyklové kubatury v průběhu let doznala řady změn a dnes je jezdcům motocyklů k dispozici horský okruh s délkou 37,73 míle.

Pro řadu motocyklových závodníků je šance jet závod na ostrově Man splněným snem a pro některé z nich se stává celoživotní vášní. Tato vášeň jich žene za vítězstvím v závodech nebo se stávají legendami při překonání dnes již tak úžasných rekordů na kolo. Na Manu se závodí přes sto let a konkrétně letos je to v pořadí 109. ročník.

V roce stého výročí, tedy v roce 2007, zajel John McGuinness v závodu Senior TT tehdy neuvěřitelných 130.354mph. O osm let později jedou jezdci v závodu Senior tyto hodnoty téměř běžně, ale je to znovu stejný jezdec John McGuinness, který nastavuje absolutní maximum na 132.701mph. Nabízí se tedy otázka, zda někdo překoná tuto metu a pokud ano, bude to znovu John McGuinness?

Při pohledu na statistické tabulky si jako první připomeňme ty vůbec nejúspěšnější jezdce TT. S šestadvaceti vítězstvími je to legenda Joey Dunlop, který bohužel tragicky zemřel během závodu v Estonsku v roce 2000. Velmi blízko už je druhý v pořadí John McGuinness, který je stále aktivním jezdcem a na to, aby srovnal rekord Joey Dunlopa potřebuje vyhrát tři závody. Třetím nejúspěšnějším závodníkem je Dave Molyneux, který má na kontě sedmnáct prvenství.

Každým rokem je nejúspěšnějšímu jezdci daného ročníku předána cena Joey Dunlopa. Loni ji získal Ian Hutchinson, před ním to byl dvakrát po sobě Michael Dunlop. Na počet umístění na stupních vítězů je na první pozici John McGuinness, který má na kontě třiasedmdesát umístění. Druhý je Joey Dunlop a třetí Bruce Anstey. Co se týče počtu dokončených závodů, tak tam je nejlepší Dave Madsen-Mygdal.

Na ostrově Man je také dvojice českých závodníků Michal “Indi“ Dokoupil a Kamil Holán. Oba si loni vedli velmi dobře a získali na svá konta hned několik sošek Merkura. O ty budou letos samozřejmě se svými týmy znovu usilovat a my jim můžeme popřát jen hodně štěstí. Pokud to zůstane stejné jako loni tak Michal Dokoupil nastupuje v kategorii Supersport a Lightweight, Kamil Holán v kategorii Superbike, Superstock a Supersport. V průběhu týdne ještě upřesníme.

Zajímavostí bude například dvoudobá pětistovka Suter MMX 500 s níž pojede desetinásobný vítěz Ian Lougher závod Superbike a Senior TT. Tento stroj jen před týdnem dva dny testovali na okruhu v Brně. Teď ho čeká křest ohněm, což bude skvělá reklama. Přední pneumatiku má 125/75 R17, zatímco vzadu 205/75 R17 na 6" ráfku. Nejvyšší výkon při 13.000 otáčkách, titanový výfuk a váha jen 127 kilogramů.


Tým Valvoline Racing by Padgett s jezdcem Brucem Ansteym nasadí pro letošní závody RST Superbike a PokerStars Senior TT pořádnou zbraň v podobě Hondy RC213V-S. Upravená replika MotoGP stroje je naprostá novinka. Novozélanďan je vícenásobným vítězem TT a druhým nejrychlejším mužem TT Isle of Man, takže tento skvost bude v dobrých rukou a my se máme na co těšit.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist